Arne Treholt med selvbiografi

Arne Treholt kommer med sin store selvbiografi denne våren. Mannen som ble dømt i Norges største spionsak, har forberedt boken i 12 år sammen med Gyldendals toppsjef Geir Mork.

Da Arne Treholt ble arrestert på Fornebu lørdag den 20. januar 1984, slo det ned som en bombe. Saken skulle bli den største spionsaken vi har hatt. Treholt var byråsjef i utenriksdepartementet, han hadde vært politisk sekretær for Arbeiderparti-statsråd Jens Evensen, han hadde vært statssekretær, han hadde vært ambassaderåd i FN og han var sønn av tidligere landbruksminister Thorstein Treholt. Allerede året etter var dommen klar: Tyve års fengsel. Deler av den omfattende dommen er fremdeles hemmelig. Men nå kommer altså hovedpersonens fullstendige versjon - både den menneskelige og den saklige. Treholt som i de siste årene har arbeidet mot Russland og Midtøsten og har base på Kypros, har skrevet hele sin livshistorie fra barneårene og frem til i dag.

- Kjempespennende

- Dette er kjempespennende. Hvis Treholt har skrevet en bånn ærlig selvbiografi, er det modig. Dette er godt jobbet av Gyldendal. De fleste forleggere har sikkert vært på Treholt for å få denne boken. Denne boken vil bli lest med lupe av Arbeiderparti-venner, påtalemyndighet og advokater, sier historiker Guri Hjeltnes, som var journalist i Arbeiderbladet da Treholt ble arrestert. Arne Treholt hadde selv vært journalist i Arbeiderbladet en periode av karrièren og var gift med journalisten Kari Storækre.- Dette er en sak vi alle husker. Jeg ser for meg dokumentmapper med pengebunker og agenter som vandret ut og inn av Treholts og Storækres hjem i New York, sier Guri Hjeltnes. Tone Bratteli, journalistkollega av Hjeltnes og datter av tidligere statsminister Trygve Bratteli, var også journalist i Arbeiderbladet i 1984. - Da det kom melding om at en byråkrat høyt opp i systemet var arrestert, samlet vi oss i redaksjonslokalet. Jeg husker at Pål Nordenborg, en av de som samarbeidet tett med Arne Treholt, sa: Vi må ringe og spørre Arne hvem det er. Mange av oss kjente ham og det kom som et stort sjokk da vi senere på dagen fikk vite hvem det var, sier Tone Bratteli.

- Moderne gresk tragedie

Gyldendals toppsjef Geir Mork gjorde avtale med Arne Treholt om å gi ut hans selvbiografi allerede da Treholt ble benådet i 1992. Det er Mork selv som har samarbeidet tett med Treholt om selvbiografien. Ingen utenom teamet i Gyldendal som har arbeidet med boken, har fått lese den, og tittelen er ennå ikke klar.- Grunnen til at vi har brukt så lang tid er at Treholt trengte avstand. Åtte og et halvt år i fengsel, deler av tiden i isolat, gjør noe med et menneske. Selv om Treholt er en glimrende skribent, var det nødvendig med tid. På disse tolv årene har det dessuten åpnet seg kilder, særlig russiske kilder som har fått stor betydning for boken. Mange av personene som ledet utenlandsk etterretning er fortsatt en del av den russiske eliten, den mest kjente av dem er Russlands president, Vladimir Putin, sier Geir Mork.- Har Treholt skrevet boken selv, eller har du eller Gyldendal bidratt?- Treholt skriver det hele selv. Jeg er helt enig med Guri Hjeltnes som sier at det er modig å skrive en ærlig selvbiografi. Vårt oppdrag som forleggere har vært å dra den ut av rettssalen og få hans egne historier. Det er blitt en personlig sterk historie som angår langt flere enn ham. For mange er dette en moderne gresk tragedie. Personene som sto nær ham ble naturlig nok kraftig truffet, sier Geir Mork som ikke kan si noe nøyaktig om når boken er klar. - Boken kommer når den er ferdig. Det blir mot slutten av dette halvåret, sier Geir Mork.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

ARNE TREHOLT (61)

Tidligere norsk embedsmann og politiker for Arbeiderpartiet. Sønn av Thorstein Treholt. Journalist i Arbeiderbladet fra 1966. Fra 1972 politisk sekretær for statsråd Jens Evensen, statssekretær i Havrettssekretariatet fra 1976 til 1978. 1979 til 1982 ambassaderåd ved FN-delegasjonen i New York. 1982 - 19 82 elev ved Forsvarets høgskole, byråsjef i presseavdelingen i Utenriksdepartementet fra 1983. Arrestert i januar 1984. Dømt til 20 års fengsel for spionasje i 1985. Benådet i 1992. Har utgitt bøkene "Alene 2985 og "Avdeling K" 1991. (Kilde: Store Norske Leksikon, Kunnskapsforlaget) NORGES STØRSTE SPIONSAKAftenpostens Harald Stanghelle jobbet sammenhengende med Treholtsaken for Arbeiderbladet i flere år. Saken er Norges største spionsak, sier Stanghelle.- Arne Treholt var i et par tiår en viktig premissleverandør til debatten innad i Arbeiderpartiet. Derfor fikk også selve spionsaken politiske overtoner som gjorde den helt spesiell i forhold til andre spionsaker under den kalde krigen. Det er nesten uvirkelig å tenke på hvordan Treholtsaken dominerte det norske nyhetsbildet gjennom flere år. Ingen andre har vært i nærheten av en slik historie i Norge. Han har skrevet en sterkt selvbiografisk versjon av saken før. Men hvis han nå kommer med en åpen og ærlig selvbiografi vil det være fantastisk. Dessuten skriver Arne Treholt bedre enn de aller fleste journalister.- Fikk han en rettferdig dom?- Det er ingen tvil om at han begikk alvorlige lovbrudd. Men jeg mener, som da dommen falt, at det ikke fantes bevis nok til at han skulle få tyve års fengsel, sier Harald Stanghelle.

Siste nytt