• Slik skulle det se ut ved utløpet av Akerselva, med Munch-/Stenersen-museet til venstre blir litt lavere. Operaen vis-à-vis.

    FOTO: ILL: HERREROS ARQUITECTOS

Lavere og slankere Munch-museum

Byrådet i Oslo har bestemt seg for Lambda og Diagonale. Men Deichmanske bibliotek åpner ikke før i 2017.

Det er det viktigste jeg har vært med på i mine ni år som byrådsleder, sa en oppstemt byrådsleder Erling Lae, da han og kulturbyråd Torger Ødegaard i går hadde tatt turen til operataket for å orientere om byrådets anbefaling:

Munch/Stenersen-tomten og Deichman-tomten kjøpes av HAV Eiendom for 330 millioner kroner, og vinnerforslagene Lambda (Munch/Stenersen) og Diagonale (Deichman) bygges på dem.

–Det er ikke fordi vi har lagt oss flate for juryen, men fordi samtlige faginstanser har anbefalt det samme, sier Lae.

–Og at vi mener at det er de beste prosjektene, sier Ødegaard.

I august skal bystyret ta den endelige avgjørelsen. Lae ser ingen grunn til at det ikke skulle følge byrådet, med så enstemmige anbefalinger som ligger til grunn, ikke minst fra Byantikvaren og Plan- og bygningsetaten.

To etasjer ned.

Deretter begynner arbeidet med reguleringsplanen og med å «kna og bearbeide bygget». Lambda har fått kritikk for høyden, og Byantikvaren mener at den 14 etasjer høye bygningen må bli seks meter – to etasjer – lavere, mens Plan- og bygningsetaten vil at bygningen slankes med 15 meter, blant annet for å bedre siktforholdene.

Om et drøyt år skal bystyret behandle reguleringsplanen. Da vil også kostnadsoverslagene være klare. Foreløpige anslag, beregnet av Holte Consulting, viser at Oslo kommune trolig må ut med 3,5 milliarder kroner: 1,3 milliarder for Deichman og nesten 2 millioner for Munch-museet.

Mens nytt Munch-museum skal påbegynnes i 2011 og åpne i 2014, blir ikke Deichman ferdig før i 2017.

–Må Deichman vente til fordel for Munch?

–Nei, det er fordi den ene tomten er byggeklar og den andre ikke. På bibliotektomten venter vi på at motorveien legges ned, sier Lae.

Gårsdagen var fantastisk For landets hovedstad, mener han.

–Det er få ting som setter Oslo på det internasjonale kulturkartet mer enn Munch-museet. Det er viktigere enn operaen. Det finnes bare én Munch – og mange operaer, sa byrådslederen.

Glad arkitekt.

Munch-arkitekten, spanske Juan Herreros, var i Oslo i går – og mottok nyheten med stor glede. Helt siden Lambda ble kåret til vinner, har han arbeidet med å skape en organisasjon for prosjektet, sammen med norske LPO-arkitekter.

–Vi må forberede et sterkt team med kontor i Oslo, det er viktig å utvikle prosjektet nær kunden, sier Herreros.

–Hva sier du til at det antagelig må ned to etasjer?

–Nå som bestemmelsen er gjort, er vi klare til å starte samtalen. Jeg er sikker på at det endelige museet vil bli litt annerledes enn det vi har i dag – og jeg er også sikker på at resultatene av samtalene er at det vil bli bedre.

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

To nye signalbygg:

Munch-/Stenersenmuseet: Vinnerforslaget Lambda anbefales av byrådet. Det er tegnet av spanske Juan Herreros, som samarbeider med norske LPO Arkitekter. Skal stå ferdig i 2014. Deichmanske hovedbibliotek: Vinnerforslaget Diagonale anbefales også av byrådet. Det er tegnet av Lund Hagem arkitekter og Atelier Oslo. Ferdig i 2017.

Flere bilder

Erling Lae og Torger Ødegaard på operataket i går. FOTO: ANN CHRISTIANSEN

Siste nytt