• Den franske journalisten Laurent Obertone har skrevet en detaljert beskrivelse av massakren i jeg-form. Boken utkom i Frankrike torsdag.

    FOTO: Editions Ring

Fransk Breivik-bok rives vekk fra hyllene

Utøya, den nye boken til den franske journalisten Laurent Obertone, rives vekk fra hyllene samme dag den kommer ut. Alle vil lese om Breivik.

Utøya er ifølge forlaget et dypdykk i Anders Behring Breiviks hode, liv og galskap, skrevet i jeg-form. Massakren beskrives minutt for minutt, med alle detaljer.

Laurent Obertone er opprinnelig gravejournalist. Han har fått tilgang til politirapporter og rettsdokumenter, og snakket med vitner og overlevende. Han har også studert Breiviks manifest for å lage et mest mulig presist portrett av massemorderen.

Får bred omtale i Frankrike

- Det dreier seg ikke om noen aksept, bedyrer forlegger David Serra overfor Aftenposten.

- Obertone er helt imot Breiviks handlinger og heller ikke ute etter skandale, understreker han.

Forrige gang en fransk forfatter (Richard Millet) omtalte Breivik rystet det det ærverdige forlaget Gallimard i sine grunnvoller. Utøya får allerede bred omtale, og forsiden på helgemagasinet Figaro Magazine.

En kritiker hevder at Utøya er en «glitrende reise i Kommandørens mentale helvete», en annen sammenligner Obertone med Truman Capote i Med kaldt blod. Obertone utga i januar pamflettboken Frankrike – Clockwork Orange, som opprørte de fleste.

Han sier selv at han ble helt svimmel av å vandre i Breiviks fotspor.

- Kaldt nedover ryggen

Ifølge magasinet Première rystes leseren.

- Fråden står om munnen og det går kaldt nedover ryggen hver gang Breivik-Obertone henvender seg til oss, skriver magasinet, som hevder at bokens kvaliteter skyldes Breivik selv og hans nitide planlegging.

Men Obertone lar ideene bli i Breiviks hode.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.