• Den dansk-islandske kunsteren Olafur Eliasson mener norske kunstnere og arkitekter er bortskjemte.

    FOTO: FOTO: Ap

- Vi er ikke bortskjemte

– Unge kunstneres kår umuliggjør at de kan være bortskjemte og sutrete, sier styreleder i UKS, Marianne Hurum.

Norske arkitekter og kunstnere kjenner seg ikke igjen i kritikken fra den verdenskjente kunstneren Olafur Eliasson.

Olafur Eliasson, kjent blant annet for de lysende foajéveggene i Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika, stiller i disse dager ut i Oslo. I den forbindelse uttaler han seg til Aftenposten mandag om dagens generasjon unge kunstnere og arkitekter.

Les også

Verdenskunstner på Tjuvholmen

Han har bygd opp fire fossefall i New York og en innendørs sol med tåkedis i London. På Tjuvholmen i kveld åpner mannen som anses som en av verdens fremste kunstnere, Olafur Eliasson, en utstilling med lavalandskap, speil og lyskjegler.

– Dagens unge kunstnergenerasjon er selvsentrert og sutrete, sa Eliasson. Om arkitektene sa han blant annet at det som før var en kunstart som kjempet for humanistiske idealer, mangler empati og forholder seg perifert til andre.

- Skyter med hagle

President i Norske arkitekters landsforbund (NAL) Kim Skaara syns Eliassons kritikk er uriktig og unyansert.

– Jeg må understreke at jeg har enorm respekt for Olafur Eliasson som kunstner. Men i denne saken syns jeg at han skyter litt med hagle. Det er kanskje et uttrykk for at han syns den oppvoksende generasjon i vår del av verden har det for godt. Men vi må ikke undervurdere de unge. Jeg tror det er et slags skifte i dag, fra "Generation me" til Generation we, hvor de i større grad løfter blikket og deler godene. Mange unge arkitekter gjør en bra jobb på miljøsiden og i forhold til utviklingsland.

Fikk operaen ut til folket

Skaara nevner arkitektkontoret Snøhetta, som Eliasson selv har samarbeidet med.

– Jeg syns nettopp Snøhetta  viser samfunnsansvar når de går løs på sin oppgaver. De får for eksempel Operaen ned fra de høye soklene og ut til folket.

Den dansk-islandske kunstneren kritiserte blant annet Veneziabiennalen, der han mente det etniske mangfoldet var fraværende. Skaara er ikke enig.

– Jeg var på biennalen selv. Temaet var Common ground, våre felles omgivelser . Det var stor bredde og ulik vinkling på temaet.  Jeg tror nok årets  biennale tok for seg et større samfunnsansvar enn de har gjort i tidligere år.-

- Utdatert

Skaara syns Eliassons kritikk virker noe  utdatert.

– Vi har flere unge arkitektkontorer som jobber ute i felten. Brendeland og Kristoffersen var representert med sosialt boligbyggeri i Trondheim. Tyin tegnestue jobber blant annet i slummen i Bangkok. De var representert på den nordiske paviljongen.

Styreleder i Unge Kunstneres Samfund (UKS) Marianne Hurum (34) kjenner seg ikke igjen i Eliassons karakteristikker. UKS har cirka 600 medlemmer og er en av de sentrale norske kunstnerorganisasjonene.

– For det første går det ikke an å generalisere på denne måten. Det er mulig det finnes et råttent eple i skuffen, men i mitt bilde er unge kunstnere hardt arbeidende folk.

- Strever økonomisk

Det kan godt tenkes av dette er en studentsykdom, men den blir fort borte når du kommer ut i virkeligheten. Les levekårsundersøkelsen og du vil se at de som ikke har arvet, eller er rikt gift, strever hardt økonomisk, også derfor er det vanskelig å kalle dem bortskjemte, sier Hurum.

– Unge kunstneres kår umuliggjør at det kan være som Eliasson beskriver, sier styrelederen. Hun forstår ikke helt hvorfor den anerkjente kunstneren på denne måten går ut mot yngre kolleger.

Vil gjerne møte Eliasson

– Han vil kanskje diskutere og bli kjent med oss. Det er han hjertelig velkommen til, hvis han fortsatt er i Oslo.

– Hva syns du om Olafur Eliasson som kunstner?

– Som styreleder i UKS vil jeg ikke uttale meg om ham kunstnerisk. Jeg kan bare opplyse om at det finnes en video laget av noen unge danske kunstnere på YouTube. Jeg kan ikke si annet enn at den videoen er morsom.

– Klarer man egentlig å bli kunstner hvis man er bortskjemt og sutrete?

– Som i de fleste bransjer finnes det forskjellige folk. Men jeg tror ikke kunstnere er spesielt dårlige mennesker.

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt