Nasjonalbiblioteket
med utlån av e-bøker

Nasjonalbiblioteket starter en prøveperiode med fjernlån av nye e-bøker.

– Har vi et eksemplar av en e-bok inne som låneren er interessert i, kan den finnes og bestilles gjennom Nasjonalbibliotekets nettsider. Deretter kan boka lastes ned på lånerens lokale bibliotek, sier nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein.

Det er Kulturrådet som har tildelt Nasjonalbiblioteket to lisenser i prøveprosjektet med innkjøp av e-bøker. I tillegg til Nasjonalbiblioteket er flere folkebibliotek og fylkesbibliotek med i prøveordningen. Av de 1.000 eksemplarene som kjøpes inn av en tittel under innkjøpsordningen for voksen skjønnlitteratur, er i år 970 papirbøker og 30 e-bøker.

Teknisk utfordring

Kulturrådets prøveprosjekt ble innført fra nyttår, men det tar tid å få på plass tekniske løsningene. I praksis kommer nok de fleste bibliotekene først i gang med e-bokutlån fra høsten av.

– Det vil også ta noe tid før Nasjonalbiblioteket har sin tekniske løsning på plass, sier Vigdis Moe Skarstein.

Ifølge nasjonalbibliotekaren vil de nye bøkene kun bli tilgjengelige i det formatet de publiseres i.

– Det vil si at hvis lisensene vi får er ePub-bøker, så er det ePub-bøker som kan lastes ned av låneren. Vi vet ennå ikke hva slags formater lisensen i prosjektet vil ha, sier Vigdis Moe Skarstein. Det er flere tekniske løsninger for e-bøker, ePub er en av dem.

Køer

At Nasjonalbiblioteket får to lisenser, betyr at de har to eksemplarer av hver av de nye e-bøkene som kjøpes inn. Også de andre bibliotekene som er med i forsøksprosjektet har fått tildelt et begrenset antall lisenser av hver tittel. Det betyr at det som for papirbøker kommer til å bli køer på de mest populære e-bøkene. Lånetiden blir begrenset, og filene som tas ned blir slettet etter at lånetiden er over.

– Dersom e-bøkene er utlånt på det lokale biblioteket, kan det hende vi har den hos oss, sier Moe Skarstein.

Nasjonalbiblioteket har i lang tid kunne tilby bøker gjennom sin digitale løsning Bokhylla. Her er det mulig å lese på nett 48.000 bøker gitt ut i Norge i fire tiår: 1690-, 1790-, 1890- og 1990-tallet. I tillegg kan mer enn 10.000 bøker lastes ned som PDF-filer, går det fram av Nasjonalbibliotekets nettside. (©NTB)

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

FOTO: TROND J. STRØM