• Tooji skal representere Norge i Baku med låten Stay.

    FOTO: Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix

Advarer ESC-turister mot skjulte kameraer

Ungdomsorganisasjonen Fri Ungdom i Baku advarer utlendinger som reiser til finalen i Eurovision Song Contest mot utstrakt bruk av skjulte kameraer i Aserbajdsjan, og faren for å bli utsatt for utpressing.

Det er i kjølvannet av publiseringen av en sexvideo med den aserbadsjanske gravejournalisten Khadija Ismayilova på nettet, at opposisjonsgruppen Fri Ungdom advarer alle turister som har planer om å reise til Baku i mai.

"Azerbajdsjan er et land med alle typer menneskerettighetsbrudd, inkludert undertrykkelse av ytringsfrihet, retten til å ha folkemøter og til og med retten til å bevege seg", heter det i uttalelsen fra Fri Ungdom.

Utpressing florerer

Det pekes på at skjult kameraovervåkning er utstrakt på alle hoteller, og det advares mot faren for at ting gjestene gjør i løpet av oppholdet kan bli brukt mot dem senere.

Det advares spesielt mot å ha sex på hotell, hospits, motell og til og med i leide leiligheter - der det gjennom mange år er blitt avdekket bruk av skjulte kameraer fra myndighetenes side.

"Bilder som tas med disse kameraene kan bli brukt mot turistene til utrpressing", skriver organisasjonen og peker på at det har skjedd flere slike saker i landet de siste årene.

Grand Prix-klubben reiser med 50

Ca. 50 personer fra Den Norske Grand Prix-klubben reiser til Baku for å overvære semifinalene og finalen i Eurovision Song Contest. Men klubbens leder Morten Thomassen mener det ikke er behov for å innføre spesielle regler eller råd for reisen til Aserbajdsjan.

- Har dere iverksatt noen tiltak for å trygge sikkerheten til turdeltakerne?

- Nei, jeg ser ingen grunn til det. Det er selvsagt ille å tenke på at man kan bli overvåket, men de som har blitt utsatt for dette har jo på mange måter lagt seg ut med myndighetene. Vi kommer dit som turister og vil nok ikke vekke interesse på samme måte, svarer Thomassen. Han vektlegger også at ESC er et upolitisk arrangement.

- Mange av Grand Prix-klubbens medlemmer er åpne homofile, og homofili er ikke sosialt akseptert i Aserbajdsjan. Gjør det reisen til årets utgave av ESC spesiell, i forhold til tidligere arrangement?

- Nei, for oss gjelder den samme folkeskikken som ellers. Når vi reiser til et annet sted, passer vi på hva vi gjør. Også i Oslo risikerer to personer av samme kjønn, som holder hverandre i hendene, å bli slått ned. Selv har jeg ikke med kjæresten på tur denne gang, og har absolutt tenkt å holde hendene over dynen, ler han.

Ifølge Ane Tusvik Bonde, regionansvarlig for Øst-Europa og Kaukasus i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights House Foundation, er det ikke straffbart å være lesbisk eller homofil i Aserbajdsjan.

- Men det er en generell homofobi i befolkningen som vi ellers også kjenner fra de andre eks-sovjetrepublikkene. Aserbjadsjan er et sekulært, muslimsk samfunn, og er langt mer moderat enn sin nabo i sør, Iran. Men fremdeles er sex og det intime veldig tabubelagt og noe som ikke hører til det offentlige rom og medier. Derfor kan myndighetene bruke slike videoer og bilder til å forsøke å skade personer som Khadija og andre kritiske røster, sier Bonde.

Bruker KGB-metoder

Hun betegner utpressingen og uthengingen av Ismayilova som klassiske KGB-metoder som ble brukt under Sovjetunionen til å deskreditere og sverte opposisjonelle og kritikere av systemet.

- Dessverre fungerer dette ofte i land som Aserbajdsjan, der rykter ofte blir til sannheter over tid, selv om mange av påstandene i utgangspunktet ikke har holdt i virkeligheten, sier Bonde.

Viktig med politietterforskning

Human Rights Hosue Foundation har jobbet i Aserbajdsjan siden 2004 og har tidligere erfart at det blant annet er satt ut homofilirykter mot opposisjonspolitikere - for slik å forsøke å ødelegge karrieren. Det er ikke mange menneskerettighetsorganisasjoner som jobber aktivt for å kjempe for seksuelle minoriteters rettigheter. Personer som jobber med disse temaene ligger lavt og jobber helt i det skjulte. 

- Det er rapportert om flere saker der homofile er blitt slått ned og banket opp av politiet, men ingen blir dømt for det. Diskriminering av homofile skjer spesielt i rettssytstemet. Det finnes en rekke saker der påtalemakten henlegger straffbare forhold fordi fornærmede er homofil, sier Bonde.

- Det er viktig at aserbajdsjanske myndigheter nå har gått ut og tatt avstand fra metodene og publiseringen av videoen. Vi forventer at myndighetene må følge opp ord i handling og etterforske og sørge for at personene bak blir tatt, sier Bonde.

 

 

Les også:

  • Sprer sexvideo av gravejournalist

    Via en falsk nettside som bruker navnet til opposisjonsbevegelsen i Aserbajdsjan, henges gravejournalisten Khadija Ismayilova nå ut i en sexvideo.

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt