• Dinosaurene kommer tilbake. Forestillingen Walking with Dinosaurs kommer tilbake til Oslo til høsten. De tilsynelatende levende dinosaurene er sett av over syv millioner mennesker. 


    FOTO: Joan Marcus

Dinosaurene 
vender tilbake

Selv om dinosaurene døde ut for mange millioner år siden, er interessen for disse kolossene enorm. I høst kommer de tilbake til Oslo.


I løpet av fire år har 7,3 millioner mennesker i 206 byer fordelt på 1746 forestillinger sett sceneversjonen av BBC-serien Walking with Dinosaurs.

I 2009 ble de 47 000 billettene til forestillingene i Oslo Spektrum revet bort. Her fikk de fremmøtte, i all hovedsak barn med foreldre, oppleve hvordan det er når en 18 meter høy, 28 meter lang og 150 millioner år gammel brachiosaurus bøyde seg ned og stirret deg rett inn i øynene.

Ved hjelp av avansert teknologi, lyd og lys gjenskapes livet som hersket på Jorden for over 200 millioner år siden. Og de var der alle sammen, fra plateosaurus, allosaurus, stegosaurus til brachiosaurus og tyrannosaurus rex, 15 av dem i alt.

Nå legges dinosaurene ut på en repriseturné for å imøtekomme en enorm interesse og etterspørsel. I oktober står Oslo Spektrum for tur.

- Det har vært en voldsom etterspørsel etter billetter verden over. Her i Norge tok det fullstendig av i 2009, og mange opplevd at de ikke fikk billetter. Det er derfor grunnen til at vi fikk forestillingen tilbake, arrangør Anne Schinrud.

Det er nøyaktig det samme showet som ble vist i 2009 som nå kommer tilbake. Denne gangen blir det i alt ni forestillinger i perioden 3.–7. oktober.

- Dette fenger både unger og voksne, de ser forskjellige ting, Samtidig har forestillingen en læreside, som tar for seg utviklingen fra den tiden dinosaurene regjerte på Jorden. Publikum blir tatt med gjennom de ulike periodene, de får se hvordan næringsgrunnlaget var, hvorfor de utviklet seg som de gjorde, hvorfor de enkelte artene kom og gikk, sier Schinrud.

En av dem som var til stede under showet i 2009, var Jørn Hurum, paleontologen og mannen bak fossilet Ida. Han lot seg imponere over det han fikk se. De mange dinosaurene var så realistiske at det nesten ikke var til å fatte at det sitter opptil tre mennesker inni hver av dinosaurene og styrer.

- At de bruker mennesker til å styre dinosaurene og ikke roboter, gir veldig flotte, organiske bevegelser. Så jeg vil nok si at det er størrelsen til disse dyrene som fascinerer de fleste mest, sier Hurum. Han mente at forestillingen også hadde en stor formidlingseffekt overfor barn.

Det tok BBC tre år på å gjenskape de mektige dinosaurene, som ble brukt i den opprinnelige TV-serien. Totalt ble det tatt i bruk tre ganger så mye teknologi som trengtes for å lage Jurassic Park.

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Walking with 
Dinosaurs

  • Teaterforestillingen er basert på britiske BBCs TV-serie av samme navn.
  • Serien på seks episoder ble sett av 700 millioner, BBCs mest sette dokumentarfilm noensinne.
  • I forestillingen får publikum oppleve 15 dinosaurer som våkner til liv, i full størrelse.
  • Den største, brachiosaurus, er 12 meter høy og 28 meter lang.
  • Showet er sett av 7,3 millioner og koster 100 millioner kroner.
  • Kommer til Oslo Spektrum i oktober. Billetter er allerede lagt ut for salg.

Siste nytt