• Taakes album "Noregs vaapen" konkurrerer med albumene til Insense (Burn in Beautiful Fire), Shining (Live Blackjazz), Vreid (V) og Årabrot (Solar Anus) om prisen for fjorårets beste metallplate.

    FOTO: Illustrasjon: Albumcover

Islamkritisk musikk nominert til Spellemann

Bergensbandet Taake synger "til helvete med Muhammed og Muhammedanerne". Nå er de nominert til Spellemannpris.

Metalbandet Taake er nominert til Spellemannpris i kategorien for beste metalplate for albumet "Noregs vaapen", som kom ut i høst. Foruten tekstlinjen viet "Muhammedanere", er blant annet "de som brenner flagget vårt" omtalt som svin i låten "Orkan". Teksten sier også at at hardt skal settes mot hardt: "Nu våkner snart Norge".

Runeskrift

Aftenposten har mottatt reaksjoner på nominasjonen, der Taakes tekster beskrives som voldelige og antimuslimske. Tipseren mener Spellemann-juryen umulig kan ha visst

Marte Thorsby er styreleder i Spellemannprisen.

FOTO: Dag W. Grundseth.

hva de nominerte til pris. Tekstene er nemlig skrevet i runeskrift i albumcoveret.

- Juryen skal utelukkende vurdere utgivelsen, og ikke opptredener eller livsførsel for øvrig. Vi har full ytringsfrihet i Norge, og en spellemannjury vil ikke på noen måte sensurere innhold, sier Marte Thorsby, styreleder i Spellemannprisen.

Hvem som sitter i juryen for metallprisen er hemmelig, som for de øvrige juryene i ulike kategorier.

Taakes har også tidligere vært omstridt, etter at bruk av hakekors på brystet på en scene i Essen i 2007 ble oppfattet som støtte til nynazisme, trass i bandets forsikringer om at dette ikke var tilfellet.

- Drøy tekst

Didrik Søderlind er rådgiver i Human-Etisk Forbund og redaktør for tidsskriftet Humanist, og har tidligere gitt ut boken Lords of Chaos om det norske svartmetallmiljøet. Han sier det norske svartmetallmiljøet alltid har vært preget av en nasjonalromantisk stemning. Man har vært opptatt av sin norske identitet og blitt inspirert av den i musikk og tekster.

- Ofte har dette foregått på en positiv måte, men å lefle med nasjonalistiske eller nazistiske symboler er også en av de få måtene som er igjen å provosere på.

- Ganske drøy tekst etter 22. juli, mener Didrik Søderlind.

FOTO: Paal Audestad

En del har benyttet seg av en slags provoserende symbollek. Den åpenlyse, ideologiske rasismen eller nazismen har vært sjelden i norsk svartmetall, sier Søderlind.

Han mener det selvsagt må være greit både å være glad i landet sitt, og å ikke like islam eller andre religioner.

- Men teksten til ”Orkan” er i utgangspunktet ganske drøy, og i etterkant av 22/7 er den helt hinsides. Jeg tipper Taake ikke er særlig stolte av denne teksten etter Utøya.

- Religionskritikk

Taake-frontfigur, tekstforfatter og vokalist Ørjan Stedjeberg fremholder at de aktuelle tekstlinjene utelukkende er ment å være religionskritiske.

- Black Metal-sjangeren har siden begynnelsen alltid vært antireligiøs, der nær sagt samtlige band har tillatt seg å rakke ned på både religioner og de religiøse. Dette gjelder også flere tidligere vinnere og nominerte i Spellemanns-kategorien Metall, ofte i langt sterkere ordelag enn Taake. Vi oppfatter det som meget urettferdig at akkurat Taakes tekster prøves å tolkes som høyreradikale.

- Black Metal-sjangeren har siden begynnelsen vært antireligiøs, der nær sagt samtlige band har tillatt seg å rakke ned på både religioner og de religiøse. Dette gjelder også flere tidligere vinnere og nominerte i Spellemanns-kategorien Metall, sier Ørjan Stedjeberg, kjent som Høst.
Vi synes i ytringsfrihetens navn at det å hengi seg til både kristendommen og islam er en stor skam. Kristendommen nevnes forøvrig i samme tekster, men dette ser ikke ut til å bli vektlagt. Taake har aldri vært et politisk band, og vi oppfordrer hverken til vold eller rasisme. Vi har vi et budskap om å få øynene opp og tenke selv, men her er det altså religion det dreier seg om, skriver Stedjeberg i en e-post til Aftenposten.no.

Han understreker at episoden med bruk av hakekors i Essen i 2007 kun var et stunt ment for å provosere, og noe bandet ikke ønsker mer oppmerksomhet om.  Hendelsen resulterte i at bandets gjenstående konserter i Tyskland ble avlyst den gang.

- Vi gikk langt med dette, men det var overhodet ikke ment som forherligelse av nazismens idealer. Tvert imot er vi veldig imot nazismen, som påførte Norge så mye lidelse, påpeker Stedjeberg.

Etter at Stedjeberg offentlig har forklart seg om bakgrunnen for hendelsen i Essen, har bandet også blitt invitert tilbake til en rekke opptredener i Tyskland.

- Vi innser at det er et hårsårt klima angående islam i disse dager, men finner oss ikke i at man vinkler Taakes tekster i feil retning, sier Stedjeberg.

Klassisk for sjangeren

Kari Helene Partapuoli, leder av Antirasistisk Senter, gir Taake rett i at tekstene ikke nødvendigvis må tolkes som muslimhets:

- Tekstene er vel klassisk til sjangeren: Norrønt med forsvar av Norge og frykten for det onde. Men det er ikke tydelig ut fra tekstene at det onde Norge skal forsvares mot f.eks. skulle være innvandrere eller muslimer, mener Partapuoli.

 

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt