• Håkon Gullvåg under åpningen av sin store utstilling Terra Sancta i Damaskus.

    FOTO: STEINAR LARSEN

Gullvåg-utstilling blir hengende

Maleren Håkon Gullvåg fikk sin vilje i Damaskus etter at den franske ambassaden fjernet to malerier i Terra Sancta-utstillingen i det franske kultursenteret.

– Jeg har fått forsikring om at kultursenteret nå har satt opp en tekst med det opprinnelige maleriets tittel og størrelse og en tekstformulering på fransk og arabisk der det står at «Verket er fjernet etter ordre fra den franske ambassaden, mot kunstnerens vilje», bekrefter Håkon Gullvåg til Aftenposten.

Det var dagen etter åpningen av Håkon Gullvågs maleriutstilling Terra Sancta i Det Franske Kultursenterets galleri i Damaskus i Syria forrige torsdag at to malerier med det israelske flagget sentralt i motivet ble fjernet fra galleriveggen og fra utstillingsvinduet mot gaten.

Sikkerthet

Den franske ambassaden oppga sikkerhetsproblemer som grunn, etter angivelige klager fra tilstedeværende studenter under og etter åpningen.

Ifølge kultursenterets direktør var det lokale studenter som hadde misoppfattet bildenes innhold i proisraelsk retning, og at dette var hovedårsaken til at den franske ambassadøren valgte å ta vekk to av bildene av sikkerhetshensyn.

Men utstillingen Terra Sancta, rundt 30 malerier, er langt fra proisraelsk, men tvert i mot en hyllest til Gazas befolkning og palestinerne, mot de israelske krigshandlinger mot Gazastripen i januar 2009.

Sensur– Jeg er stort sett fornøyd. Jeg har fått tydeliggjort hva som har skjedd, og kan kunstnerisk stå for utstillingen. Uansett føler jeg at jeg har vært utsatt for sensur, men jeg kan leve med dette, sier Gullvåg.

Terra Sancta skal vises i Damaskus til 2.novembger, og i januar 2011 åpner den samme utstillingen i det jordanske nasjonalmuseum i Amman.

VandreruteGullvåg har også to store utstillinger på turné i Kina i år: En stor retrospektiv maleriutstilling som åpnet i byen Suzhou i mai er nå i Shenyang, og senere på vinteren og nyåret skal den vises i Shanghai, Beijing og Hangzhou. Samtidig har Gullvåg en grafikkutstilling som følger en annen vandrerrute i Kina.

Endelig åpner kunstneren utstilling i Galleri Dobloug i Oslo nå lørdag, med nyere malerier fra de siste årene, en utstilling som sammenfatter en «reorientering mellom øst og vest».

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Håkon Gullvåg

Norsk maler, født 1959 i Trondheim. Særlig kjent for portretter, kirkekunst og bokillustrasjoner. Første utstilling i Oslo 1983. Har atelier i Trondheim og Oslo. fakta