Motgiften Albert Åberg

Dette er Gunilla Bergström, snart 64 år. Hun skriver bøkene om Albert Åberg. I den nye boken møter Albert en pappa som har vært i krig.

Albert har fått en ny venn som heter Hamdi, og faren hans har vært soldat. Det synes Albert er veldig spennende, og han maser for å få faren til å fortelle. Til slutt tar faren guttene på fanget og forteller en episode fra krigen.Gunilla Bergström synes ikke det er merkelig å velge et slikt tema for en barnebok. Hun har skrevet om vanskelige emner før, påpeker hun. I boken "Så rart, sa Albert Åberg" er det store filosofiske spørsmål som står på dagsordenen. - For meg er bøker for barn både dypt og lett, hulter til bulter. Jeg liker at det hoppes fra det ene til det andre, en bok kan handle om å knytte sløyfe, en annen om å forstå de voksnes problemer.

Omgitt av vold.

Bergström påpeker at barn er omgitt av vold og ondskap, fra nyhetene i radioen om morgenen til reklameplakater for actionfilmer på T-banen, TV-nyheter og foreldrenes dataspill. Selv fikk hun ideen til "Albert og soldatpappaen" da hun bladde i en leketøyskatalog full av tanks og våpen. - Mange vil si at krig er et tema små barn bør beskyttes mot? - Pedagogene vil ikke snakke om det, de er redde og det er et ubehagelig tema. Men barna merker det overalt. De som lager dataspill, bryr seg ikke om det er til seksåringer eller 30-åringer, og vi i bokverdenen må komme med motgift. Dette er min. Jeg er realist og skriver realistiske bøker, ikke om prinsesser eller fremmede planeter.

Ny bok på trappene.

I "Albert Åberg og soldatpappaen" er Albert seks år, i den aller første boken var han fire år. Men det er ingen kronologi i bøkene.- Den nyeste boken er definitivt ikke noe for 2-3-åringer. Men i neste bok er han nede på fireårsstadiet igjen. Det blir en barnslig morobok, smiler Bergstrøm. - Hvor er mor i Albert Åberg- bøkene?- Alle voksne spør om det, og bare de voksne. Hvor er bror eller lillesøster? Hvor stor slekt må man vise frem? Barn spør aldri etter moren. Det er fint med hull, så kan barna fylle det selv. Kanskje er mor død, eller i fengsel, narkoman? Eller hun er ute en tur, eller skriver barnebøker?- Du har solgt mange millioner bøker på tilsammen 29 språk. Hva tror du selv er nøkkelen til suksessen? - Jeg har hatt et vanskelig privatliv, jeg har vært gift med en alkoholiker, mistet en annen ektemann i kreft, og jeg har en datter som er utviklingshemmet. Å lage Albert Åberg-bøkene har jeg gjort ved siden av dette. Det viktigste i livet er å kunne være opptatt av noe, gjøre noe fordi det er gøy og engasjerende, sier Bergström med ettertrykk. - Det er en egoistisk fornøyelse, og jeg lager bøkene aller mest for meg selv. Likevel tenker hun ofte, nesten etter hver bok, at nå må det være slutt. - Jeg tenker at jeg ikke orker mer. Men det kommer alltid en idé og det blir alltid en bok til.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

SALGSUKSESS

Den første boken, "God natt, Albert Åberg", kom i 1972 i Sverige og i 1976 i NorgeTil sammen er det kommet 26 bøker, og 17 av dem er i handel i Norge nå. Det er Cappelen forlag som utgir bøkene. Bokklubbens Barn har solgt 250 000-300 000 Albert Åberg-bøker siden 1981I tillegg selger hver enkelt bok mellom 10 000 og 20 000 eksemplarer i bokhandel. Bestselgerne er "God natt, Albert Åberg" (28 000) og "Du er en luring, Albert Åberg" (21 000)Topper også utlånsstatistikken ved bibliotekenes barneavdelinger år etter årOversatt til 29 språk og er solgt i nærmere 7 millioner eksemplarer på verdensbasisGunilla Bergström kommer snart til Norge igjen. Hun skal delta på Bjørnson-festivalen i Molde i månedsskiftet august/september. Albert Åbergs offisielle nettside er www.alfons.se

Flere bilder

Gunilla Bergström mener vi er inne i en epoke med mye ondskap, hat og terror. Da trengs det motgift. - Det er viktig at barn lærer seg at de kommer til å klare seg, at det finnes så mye kapasitet i et menneske, sier hun. FOTO: ØRN BORGEN

- Intendant Annika Gunnarsson ved Moderna Museet i Stockholm er i ferd med å ta doktorgraden på illustrasjonene mine, forteller Gunilla Bergström stolt. Her er Albert og Hamdi i "Albert Åberg og soldatpappaen".

Siste nytt