• Fjorårets åpningsprosesjon på Olavsfestdagene gikk opp Munkegata til Erkebispegården, hvor Trond Giske åpnet festivalen i borggården.

    FOTO: GORM KALLESTAD/SCANPIX

Ikke bare "gammeldags"

I løpet av to uker skal Olavsfestdagene gjøre Trondheim til landets kulturhovedstad. Men det blir uten de største og dyreste verdensstjernene.

- For vår del kunne festivalen gjerne vært i juni, men festivaltidspunktet ble spikret i 1030, sier kunstnerisk leder Erling "Plinga" Johansen. Få festivaler kan skilte med like dype røtter som Olavsfestdagene. Olav den helliges død i 1030 dro det hele i gang: Pilegrimer fra hele Europa begynte å strømme til Nidaros på søken etter helbredelse. I 2008 er imidlertid det kirkelige kun et av flere punkter på festivalprogrammet, innimellom jazz, klassisk, rock, pop og billedkunst, for å nevne noe. I løpet av to uker skal det avvikles 300 kulturarrangementer.- Er det ikke en fare for at festivalens opprinnelse drukner i kulturmylderet?- Nei, det tror jeg ikke. Festivalen er bare blitt så stor at det ikke står på første side i programmet, sier Johansen, som konstaterer at det ligger et uforløst potensial i Olavsfestdagenes kirkelige program.

Brobygging.

- Mange av dagens pilegrimer søker en dypere dimensjon med besøket sitt. I så måte har vi flere seminarer om religion og tro, sier festivallederen, og trekker spesielt frem den tidligere latinske patriarken i Jerusalem Michel Sabbahs foredrag. Sabbah har vært en viktig brobygger mellom kristne og muslimer i Midtøsten. Og "brobygging" er et nøkkelbegrep under årets festival. - Tema for årets festival er mangfold. Foruten at 70 land er representert gjennom festivalprogrammet, vil mangfoldet også kommer til uttrykk rent musikalsk. Årets festivalprogram sprenger genregrenser mer enn noen gang tidligere, sier Johansen, og trekker frem årets festivalartist som selve kroneksempelet: - Bobby McFerrin er veldig allsidig. Hiten hans "Don't worry, be happy" var jo bare et stunt som han nå nekter å fremføre mer. McFerrin er en av verdens fremste vokalimprovisatører, men folk flest er ikke så kjent med at han også er en av verdens mest ettertraktede dirigenter, sier han.

"Steinkasteren".

I mangfoldets tegn kretser en stor del av Olavsfestdagene rundt forholdet mellom Norge og Palestina. "Steinkasteren" Ramzi Aburedwans fantastiske historie er tema for forestillingen "Al Kamandjati - fiolinisten". Som man kan lese i denne ukens A-magasin gikk Aburedwan fra verdenskjent steinkastende unggutt til talentfull musiker. - Jeg og Ramzi fisket i Trondheimsfjorden i går. Han fikk en sei og var meget fornøyd, sier Erling "Plinga" Johansen. Forholdet Palestina- Norge kommer også til uttrykk gjennom utstillingen "Situasjoner" - et samarbeid mellom norske Håkon Gullvåg og palestinske Sliman Mansour. - Det er en kraft i tematikken som engasjerer kunstnerne, uten at vi som festival tar politisk ståsted. Det politiske kommer til uttrykk gjennom kunsten, så er det opp til publikum å gjøre opp en mening, sier festivallederen.

Ny sjef - samme kurs?

I august i fjor fikk festivaldirektøren gjennom ti år, Per Kvistad Uddu, beskjed fra styret om at han ikke var ønsket i sjefsstolen lengre. Selv om Uddus åremål ikke går ut før i august i år, ønsket han ikke å fortsette. Johansen er derfor konstituert festivalsjef, og den nye direktøren, Randi Wenche Haugen, tiltrer 1. august.- Kan vi med nytt lederskap vente oss en u-sving i profil fremover?- Nei, det blir ingen u-sving. Men jeg kan si at det i år i alle fall ikke blir mindre folkelig enn før, samtidig som vi har på plass noen klassiske fyrtårn, sier Johansen. Storåsfestival-sjef Sveinung Sundli gikk i fjor ut og anklagde Olavsfestdagene for å være "traurig og gammeldags". - De som sier det nå, kan i alle fall ikke ha lest årets program, sier den konstituerte festivallederen.I 2006 slo festivalen på stortrommen og inviterte stjernetenoren Plácido Domingo til Trondheim, noe som endte med blodrøde tall for festivalen.- Dere har ingen giganter som Domingo på programmet i år. Har dere lært av tidligere feil?- Ja, vi har vel det. Vi har to festivaler bak oss som ikke har gått så bra, så i år vil vi komme oss i null - og helst i pluss, forklarer han. - Det er nødvendig å få satt verdensnavn på plakaten også, men vi har ikke muskler til å holde på med store ting. Vi konkurrerer med festivaler som er villige til å betale utrolig mye for stjernene, sier Johansen. - Hva med Paven da, når kommer han til Olavsfestdagene?- Kanskje neste år, avslutter Johansen.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Olavsfest-dagene

Arrangeresi Trondheim 28. juli - 9. august. Festivalenspenner over jazz, klassisk, rock, billedkunst, kirkeliv, m.m.Springerut av olsok - feiringen til minne om Olav den helliges fall under slaget på Stiklestad 29. juli 1030.

Siste nytt