Piratkopieringen i Norge stuper

Film- og musikkbransjen kan med loven i hånd overvåke nordmenn som fildeler ulovlig. Men selv uten en skjerpet åndsverkslov, har piratkopieringen sunket kraftig.

I 2012 piratkopierte nordmenn mindre enn en femtedel musikk sammenlignet med 2008. Nedlastingen av TV-serier var under halvparten av hva den var i 2008, og ulovlig nedlasting av filmer er nesten halvvert på de samme årene.

Dette til tross for at det er først nå at loven åpner for at det skal være mulig å blokkere piratnettsteder. Samt at det fra 1. juli er blitt mye lettere å overvåke pirater.

Disse tallene kommer fra en årlig spørreundersøkelse som Norwaco, en opphavsrettighetsorganisasjon, står bak, utført av Ipsos MMI.

Tallene viser at det ble kopiert omtrent 210 millioner låter ulovlig i fjor, rundt 65 millioner filmer og omtrent 55 millioner TV-serier. I 2008 var tilsvarende tall nesten 1,2 milliarder låter, cirka 125 millioner filmer og cirka 135 millioner TV-serier, altså en markert nedgang.

Les rapporten her: Rapport om kopiering.pdf (PDF)

Tallene inkluderer både ulovlig nedlasting, samt ulovlig kopiering fra fysiske formater og harddisker.

Lettere tilgjengelig

Mens det har vært en nedgang i ulovlig musikkopiering hvert år, er det først i 2011 at det ble en stor nedgang for filmer, og først i fjor for TV-serier.

Olav Torvund er tidligere jusprofessor ved Universitetet i Oslo. Nå er han partner og advokat i Bing Hodneland, og ekspert på opphavsrett.

- Den mest nærliggende forklaringen er at det de siste årene har kommet strømmetjenester for musikk som Wimp og Spotify, og litt senere videotjenester som Netflix, sier Torvund.

Les også

Vil overvåke fildelere for å gi dem kake og kaffe

Aslak Borgersrud vil belønne dem som piratkopierer musikken hans.

I tillegg kan også tjenester som Itunes og såkalt Video-on-Demand ha hatt en betydning for redusert piratkopiering.

- Når man får et godt lovlig tilbud, vil folk ta det i bruk. Det er ikke noen unnskyldning for å kopiere ulovlig, men når man får et tilbud som ikke koster for mye, og som er lett å bruke, blir det mindre interessant å laste ned ulovlig, mener han.

- Blokkering hjelper

Undersøkelsen viser også at 47 prosent av de spurte bruker strømmetjenester for musikk som Wimp eller Spotify. 54 prosent av disse igjen betaler for minst en av tjenestene.

I en rapport fra IFPI, en organisasjon for de internasjonale plateselskapene, kommer det også frem at i land hvor det er innført lover som kan blokkere sider som Pirate Bay, har antall brukere av Pirate Bay blitt mer enn halvert i løpet av 2012. Dette inkluderer land som Danmark, Finland, Nederland og Storbritannia. Mens i andre land som ikke har blokkert Pirate Bay, har antall brukere økt med over en tredjedel.

Stifter anti-piratallianse fra august

Men de nordmenn som fortsatt laster ned ulovlig, kan ikke føle seg trygge når en ny organisasjon starter opp.

Willy Johansen er generalsekretær i Norsk Videogram Forening, som representerer dem som distribuerer Blu-ray og DVD.

Les også

Nå blir piratvirksomhet på nett lett å avsløre

I over ett år har nordmenn kunnet fildele piratkopiert materiale uten fare for å ha blitt avslørt. Men det blir det straks slutt på.

Han har invitert andre bransjeforeninger for kino, musikk og bokbransjen til å bli med i Rettighetsalliansen. Den nye organisasjonen skal bruke den nye åndsverkloven til å finne ut hvem som laster ned ulovlig materiale.

- Vi har hatt et innledningsmøte, og i løpet av august håper vi å få til en formell stiftelse, sier Johansen til Aftenposten.

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, som for noen år siden hadde den eneste konsesjonen for å drive pirat-overvåking, vil trolig også bli med på laget.

Vil ta større pirater

Johansen sier at de foreløpig ikke har sendt melding til Datatilsynet om å få lov til å lagre IP-adresser, så foreløpig er norske pirater relativt trygge.

- De vi først og fremst er på jakt etter, er de som laster opp filmer og de større piratene. Om vi finner ett menneske som har lastet ned én film, er det ikke dem vi ønsker å ta.

- Vi vil også jobbe mot blokkering av en del sider, blant annet Pirate Bay, bekrefter han.

Les også

Norske studenter synes piratkopiering er OK

Nesten alle har brukt piratkopierte programmer.

Jusprofessor og advokat Olav Torvund tror at den nye åndsverkloven som gjelder økt mulighet for overvåking og blokkering, vil føre til en enda større nedgang i ulovlig filnedlasting enn det har vært de siste årene.

- Det vil nok alltid være ulovlig nedlasting av et visst omfang. Men risikoen for å bli tatt har nok en betydning for hvem som prøver seg. Og om Pirate Bay blir blokkert, blir nok terskelen høyere for de vanlige, relativt uskyldige brukerne, mener Torvund.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Piratkopiering

Hvor mye fildeler du nå sammenlignet med for fem år siden?

Ny åndsverklov

Stortinget har vedtatt følgende:

Rettighetshavere skal selv kunne registrere IP-adresser som blir benyttet til å krenke opphavsretten. De trenger ikke konsesjon, men må melde fra til Datatilsynet.

Loven åpner for å blokkere tilgangen til nettsteder der opphavsbeskyttet materiale blir gjort tilgjengelig i «stort omfang».

En norsk domstol må komme med en kjennelse for utlevering av personlig informasjon knyttet til IP-adresser, eller blokkering av et nettsted.

En IP-adresse fungerer omtrent som et telefonnummer. Alle datamaskiner kobler til internett har en egen IP-adresse, som ikke nødvendigvis er den samme hver gang.

Loven trådte i kraft 1. juli.

Siste nytt