• Jyllands-Postens kulturredaktør Flemming Rose. Foto: Halvor Tjønn

    FOTO: Halvor

– Råere debatt i Danmark

– Ytringsfrihetsdebatten er mindre åpen i Norge enn i Danmark, sier Jyllands-Postens kultur- og debattredaktør på vei til debatt i Oslo.

Flemming Rose er mannen bak de omstridte Muhammed-tegningene i 2005. Torsdag kommer han til Oslo på den liberale tankesmien Civitas morgenmøte.

–Det spesielle i Norge er at debatten om ytringsfrihet er knyttet til uenighet internt i den rødgrønne trepartiregjeringen, og at den norske debatten er så politisk korrekt. Jeg fornemmer en mer åpen, direkte og rå debatt i Danmark. Til en viss grad er det en berøringsangst i Norge.

–Hvordan og hvorfor?

–Jeg tror det har å gjøre med den rolle Norges regjering ønsker å spille i internasjonal politikk. Norge vil frelse verden med Nobels fredspris og sin rolle i Midtøsten. Jeg tror mange norske debattører har en misforstått selvoppfattelse, som handler om at Norge skal skape fred i verden. Det bidrar til at nordmenn er mer tilbakeholdne for å unngå å skape ubehag.

–Trenger vi en blasfemiparagraf i våre land?

–Nei, slikt bør avskaffes hurtigst mulig. I Norge har ikke politikerne vært interessert i ytringsfrihetsdebatten, fordi de ikke har vært utfordret. Nå blir de det av en gruppe i samfunnet som ønsker å begrense ytringsfriheten. Da Sp og Ap trakk sitt forslag, så vi et klart eksempel på at de ikke hadde tenkt nok igjennom og forstått konsekvensene.

–Bør politikvinner kunne gå med hijab?

–Nei. Det er komplisert, fordi å kle seg som man vil er et spørsmål om ytringsfrihet. Men myndighetspersoner skal fremstå som nøytrale.

–Men ofte er de jo ikke 100 prosent nøytrale i praksis. Er det ikke da like greit å flagge et ståsted?

–I Danmark forbyr en lov religiøse symboler i retten. I et multireligiøst samfunn er det viktig at dommere fremstår nøytralt. Hvis jeg om ti år begår en forbrytelse og møter en kvinnelig dommer med hijab, vil jeg ha grunn til å tro at jeg vil bli forskjellsbehandlet på grunn av min historie med bl.a. Muhammed-tegningene, sier Rose.

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt