• Anne Katrine Dolven stilte ut i Kina for to år siden. I dag får hun ikke lov.

    FOTO: FOTO: Studio AK Dolven

Norske kunstnere nektes innreise til Kina

To norske kunstnere er invitert til å delta på en stor kunstutstilling i Kina, men får ikke innreise. - Det er vanskelig å få konkret svar på hvorfor vi nektes, sier Anne Katrine Dolven.

De to kunstnerne Kristoffer Myskja og Anne Katrine Dolven ble for et halvt år siden invitert til Guangzhou-triennalen i Kina. Nå har de fått vite at deres bidrag ikke kommer til å bli stilt ut.

Den anerkjente kunstneren Anne Katrine Dolven er svært skuffet. Hun var i Kina for knappe to år siden og ble svært godt mottatt.

- Dette er en internasjonal utstilling med 30 deltagere. Vi som er fra Norge, er de eneste som etter flere måneder er utestengt fra å delta, sier hun til Aftenposten.no.

Var i Kina for to år siden

Dolven mener avslaget til de to kunstnerne er klart politisk begrunnet og setter det i sammenheng med at Norge i 2010 ga Nobels fredspris til Liu Xiaobo for hans lange og ikke-voldelige kamp for menneskerettigheter.

Hun deltok på en kunstutstillingen våren 2010, altså bare måneder før det ble kjent at  den kinesiske regimekritikeren fikk fredsprisen.

Les også

Nåløyet blir trangere for nordmenn som vil til Kina

Kjell Magne Bondevik er på ingen måte alene om ikke å slippe inn.

- Jeg var i Kina for knappe to år siden. Da ble jeg veldig godt mottatt. Det kjennes rart ikke å få vist frem verket. Kina har får kvinnelige kunstnere. Min deltagelse er viktig også av den grunn, sier Dolven.

Verket Dolven etter planen skal fyllle et helt rom på triennalen med, heter vertical on my own.  Det er en 11 meter lang projeksjon i et arktisk vinterlandskap hvor du ikke ser personene, bare skyggene som beveger seg over tid. Det hele er lydlagt med den norske sangeren Eldbjørg Raknes i samarbeid med musikeren Stian Westerhus. Utstillingen skal etter planen åpne 28. september.

- Jeg er kunstner. Jeg jobber ikke for en nasjon. Jeg er faktisk invitert via en engelsk og en kinesisk kurator. Jeg bor både i England og i Norge, sier Dolven.

Skrev brev til ambassadøren

Kunstneren har skrevet brev til den kinesiske ambassadøren i Norge, Zhao Jun. I brevet beklager hun at hennes verk nå ikke blir stilt ut.

- For knapt to år siden åpnet jeg min soloutstilling looking for balance på Platform China. Med foredrag og intervjuer i Beijing ble møtet med kinesisk publikum både meningsfullt,  inspirerende og stimulerende. Nå er det vanskelig å fatte at et enslig kunstverk vertical on my own blir stoppet fra å bli installert i et rom som venter på det i Guangzhou, skriver Dolven i brevet.

Det lyktes ikke Aftenposten å få en kommentar fra Kinas ambassade i Oslo torsdag.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Anne Katrine Dolven under Kina-turen i 2010. FOTO: FOTO: Privat

Siste nytt