• - Å være så rike som vi er, skaper etiske dilemmaer. Jeg har selv jobbet mange år av mitt liv internasjonalt, og er den første til å se det, sier Raymond Johansen, Arbeiderpartiets partisekretær, til Aftenposten.no.

    FOTO: Vegard Grøtt/NTB Scanpix

- Ja, den politiske debatten er «petrobedøvet»

- Debatten handler mye om «ja takk til alt», lite om å velge bort, mener Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet, etter Jan Kjærstads kritikk av nye «Norge AS».

Norge har gått fra å være et samfunn til å bli et firma, «Norge AS», hvis fremste hensikt er å gå med overskudd. Det hevder forfatter Jan Kjærstad.

I en kronikk i dagens Aftenposten anklager han Arbeiderpartiet for å svikte de moralske prinsippene sosialdemokratiet er tuftet på. Kjærstad beskriver et land der oljerikdommen har gjort innbyggerne bedøvet, og der sosialdemokratiske verdier som likhet, rettferdighet og solidaritet skusles bort til fordel for en frihet som medfører økte forskjeller.

Dropper moralen

Utviklingen har ifølge Jan Kjærstad endret hele vårt moralske arvestoff: «Bankens, finanssektorens, tenkemåte har gjennomsyret de sosialdemokratiske ideer», skriver Kjærstad.

Han mener vi gjemmer oss for de moralske dilemmaene som følger av at velferden er basert på oljeutvinning, og etterlyser et opprør med mantraet om «økt vekst» i det uendelige.

"Før var tanken å ta litt fra de rike og gi til de fattige. Nå er tanken at vi alle skal bli rike", mener forfatter Jan Kjærstad.

FOTO: Larsen, Håkon Mosvold

Forfatterkollega uenig

Forfatter Jan Kjærstad selv ønsker ikke å utdype innholdet i kronikken han har skrevet.

Med sin kritikk av Arbeiderpartiet skiller han seg fra de mange kollegene som har flagget sin støtte til Arbeiderpartiet og/eller den rødgrønne regjeringen gjennom oppropet Kulturkampen i valgkampen. Blant dem er forfatter Roy Jacobsen, selv Ap-mann, som på Aftenpostens oppfordring har lest kronikken. Han har kun følgende, korte kommentar til kritikken fra Kjærstad:

Forfatter og Ap-sympatisør Roy Jacobsen.
– Uinformert føleri, mener Jacobsen.

- Kjenner meg igjen

Raymond Johansen, partisekretær i Arbeiderpartiet, sier imidlertid at han kjenner seg igjen i deler av beskrivelsen.

-  Det er en godt skrevet kronikk. Den berører jo hele det politiske Norge, og hele debatten, jeg leser det som en kritikk både av deg, meg og av hele det politiske ordskiftet. Han kommer med en betimelig og viktig påminnelse og reiser mange sentrale spørsmål, sier han og legger til:

- Jeg har tidligere brukt «petrobedøvet» som uttrykk for en politisk debatt der man forutsetter at alt skal vokse inn i himmelen. Den politiske debatten handler ikke så mye om valg som også innebærer at man må velge noe bort, men om stadige økninger av velferdsgodene. Det blir litt «ja takk til alt», uten at noen skal betale noe mer for det, sier Johansen.

Vekst er bra for millioner

Likevel mener partisekretæren at forfatteren tar grunnleggende feil på flere punkter: Store deler av verdiene i Norge, som petroleumsressursene, vannkraft og oljefondet, er i offentlig eie, og fortsatt et fellesskapsgode, mener Johansen. Samtidig handler økt vekst basert på høye oljepriser også om Norges rolle i en internasjonal, finansiell verden:

- Det er blant annet knyttet til Kinas vekst, som har bidratt til å løfte millioner av fattige ut av fattigdom. Før handlet økt vekst om å løfte folk ut av fattigdom i Norge. Nå skjer det samme i mange andre deler av verden, i Afrika, Sør-Amerika, i Kina og Indonesia. Og Norge tar et betydelig internasjonalt ansvar, sier Johansen og ramser opp vaksinasjonsprogrammer, høyt bistandsbudsjett, regnskogvern og forskning på CO2-fangst blant eksemplene.

Les også

I Stavanger kan sivilingeniørutdanning gi deg fantasilønning

Nå er nordmenn så rike at over halvparten synes de har nok.

- Å være så rike som vi er, skaper etiske dilemmaer. Jeg har selv jobbet mange år av mitt liv internasjonalt, og er den første til å se det. Derfor finner jeg det dypt umoralsk at FrP bl.a. vil kutte syv milliarder i bistand til verdens aller fattigste, sier Johansen.

- Men nå er det Arbeiderpartiet som kritiseres av Kjærstad, som mener «banktankegangen» også har overtatt i Ap. Kjenner du deg igjen i det?

- Jeg tar en del av det til meg. Men jeg vil samtidig påpeke at en grunn til at Arbeiderpartiet er blitt et så stort parti, over så lang tid, er vår evne til å fornye oss og forstå utfordringene i vår tid. I Norge har vi sterk oppslutning om velferdsstaten, der alle betaler skatt og alle bidrar, og det har Ap vært med å legge grunnlaget for.

- Men er idealene utfordret også i Ap?

- Jeg mener vi snakker mye om solidaritet og fellesskap i Arbeiderpartiet. Det er derfor jeg er sosialdemokrat. Samtidig vet jeg at en trygg og god økonomisk styring, og det å holde folk i arbeid, er grunnleggende for at folk kan være frie. Jeg mener sosialdemokratiet er et stort frihetsprosjekt, og at Kjærstad i sin kronikk har et for snevert frihetsbegrep. For oss handler det ikke om at alle skal være like, men at alle skal ha like muligheter, innenfor et stort mangfold, sier Johansen.

 

Mest delt i Norge

I sosiale medier er saken hyppig kommentert i dag, og kronikken er i dag den desidert mest delt i sosiale medier i Norge. På Aftenposten.no debatterer lesere som gir Kjærstad rett, med dem som mener forfatteren bommer:

Anders Tangen skriver at han vil være borger i Norge, ikke kunde: «Jeg vil være pasient i helsevesenet ikke biomasse. Jeg vil ha omsorg og behandling, ikke produksjon. Jeg vil være menneske, ikke merkevare».

Aliaset vgvaus støtter også kronikken:

«Det er på høy tid at Norge nå tar eget ansvar for våre utslipp. Norge har alt det vi trenger i dag for å gjøre oss fri fra oljen, og det uten å senke egen levestandard. Sats mer på forskning, og sats mer på innovasjon.»

Les også

Zulifqar Munir var kanskje den første med pakistansk bakgrunn på juridisk fakultet. Nå er det utdanningseksplosjon. - Studier har vært veldig viktig for mine foreldre. De hadde ingenting da de kom, sier Zulifqar. Bak står kona Shazia, siviløkonom. FOTO: STEIN J. BJØRGE

- Nå drar nordmannen til Thailand. Og vi drar til Hemsedal og står på ski

Vi reiste Norge rundt på jakt etter det ekte norske.

Andre er kritiske til innholdet. Debattant Ferdinand007 skriver: «Vi "har ikke sett et større fremskritt enn det vi så i sosialdemokratiets konsensusperiode" siterer Kjærstad. Men hva er fremskritt? Måles det i personlig fritid og antall fulle kjøleskap? Hvis fremskritt derimot måles i vitenskapelige oppdagelser og kunstens (maleriets/musikkens/arkitekturens/motens) tilstand, så er jo nettopp sosialdemokratiet bremseklossen. Vitenskap og kunst i Europa i dag befinner seg i en begredelig tilstand».

Hva mener du? Diskutér «Norge AS» i kommentarfeltet under.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.