Hundeliv er helt konge

Martin Kellermans bikkjealter ego er blitt alles kjæledegge. Nå er første bok med stripesamling ute i Norge - og den hip hopinteresserte svensken har laget omslag til den norske rapperen OnklPs plate.

- Det er en enorm frihetsfølelse, å sitte på en café i Tokyo eller ligge på en strand i Thailand, tegne en stripe, scanne og sende den på e-post til Sverige. Da er det lett å tenke "alt er perfekt".Slik har det ikke alltid vært: I 1998 satt Martin Kellerman i en forstad til Stockholm. Han var blitt dumpet av kjæresten, sparket fra jobben og hadde mistet enda en leiekontrakt. For å bearbeide sin depresjon, skapte han den tungsindige hunden Rocky.

Selvbiografisk.

- Alt som skjer Rocky, har skjedd meg. Jeg tar utgangspunkt i mitt liv, og vennekretsen. Noen har mislikt å bli hengt ut, så klart. - Har noen perioder vært vanskeligere å beskrive?- Den fjerde svenske boken er fremdeles vanskelig å lese. Det er den broren min er med i. Han slet veldig, og jeg var veldig involvert. Jeg hadde plutselig ikke tid.Dessuten var det mye som var over grensen for hva som passet i serien. Det var for liten avstand mellom det som skjer og stripene, mener Kellerman, og fortsetter: - Det var mye som distraherte meg på den tiden, jeg jobbet med teateroppsetning av Rocky.Det selvbiografiske elementet er altså sterkt til stede.- Jeg er inspirert av tegnere som Robert Crumb, Harvey Pekar og Mats Jonsson - alle bruker mye av seg selv og sitt liv. Dessuten er jeg inspirert av Larry David og "Seinfeld"-gjengen.

Gonzo-turné.

Rocky er blitt stor, mye større enn Martin Kellerman hadde tenkt seg. Fra daglig stripe i den svenske T-baneavisen Metro til teaterstykke, og utgivelser i ti land. Ni bøker er det blitt i Sverige, og den første på norsk kom i går. Torsdag var han på bokmessen i Göteborg for å signere bøker, i dag sitter han på Tronsmo i Oslo. Så går ferden til Kristiansand før tegnseriefestivalen Raptus i Bergen til helgen. Helgen deretter er han på plass i UKA i Trondheim. Det er en ekstra grunn til at han gleder seg til Trondheims-turen:- Jeg rekker å se De La Soul kvelden før. Det blir bra!Dessuten håper han på å rekke en fisketur eller to. Med på ferden er en kompis: Rocky-fans vil kjenne ham som krokodillen Gonzo. For noen uker siden var han i Tokyo, med kameraten som er tegnet som en fugl.

Norgesvenn.

Martin Kellermans Rocky kom først som blad i Norge. I fjor kom det svenske bladet, med håndplukkede serier fra Kellermans hånd. En av dem er Christopher Nielsens "To trøtte typer".- Den har fått mange fans i Sverige. Jeg fikk et sint brev fra en fyr da "To trøtte typer" ikke var med i et nummer. Han hevdet det var eneste grunnen til at han kjøpte bladet!På omslagene har Kellerman tegnet platecovere fra favorittartister - bare rappere. Nå har han tegnet omslag for en norsk rapper: OnklP fra Dirty Oppland.- Det er en pastisj på et omslag til amerikanske Devin The Dude. Jeg kjenner ikke mye til norsk rap, men OnklP har bra tekster - de er morsomme!

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

MARTIN KELLERMANFødt Växjö Sverige 1973Skapte Rocky 1998I aviser i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Spania, Sveits, Italia, Slovenia og USA.Eget blad i Norge og SverigeNi bøker utgitt i Sverige, første norske "The big payback" kom i gårTeaterstykke og snart å se i animert kinoutgave FAVORITTER PÅ BILSTEREOENThe Notorious B.I.G.: "You're Nobody (Till Somebody Kills You)" - En låt fra albumet "Life After Death", som kom like før han ble skutt. Det er skummelt å se omslaget, der han står ved en begravelsesbil.Common: "Be" - Jeg så ham spille i Tokyo for litt siden. Det var bare sykt bra!Talib Kweli: "Quality" - Han spiller på Rockefeller denne uken. Se ham hvis du kan! SVENSK HIP HOPLooptropp Latin Kings Ken Ring Organism 12 FAVORITTSTEDER I OSLODattera til Hagen på Grønland. Café og klubb.Robinet like ved Rockefeller, en liten, hyggelig bar. Innehaveren heter David Gurrik (bildet).Tronsmo, bokhandel på Tullinløkka. Bra utvalg i bøker og tegneserier.Mucho Mas, mexicansk restaurant på Grünerløkka. Barongsai, hip hop-klubb i Møllergata.

Flere bilder

Martin Kellerman mener at Rocky-stripene fungerer som en slags dagbok. Nå er hans niende bok ute i Sverige, mens hans første samling på norsk kom i går. FOTO: STIG B. HANSEN

Siste nytt