• Stor kjærlighet til barn

    Anne-Cath. Vestly sin barnebokproduksjon kan oppsummeres som en stor kjærllighet til barn og ungdom.

    VIDEO:

Anne-Cath. Vestly er død

Barnebokforfatteren Anne-Cath. Vestly døde natt til mandag.

- En langsom sorgprosess
Hele landets mormor

Video

Stor kjærlighet til barn

Forfatteren døde natt til mandag, opplyser hennes sønn til NTB. Hun ble 88 år gammel. Sønnen Jo Vestly opplyser til NTB at Anne-Cath sovnet inn litt over klokken 3 natt til mandag etter et tre uker langt sykeleie. Vestly døde på Bråta bo- og aktivitetssenter i Mjøndalen i Nedre Eiker kommune, der hun bodde fra 2006 da hennes alzheimer gjorde at hun ikke lenger kunne bo for seg selv. Flere lesere har allerede gitt sin siste hilsen til dronningen av norsk barnelitteratur. - Det er liksom litt av barndommen som blir borte. Du var jo alles drømmemormor. Hvil i fred, skriver en leser. - Takk for alle de timene jeg satt med øret klistret inn til en gammel førkrigsradio før jeg skulle i barnehagen i 1950-årene. Barnetimen med Ole Aleksander var dagens høydepunkt, skriver en annen.

Folkekjær

Anne-Cath. Vestly er mest kjent for bøkene om «Mormor og de åtte ungene,» som ga henne tilnavnet «hele Norges mormor.» Hun spilte selv mormor i filmatiseringen av bøkene. Vestly er ansett for å være en av Norges viktigste barnebokforfatterne, og bøkene hennes er elsket av både store og små. Andre kjente og kjære bøker er «Ole Aleksander Filibom-bom-bom», «Knerten og lillebror» og bøkene om Aurora og Guro. Hun skrev bøkene sine fra barnas synvinkel, og beskriver hvordan de opplever verden. Bøkene har en utpreget muntlig form og er skrevet i et uttrykk som barna forstår. Anne-Cath. Vestlys barnebokproduksjon kan sammenfattes som en stor kjærlighet til barn og barndommen. Hun skrev godt over 50 barnebøker, som er oversatt til en rekke språk. Den første boken for voksne skrev hun i en alder av 83 år, en bok som var spekket av satiriske tekster om samfunnet. I høst ble det kjent at «Knerten og lillebror» blir filmatisert og kommer på norske kinoer høsten 2009. «Det er liksom litt av barndommen som blir borte. Du var jo alles drømmemormor. Hvil i fred» Kondolanse fra leser

Uredd

Mange husker også Anne-Cath. fra hørespill i NRKs Barnetimen for de minste. Hun forsøkte seg også som skuespiller sammen med Alf Prøysen på Barne-tv-serien «Kanutten og Romeo Clive.» Da Anne-Cath. leste på radio, ble studenter hjemme fra forelesning, pappaer på vei til jobb ble sittende i bilen til hun var ferdig, mens andre lot seg opprøre. På 1950-tallet skapte det rabalder da hun fortalte barna gjennom radioen at de kom fra mammas mage, og ikke fra «storken». Mange mente at små barn ikke skulle få vite noe så «skittent». Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTO: Laurvik, Henrik

Holdningsendringer

På 1960-tallet var hun igjen i kritikernes søkelys, denne gang fordi hun skrev at faren til Aurora ble hjemmeværende. Dette førte til massiv kritikk fra menn, men aller mest fra kvinner som syntes synd på den stakkars mannen som trillet barnevogna. Kjønnsrollemønsteret er nesten snudd på hodet i både Aurora- og Guro-bøkene. Vestly hadde et ønske om å lære barn noe gjennom bøkene, og hun har bidratt til å skape holdningsendringer hos barn. Anne-Catharina Vestly ble født på Rena 15. februar 1920 og var datter av Mentz Schulerud (1877–1931) og Aagot Schulerud (1875–1957). Hun var gift med Johan Vestly, og de har to sønner, Jo og Håkon.

FOTO: Poppe, Cornelius

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

FAKTA OM ANNE-CATH. VESTLY

*Født 15. februar 1920 på Rena i Åmot kommune *Debuterte som barnebokforfatter i 1953 med «Ole Alexander Filibom-bom-bom» *Siden har hun skrevet godt over femti bøker, om blant andre Mormor og de åtte ungene, Knerten og Lillebror, Aurora og Guro. *Også kjent fra Barnetimen for de minste, særlig fra 1950-tallet. *Som skuespiller på TV er hun best kjent for å ha gitt liv til mormoren fra egne bøker. *Hun var den første som brakte storbyen inn i barnebøkene, og hun lagde skandale da hun fortalte barna at de kom fra morens mage, ikke fra «storken». På 1950-tallet skulle barn helst skånes fra å vite slikt. *Hun har mottatt flere av Norges fremste hedersbevisninger, deriblant Norsk kulturråds ærespris i 1994 og Brageprisens hederspris i 1995. *Ga i 2000 ut sin første «voksenbok», selvbiografien «Nesten et helt menneske». * Døde natt til mandag 15. desember 2008. Kilde: Wikipedia.

Flere bilder

Anne Cath. Vestly er død, 88 år gammel. FOTO: HENRIK LAURVIK / SCANPIX

Anne Cath. Vestly sammen med Aud Schønemann i 1993. FOTO: BJØRN SIGURDSØN / SCANPIX

Siste nytt