• Se filmstudenter gjøre opptak i Makedonia

    Dette er den første eksamensproduksjonen ved Filmskolen i Lillehammer der alle opptakene gjøres utenfor Norge. Bli med på opptak.

    VIDEO: Aftenposten Video

Filmskolens natt-
opptak i Makedonia

Vi var med på norsk filminnspilling i Makedonia.

Vi er med på nattopptak til Å vokte fjellet. Filmen er eksamen for Izer Aliu. Han er vokst opp like ved Radusha, en liten landsby nord i Makedonia, og er avgangsstudent ved Den Norske Filmskolen på Lillehammer. Skolen som frembrakte Hallvar Witzøes Oscar-nominerte TubaAtlantic.

Izers kortfilmprosjekt er den første eksamensproduksjonen der alle opptakene gjøres utenfor Norge, og i samarbeid med makedonsk filmbransje. Makedonsk filmfond bidrar med en syvendedel av budsjettet på rundt 530 000 kroner.

– Vi velger å jobbe så autentisk som mulig, forteller regissøren. Derfor gjøres opptakene her i Radusha, og vi bruker lokale skuespillere. De er vant til å bevege seg i dette fjellterrenget. Det er også viktig at de får snakke albansk med den lokale dialekten i området. Hadde de snakket normert albansk, ville det virket kunstig.

Heliumballong

Video

Hva bygger de her?

Se timelapse fra da filmstudenter forberedte nattopptak i Makedonia. Dette er den første eksamensproduksjonen ved Filmskolen i Lillehammer der alle opptakene gjøres utenfor Norge.

Det summer i forskjellige språk: norsk, svensk, makedonsk, bulgarsk og albansk. I tillegg til de ti elevene fra skolen er rundt 20 lokale filmarbeidere i aksjon på settet. Tidligere på dagen har Trajce Velickovski og hans medarbeidere bygget et vannrett underlag for skinner, og montert kamerariggen med bommen som bringer fotografen ut over juvet.

Fra Norge har man brakt med en lysballong som skal fylles med helium og brukes til å lyssette fjellsiden. Å skaffe helium og få manøvrert ballongen på plass, viser seg å være en utfordring. En svevende heliumballong er uregjerlig, selv om det ikke blåser så mye. Med litt oppfinnsomhet og noen ekstra barduner, ordner det seg.

Fortellingen er et drama, basert på en historie Izers farmor yndet å fortelle: To unge brødre er ute og gjeter da lillebror blir skadet. Da oppstår lojalitetsdilemmaet: gjeterjobben, og behovet for å hjelpe broren. Skal storebror gjøre det han selv føler er riktig, eller skal han være lydig mot faren som har gjort det klart for gutten at uansett hva som skjer, så er husdyrene viktigst? Det dreier seg om forholdet til autoriteter – og til det å bli voksen.

Søker ly

Scenen som spilles inn i kveld, er den nest siste i filmen, der lillebror blir verre, og de søker inn under en bergvegg.

– Det er satt av ni dager til opptakene, inkludert en ekstra dag i tilfelle noe uforutsett skulle skje, forteller Elisabeth Kvithyll, produsent for filmen, også hun student ved filmskolen. Det tar imidlertid en måned fra de første studentene ankommer Makedonia til de siste reiser hjem igjen. Mye som skal koordineres, akkurat det er produsentens ansvar.

De to unge brødrene spilles av Altin (7) og Bessim (12). Barna jobber kun seks timer de dagene det blir gjort nattopptak, og de må være nede fra fjellet før klokken elleve om kvelden.

– Kjempemoro, sier Altin. Besim forteller at alle skolekameratene spør og graver om filmen, men han holder tett.

– Izer har sagt at vi ikke skal fortelle for mye. De får vente til de kan se filmen.

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Den Norske Filmskolen

Status: Høyskole.

Plassering: Lillehammer

Linjer: Produsent, regissør, klipper, fotograf, lyd, produksjonsdesign og manus

42 studenter (6 på hver linje)

Varighet: 3-årig studieløp.

Opptak hvert annet år.

Krever skandinavisk språk.

Har i 12 år vært ranket blant de 10 beste filmskolene i verden.