• Slik ser det levende kunstverket ut når to hettekledde menn møtes til dyst iført Adams drakt.

    FOTO: OLLE KIRCHMEIER

Etterlyser nakne menn

Menn som har lyst til å slåss foran publikum, splitter nakne med en sekk over hodet, blir nå bedt om å melde seg til Sørlandets Kunstmuseum.

For denne lett bisarre opptredenen tilbys de statistlønn og gratis inngang på kunstmuseet det neste året. I tillegg får de æren av å utgjøre det levende materialet i den brasilianske kunstneren Laura Limas verk «Marra», og får vise seg for publikum i fire stive timer mens de slåss.

- Det eneste kravet er at de må være over 18 år, Ellers kan de være tykke eller tynne, høye eller lave, sier kurator Else Brit kroneberg ved SKMU til Fædrelandsvennen.

«Marra» kan løst oversettes ved kamp på portugisisk, og henspiller særlig på det som skjer når to okser kjemper med hornene mot hverandre.

Og det er akkurat slik de brave barskinger skal stå når de møtes til dyst. Ikke bare skal de ha hver sin hette over hodet, hettene skal være bundet sammen med hverandre, slik at de to kamphanene er fullstendig avhengig av hva den andre gjør.

Ingen vinnere

- Kunstneren er opptatt av samspillet mellom kroppene, og ser på verket som en levende skulptur. Poenget er at de må reagere og svare på hverandres bevegelser hele tiden. Det er ingen vinnere og tapere i disse kampene, forklarer Kroneberg.

Nå er hun spent på hvor mange sørlendinger som tar mot til seg og melder sin interesse for å bli en sommerlig attraksjon ved museet. Det kjøttfulle verket inngår i utstillingen «Spiralen og kvadratet» som vises ved SKMU fra 2. juni til 9. september, og som i hovedsak inneholder verk som verken puster eller svetter.

Utstillingen er produsert av Bonniers Konsthall i Stockholm, og vises akkurat nå ved Trondheim Kunstmuseum der SKMUs tidligere direktør Pontus Kyander er sjef.

Da etterlysningen etter nakne menn gikk ut i Trøndelag, meldte det seg 20 frivillige. Minst én av dem påmeldt av kona mot sin vilje, i følge Adresseavisen. Imidlertid trakk halvparten seg, slik at de nå har ti modige maur til disposisjon.

Hvor mange brytekamper det blir i løpet av sommeren ved Sørlandets Kunstmuseum, avhenger av hvor mange som melder seg:

- Det blir veldig spennende, og jeg håper det blir mange. Hvert par kan bare kjempe sammen én gang, sier Else-Brit Kroneberg. De to må også være noenlunde like i høyde og vekt. Men navnene på de som skjuler seg under hettene blir imidlertid ikke offentliggjort.

Ingen kvinner

- Hvorfor kan ikke kvinner være med?

- Godt spørsmål. Verket inngår i en serie som kunstneren Laura Lima har kalt "MAN=flesh/WOMAN=flesh", der hun utforsker kroppen som materiale. Litt av tanken bak "Marra" er vel at det tradisjonelt er menn som er knyttet til kamp og styrke.

- Det virker utfattelig krevende å skulle slåss naken med en sekk over hodet i fire timer?

- Ja, men de får en 15 minutter pause hver time. Da får de gå inn i et lite rom, lukke døren og ta av seg hettene.

- Hva om det rett og slett ikke er noen som melder det frivillig til dette?

- Det er selvsagt en mulighet, men da får vi se om vi kan gå gjennom andre kanaler. sier Else-Brit Kroneberg.

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt