• Se ranerne loppe museet i Bergen

    Se overvåkingsvideoen der to menn stjeler fra Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen.

    VIDEO: Thomas Winje Øijord/ NTB scanpix

Overrasket over hvor lett Kina-kunst ble stjålet

Sikkerhetssjefen ved Munchmuseet i Oslo er forbauset over hvor enkelt tyver slo til mot kinasamlingen ved Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen lørdag morgen.

To tyver brøt seg inn i museet i Bergen ved 05.20-tiden.

I løpet av 90 sekunder stakk de av gårde med 25 antikke, kinesiske kunstgjenstander i porselen, jade, bronse og papir. En overvåkningsvideo viser hvordan de lett tar seg inn gjennom et vindu, enkelt knuser glass i flere montere, før de returnerer med noen kasser fulle av tyvegods.

- Det er overraskende, ut fra hva jeg har sett på TV og lest i aviser, hvor lett veien var for tyvene. De møtte åpenbart få hindre og kunne gjennomføre tyveriet på svært kort tid, sier sikkerhetssjef Trygve Lauritzen ved Munchmuseet.

Pinlig tyveri i 2004

I 2004 var Munchmuseet åsted for et meget pinlig og spektakulært tyveri som var en nyhet verden over. To maskerte og bevæpnede menn stormet inn i museet midt i åpningstiden og stakk av med de to maleriene "Madonna" og "Skrik".

Hendelsen førte til en omfattende endring av sikkerhetstankegangen og store investeringer i tiltak.

- Har man en verdifull samling må det tas en helhetlig sikkerhetsvurdering. Det viktige for oss var å få til et sikkert ytre skall og sikring av kunsten inne slik at det ikke bare var å hekte den av veggen. Utrykningstiden til politiet må være kortere enn den tiden det tar å gjennomføre et innbrudd. Det setter standard for sikringen, forklarer Lauritzen.

Murte vinduer igjen

40 prosent av utstillingsflaten forsvant da Munchmuseet en gang for alle ble sikret mot tyveri. Vegger og vinduer ble murt igjen. Og det ble satt opp innbruddshemmende glass langs vindusflatene.

- Det som skjedde ved Permanenten kunne ikke skjedd hos oss, ut fra den fysiske sikringen vi har, sier Lauritzen.

Skuddsikre glass ved Astrup Fearnley

Driftssjef Ulf A. S. Holbrook har ansvar for sikkerheten ved det nye Astrup Fearnley Museet i Oslo.

- Det var med forferdelse jeg leste om hendelsen i Bergen, og jeg håper virkelig de stjålne gjenstandene kan leveres tilbake hele til museet. Heller ikke hos oss ville noe slikt være mulig, sier Holbrook.

Det nye bygget, som åpnet i fjor, er sikret med et ytre innbruddssikkert skall og skuddsikre vinduer. I tillegg er det omfattende sikkerhetstiltak som skal hindre at kunst kan stjeles i åpningstiden.

Ikke pinlig

Direktør Erlend G. Høyersten ved Kunstmuseene i Bergen vil ikke gå med på at tyvene slapp pinlig lett til.

- Jeg vil ikke bruke slike ord. Videoen viser kun hva som skjer når de kommer inn i lokalet vårt. Før det har de brutt seg gjennom flere låste dører i nabobygget. Politiet etterforsker også to bilbranner som skjedde på hver sin kant av museet. Det er åpenbart at tyveriet er gjennomført av folk som har planlagt dette svært nøye, sier han.

Høyersten vil ikke si noe som helst om sikkerhetsnivået og de tiltakene som er gjennomført ved museet. Han kommenterer heller ikke verdien på den unike samlingen med 2500 objekter fra Kina.

- Vi ønsker ikke akkurat å reklamere for verdiene vi har i samlingen, sier han lakonisk.

Også i 2010 var det et innbrudd, der 56 gjenstander fra kinasamlingen ble stjålet. Ingen av disse gjenstandene er kommet til rette.

- Sammenlignet med Astrup Fearnley Museet, som har et helt nytt bygg, har vi helt andre byggtekniske utfordringer. Ideelt skulle vi hatt en betongvegg mot nabobygget, men det er ikke teknisk mulig slik vi ligger i dag, sier Høyersten.

- Vil være tilgjengelig

- Men har dere vurdert sikrere glass i monterne, for å sinke innbruddstyver?

- Det er også en avveining. Dersom glasset i monterne var vanskeligere å bryte gjennom, ville det vært større risiko for skader på eksempelvis porselen ved et innbrudd. Det samme gjelder jo verdifulle malerier som henger i et galleri. Dette har også et økonomisk aspekt. I tillegg vil sikkerhetstiltak også kunne oppleves som en barriere for publikum. Vi har ønsket å være et tilgjengelig museum, sier direktøren.

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Overvåkningsvideoen viser to tyver som kommer inn i museet tidlig lørdag morgen. I løpet av 90 sekunder tar de med seg 25 antikke kinesiske kunstgjenstander i to medbragte kasser og forsvinner. FOTO: Politiet/Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum

Siste nytt