Herman var en lystig fyr

Herman Wildenvey. En søvnig radiostemme fra støvets arkiver, en sommerens og blomsterdryssets poet. Og inspirasjonskilde til et nytt lystspill med Anders Hatlo i hovedrollen.

De hadde begge en god dose svineri på skogen, Herman og Gisken Wildenvey. Han, en søkende kunstnersjel og damemagnet. Hun av omtrent samme kaliber, men i brukbar balanse på skilsmissens rand. En skattet, moderlig livsledsager. "Gisken kan nok være utro, men hun er jævlig trofast", pleide Herman å si.Og der har vi satt stemningen som råder i lystspillet som "Galeiscenen" i Stavern vil friste med i sommer. Toralv Maurstad og Anders Hatlo leste Terje Wiigs manus i vinter. De likte det, tilrettela det for "Galeiscenen". Hatlo, som skal spille Herman, har også påtatt seg regien. Hvem som blir Gisken, er uavklart.

Hjertet i Stavern.

Terje Wiig, revyforfatter, journalist i Aftenposten i 30 år og nå frilansjournalist, har røttene i Oslo og hjertet i Stavern. Det var der Herman og Gisken slo seg ned. Som Herman uttrykte det: "Stavern er det vidunderligste sted man kan ønske seg hjem fra".- Det svingte av Gisken og Hermans ekteskap. De både slet på hverandre og var ment for hverandre, sier Terje Wiig, som har truffet dem begge, og som gjerne vil at vi skal se Herman Wildenvey som noe mer enn fyren som kunne gå ut for å poste et brev og bli borte i tre dager. - Han var vår første stand up'er. En kjendis. Turnerte i Norge og det norske Amerika med suksess. På en av turneene ble "Morsom aften med Wildenvey" oppført 40 steder i løpet av 49 dager. Tenk deg poeten som står i Aulaen i to timer og leser egne dikt, mens kong Haakon holder på å dette av stolen.

Ros og slakt.

Wiigs forestilling tar utgangspunkt i 1930-årene i dikterboligen "Hergisheim", komplett med kritikerros og kritikerslakt, sjalusi og forsoning. Parets turbulente liv følges i spretne, musikalske tilbakeblikk. Alt viktig er faktabasert, resten er ispedd dikt og forbannet løgn, og kronologien har fått vike til fordel for spensten i fortellingen. Men så langt det er opp til manusforfatteren, skal følgende på plass: - Det er ganske vanlig å tro at Herman Wildenvey var alkoholiker, sier Terje Wiig. - Det var han absolutt ikke. Alkohol fantes ikke i huset. Det var ikke den han likte, det var festen. Med festen kunne det derimot følge et par glass, som iblant flippet Herman helt ut. De gikk rett i dikterens blødende magesår og førte stadig til sykehusinnleggelse.I sommer er det 100 år siden Herman Wildenvey med ungdommelig friskhet slo igjennom. Han rakk å bli kommandør av St. Olavs Orden. Han rakk også å bli den aldrende lyrikeren som fortsatt skrev om sommerskogens mystikk, mens resten av verden var opptatt av atombomben. Men fremfor alt ble han folkeeie.

Noen hårsåre linjer dikter-Herman rev av seg da konkur-
renten Olaf Bull vant en lyrikkpris utlyst av Aftenposten:

Nå reiser Olaf Bull med Aftenpostens gull.
Før kaltes jeg den største, nu er han blitt den første.
Og jeg en stakkars høker,
som selger mine bøker.
Han skriver for eliten, men den er fa'n så liten.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Herman Wildenvey

Herman Portaas,født i Mjøndalen i Buskerud 1885, død 1959.Konstruerte tidlig sitt lyriske etternavn Wildenvey, trolig et ordspill med utgangspunkt i barndommens kjære bekk, Veia.Slo gjennom 21 år gammel, for 100 år siden, med diktsamlingen "Nyinger". En av de få som overlevde dampskipet "Norge"s forlis ved Rockall på vei til Amerika i 1904.Gift med forfatter Jonette Pauline Kramer Andreassen (1892 - 1985), av uviss årsak kalt Gisken.Bosatt i den felles dikterboligen "Hergisheim" i Stavern utenfor Larvik fra 1927. Han var poet, hun prosaskribent, mest kjent for sine filmatiserte bøker om "Andrine". Begge var lett å avspore fra troskapens smale sti, men de var svært knyttet til hverandre. DOBBELTJubileum100-års jubileumfor første diktsamling: "Nyinger"Stiftelsen "Wildenvey-selskapet" 20 år.Feiringi Stavern 20.-22. juli. "Galeiscenen", Fredriksværn: Lystspill av Terje Wiig. Med bl.a Anders Hatlo og Toralv Maurstad. Andre opptredende: Lise Fjeldstad, Liv Dommersnes, Magnus Grønneberg, Odd Børretzen, Morten Røhrt, Noralv Teigen.Poesiprisen (Relieff av HW av Ørnulf Bast + kr. 20 000) tildeles Magnus Grønneberg.

Flere bilder

Herman Wildenvey, kvinnebedårer, romantiker, banebrytende bestselger og standupartist sammen med Gisken, forfatter og livsledsager uten krav eller løfte om stramme ekteskapelige tøyler. FOTO: SCANPIX

Siste nytt