• Bokhylla.no vil gjøre de aller fleste bokutgivelser fra 1900 til 2000 gratis tilgjengelige via Internett. En ny avtale mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor signeres i kveld.

250.000 bøker blir tilgjengelige i Norges digitale bibliotek

Innen fem år blir alle norske bøker utgitt fra år 1900 til og med år 2000 gratis tilgjengelig på nett. - Det er særlig studenter og skoleelever som kommer til å bruke basen, sier leder i Forfatterforeningen.

Bokhylla heter nettstedet som har vært i bruk en stund. Per i dag er det 50.000 bøker der, innen 2017 skal basen inneholde 250.000 bøker. Det er alt som er utgitt idet forrige århundre frem til år 2000.

Bokhylla er gratis tilgjenglig for alle med norsk IP-adresse. Bøker som er opphavsrettslig beskyttet må leses på nettet, eldre bøker kan lastes ned.

- Dette er norske forfattere glade for, sier generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Trond Andreassen.

- Forfatterne får litt inntekter, men det viktigste er at bøker på norsk stilles tilgjengelig digitalt. Det er unikt i verden at rettigheter blir klarert og det blir inngått en slik avtale. Det var Trond Giske som i sin tid som kulturminister satte ned gruppen som utredet dette. Det skal vi være glade for, sier Andreassen.

Nesten alle norske bøker

Det er Nasjonalbiblioteket og Kopinor som tirsdag skrev under avtalen om permanent videreføring av prosjektet Bokhylla.

- Bokhylla kommer til å inneholde nesten alt som er gitt ut på norske forlag fra de tidligste tider, sier nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein. De bøkene som det ikke er opphavsrett på, kan lastes ned. Resten kan leses på nettet.

Da Bokhylla ble opprettet i 2009, trakk enkelte forlag bøkene sine fra ordningen. De fryktet inntektstap. Av totalt 50.000 bøker, ble rundt 1400 trukket ut. Det vil også i fremtiden være mulig å reservere seg fra digital publisering gjennom Bokhylla.

For hvert side som digitaliseres, betaler Nasjonalbiblioteket 36 øre til vederlagsorganisasjonen Kopinor. Disse inntektene vil deretter bli fordelt gjennom stipender og lignende. Totalt estimerer Nasjonalbiblioteket at ordningen vil koste rundt 8 millioner kroner neste år.

- Unikt for Norge

Direktør i Kopinor, Yngve Slettholm bekrefter at Norge er unikt når det gjelder å få i havn en digital bibliotekavtale.

- Det er en banebrytende avtale også internasjonalt. Jeg tror ikke noen har ordninger for tilgjengelighet av bøker som er så omfattende og banebrytende som dette. Det viser at man med en velfungerende opphavsrettsordning og rettighetsorganisasjoner kan oppnå resultater, sier Slettholm.

- Avtalen har også en økonomisk side som viser at det ligger politisk vilje bak.

Leder i Den norske Forfatterforening Sigmund Løvåsen, sier forfatterne vil følge Bokhylla nøye i årene som kommer.

- Dette er helt klart et godt tilbud til skoleelever, studenter og forskere. Du kan på en lett måte finne det som ikke er tilgjengelig i bokhandel, sier Løvåsen.

- Vil forfatterne tape økonomisk på Bokhylla?

- Vi følger godt med på om dette vil konkurrere med andre tilbud. Det er nettopp på grunn av den mulige konkurransen at forfattere og forleggere har mulighet til å trekke ut bøker hvis de er kommersielt interessant.

Fornøyd kulturminister

Kulturminister Anniken Huitfeldt kaller avtalen "et fantastisk løft innen tilgjengeliggjøring av bøker".

- Det er flott at vi i Norge får til en slik avtale. Den innebærer en stor og viktig litteraturpolitisk satsing, og er den første i sitt slag i verden.

- Litteratur som ble utgitt før tusenårsskiftet blir tilgjengelig for folk, og dette er en viktig del av bibliotekenes formidlingsansvar i moderne form.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Bokhylla

I 2004 lanserte Google sitt store digitaliseringsprosjekt: alle bøkene i amerikanske bibliotek skulle digitaliseres og gjøres tilgjengelig for publikum over internett.

For å bringe norske verk ut på nettet, fant Nasjonalbiblioteket og rettighetshaverne sammen, og for tre år siden ble Bokhylla.no lansert som et prøveprosjekt.

Bokhylla.no er en tjeneste levert av Nasjonalbiblioteket. Bokhylla vil ved utgangen av september inneholder 100 000 bøker i fulltekst, gratis tilgjengelig for leserne. 

I dag blir en ny avtale mellom Kopinor og Nasjonalbiblioteket underskrevet som sikrer forfatterne vederlag for den digitale bruken. Prøveprosjektet blir dermed permanent. Innen 2017 vil 250 000 norske titler være tilgjengelig gjennom bokhylla.no.

Flere bilder

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein er fornøyd med den nye avtalen som sikrer leserne tilgang på 250 000 norske bøker. FOTO: Nouri Shahriar

Siste nytt