• Helene Bergsholm, Malin Bjørhovde og Beate Støfring spiller de tre ungjentene Alma, Sara og Ingrid i «Få meg på, for faen». Filmen blir ikke vist på kino i Tuscaloosa i Alabama, etter at den lokale pastoren fikk nyss om filmens innhold.

    FOTO: Marianne Bakke/Motlys/Norsk Film Distribusjon

Amerikansk kirke setter foten ned for norsk film

- Dårlig gjort, sier regissør Jannicke Systad Jacobsen.

Kulturrådet i byen Tuscaloosa (som har ca. 100.000 innbyggere) i Alabama hadde planlagt å vise den norske filmen «Få meg på, for faen» under sitt Bama Art House-program. Men da den lokale kirken fikk snusen i dette, ble visningen avlyst, det skriver al.com (via Comoyo Filter).

- Dette er ikke i tråd med samfunnets normer, sa pastoren John Kearns etter at han hadde sett reklamen for filmen, som har fått den engelske tittelen «Turn Me On, Dammit!».

Den amerikanske filmplakaten for «Få meg på, for faen». Filmen ble først vist på amerikanske kinoer i mars, da den ble satt opp i New York. (Foto: Motlys).
«Få meg på, for faen» er basert på Olaug Nilssens bok med samme tittel. Filmen skildrer den seksuelle oppvåkningen til 15-årige Alma, og alt dét innebærer av sextelefonsamtaler, ulykkelige forelskelser og fantasier.

Dette gjorde sitt for at pastor Kearns klaget filmen inn for Tuscaloosa Arts Council.

- Tittelen er én faktor, innholdet i filmen er en annen faktor. Jeg synes det er en upassende tittel og et upassende tema for vårt lokalsamfunn, sier Kearns i Christ Harbor Methodist Church.

Presset borgermestrene

Det lokale kulturrådet som skulle sette opp filmen, er finansiert av det offentlige. Pastor Kearns tok kontakt med borgermestrene i Tuscaloosa og Northport, samt en lokal dommer, som alle støttet pastorens vurdering.

I går meddelte rådet via en pressemelding at de hadde kansellert visningen.

- Vi får midler fra byen og fylket og jobber for tiden med å få midler til et nytt kultursenter. Vi ble satt i en veldig vanskelig situasjon, sier Rebecca Rothman, avtroppende styreleder i kulturrådet, til al.com.

– Samtidig skaper dette en farlig presedens, legger hun til.

- Sneversynt

Jannicke Systad Jacobsen, som har regissert filmen, synes det er synd at filmen ikke blir vist på kino i Tuscaloosa.

Regissør Jannicke Systad Jacobsen sier «Få meg på, for faen» er blitt godt mottatt i USA siden den ble vist på kinoene i New York i mars. Filmen har også fått jevnt over gode anmeldelser.

FOTO: Filmweb

- Slik jeg har forstått det, har de ikke sett filmen. De baserer avgjørelsen på fordommer mot tittel og tematikk. Det er litt sneversynt. Samtidig må man respektere at folk har forskjellig syn på filmen, sier Jacobsen til Aftenposten.

Regissøren tror tittelen fremstår som mer provoserende i USA enn den gjør i Norge. Uansett mener hun det er unødvendig å sensurere filmen.

- Det er dårlig gjort. Det virker som borgermesteren føler seg presset til å ikke vise filmen, og det er jo ren utpressing. Menneskene som vil se den, har uansett mulighet til å se den via internett, for den ligger på Netflix. Men når de kansellerer visningen, er det med på å begrense kinoens repertoarfrihet. Det er en type sensur jeg ikke er tilhenger av, sier Jacobsen.  

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Siste nytt