• Bokbransjen innrømmer at e-bokløsningen Bokskya hadde store svakheter da den ble lansert i april 2011. Men nå er flere av problemene rettet opp i, mener bransjen selv.

    FOTO: Løvland, Marianne

Mener norske forlag bør lære av Wimp

Bokbransjen mener de har gjort e-bokløsningen Bokskya enklere og bedre. Men Torgeir Waterhouse, lederen av Digit-utvalget, mener forlagene har vært for lite ambisiøse og at de burde lære av norske Wimp.

Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen la i dag frem rapporten «Det digitale Bok-Norge», hvor de gjorde opp status for den norske e-boka.  

Bokbransjen innrømmer at e-bokløsningen Bokskya hadde store svakheter da den ble lansert i april 2011. Men nå er flere av problemene rettet opp i, mener bransjen selv.

­- Vi har fått gode løsninger for kundene, og betalingsmåten er forenklet, sier Trine Stensen, direktør i Bokhandlerforeningen. Stensen hadde selv problemer med å bruke Bokskya da den kom på markedet.

Hun var ikke den eneste. Kulturminister Anniken Huitfeldt fortalte i romjulen at hun foretrakk utenlandske distributører, og at Bokskya var altfor komplisert. Hun etterlyste enklere løsninger. Det mener bokbransjen at de nå har fått på plass.  

– Du trenger bare å registrere deg én gang. Ikke tre ganger som tidligere. Altså trenger norske e-bokkunder å taste kortnummeret sitt én gang, deretter er holder det å oppgi bankkortets tresifrede sikkerhetskode for å kjøpe en digital bok, sier Trine Stensen.

En mer åpen Bokskya

Til nå har kun forlag som har avtale med distribusjonsløsningen Bokdatabasen (eid av Aschehoug, Gyldendal og Cappelen) kunne selge bøker gjennom e-bokhandlene som er tilknyttet Bokskya. Det blir det nå en endring på.

- Alle forhandlere skal kunne få tilgang til Bokskya. Det er en milepæl, sier Trine Stensen.

Den nye varianten av Bokskya vil gi kundene tilgang på flere titler. Rapporten anslår at antall tilgjengelige norske e-bøker kan passere 6000 i slutten av 2012 og rundt 10.000 e-bøker i slutten av 2012.

Les også

Ark gir opp Bokskya - lanserer egen app

Det kommer stadig flere alternativer til e-bokportalen Bokskya. Ark bokhandel lanserer egen App med adgang til norske e-bøker.

Men enkelte aktører vil heller gå egne veier. I går kom nyheten om at Ark-kjeden gir opp Bokskya og heller satser på en egen app. Appen skal være gratis, og gi tilgang til alle e-bøkene på det norske markedet samt 200 000 engelske e-bøker.

 

- For lite ambisiøse

Forleggerforeningen og bokhandlerforeningen overrakte digitaliseringsrapporten til Regjeringens Digi-utvalg. Digi-utvalgets mandat er å identifisere bokbransjens hindringer for digital vekst og verdiskapning.

Torgeir Waterhouse, lederen av utvalget, gir bransjen skryt for at de åpner opp Bokskya.

­­- Bokskya så ut til å bli et monopol for de store forlagene. Det er bra forbrukerne får en plattform som er åpen for alle.

Samtidig mener han at bokbransjen kan, og må, gjøre mer for å tilpasse seg de store teknologiske endringene.

– Det virker som at noen tror vi er i mål. Hvis noen tror det, så tar de feil. Men det går rett vei, det gjenstår å se hvor vi ender.

Har den norske bokbransjen vært for lite ambisiøs?

­– Ja, jeg oppfatter det sånn. Nå er de på god vei med e-bokløsninger, men hvorfor har ikke dette skjedd før? Forlagene står fremdeles i spagaten mellom e-bøker og p-bøker. Jo lengre man tviholder på de gamle forretningsmodellene, jo mer tid får de andre selskapene til å sikre seg markedet.

Han oppfordrer forlagene til å tenke utenfor boksen, og utenfor landegrensene.

- Tenk utenfor Norge! Hvorfor skal de norske forlagene bare ha fokus på markedet her hjemme? Vi kan bruke vår kompetanse ute i verden, og selge Bokskya til andre land.

Se til musikkbransjen

Han trekker frem den norske musikkstrømmetjenesten Wimp som et eksempel.

– Wimp konkurrerer med Spotify. Hvis de får på plass store investeringer nå, tenk hvor store de kan bli.

Men det ligger nødvendigvis ikke så mye penger i de nye forretningsmodellene. I hvert fall ikke i starten.

– Både Wimp og Spotify er villige til å blø penger fordi de tror på fremtidig inntjening. De ser verdien av å flytte forbrukerne over til digitale plattformer. Men det er selvfølgelig stor kamp om pengene og de beste ideene, og det vil det også være for bokbransjen, sier Waterhouse.

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Bokskya

Bokskya er de norske forlagenes fellessatsing for å bringe e-bøker til Norge. Den norske løsningen fått kritikk for å komme for sent og være for dyr, ha for lite utvalg og være lite brukervennlig. Samtidig er e-bøker i vill vekst i USA. Bokskya er bygget opp slik at nettbokhandlene kan konkurrere om kundene, men at du som kundene likevel har alle bøkene dine på et sted. Bøkene du kjøper i Bokskya kan leses både på nettbrett som iPad, på svart/hvite lesebrett og på mange moderne smarttelefoner.

Siste nytt