• Campus Nydalen er nøkternt, men med spennende løsninger og materialvalg, mener Jens Petter Tøndel. Vinnerkomplekset er tegnet av arkitekt Niels Torp.

    FOTO: TOR G. STENERSEN

Pris til BI-bygning

Vinneren av FIABCIs internasjonale eiendomspris for 2008 ligger i Nydalen i Oslo og huser Handelshøyskolen BI.

Først stakk Campus Nydalen av med en høythengende pris for velfungerende bygninger, kåret av den internasjonale eiendomsorganisasjonen FIABCIs norske avdeling i februar. Så kom beskjeden om at den internasjonale finalen var overstått, og i går befant BI Nydalens divisjonsdirektør Jens Petter Tøndel seg i Amsterdam for å motta Prix d'Excellence i kategorien spesialbygg. Vinnerkomplekset er tegnet av arkitekt Niels Torp.

Mange møteplasser,

- Måten Niels Torp angrep prosjektet på var for det første ved å betrakte det som et bysenter, dernest å insistere på så mange møteplasser som mulig for folk. Trapper, broer og korridorer er for eksempel brede nok til at flere kan gå ved siden av hverandre under dialog, sier Tøndel. Et annet av hans favorittrekk ved det kommunikasjonsvennlige anlegget, er Torps grep med rulletrapp fra forelesningsarealet. - Studenter har direkte tilgang til femte etasje og biblioteket etter forelesningene, sier Tøndel. - En tilpasningsproblematikk vil det alltid være ved anlegg som dette, men i vårt tilfelle er utgangspunktet meget bra.Jens Petter Tøndel beskriver BI Nydalen som langt fra råflott. - Det er nøkternt. Vi har ikke lagt gull der vi kan bruke gråstein, men det er spennende løsninger og materialvalg her. Jeg har inntrykk av at de ansatte er stolte av arbeidsstedet, og jeg hører faktisk studenter bruke eiendommen som tilleggsargument for å søke seg hit. Campus Nydalen er et godt sted å lære.

Fire bygninger.

BI-anlegget sto ferdig i 2005 etter to og et halvt års byggetid og en het flytteprosess fra fem lokaliseringer i Oslo-området. Tanken om et slikt anlegg dukket opp allerede i 1996. Niels Torp tegnet en bygning på hele 100 000 kvadratmeter fordelt på seks etasjer og en grunnflate på 14 dekar. Fire bygninger bindes sammen med innvendige gater og omkranser et torg med vannspeil og et markant kommunikasjonstårn. Her skal 10 000 mennesker kunne holde det gående fra morgen til kveld.FIABCIs kåring er ikke resultat av en ren skjønnhetskonkurranse. Vinnerbygningene skal være funksjonelle og bidra positivt i sine nærmiljøer.

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Niels Torp

ArkitektkontoretNiels Torp as har rundt 65 ansatte og arbeider i Norge, Sverige, Danmark, Nederland, England, Litauen, Irland, Jordan og Thailand.Torper en av Norges mest kjente arkitekter. Han står blant annet bak Vikingskipet på Hamar, Aker Brygge, BI i Nydalen og British Airways' hovedkontor i London. Torp og hans kontor var en av to hovedarkitekter bak flyplassen på Gardermoen.Også masterplanen for Tjuvholmen i Oslo er signert Torp, som ellers er engasjert i utviklingen av en ny bydel i den svenske kystbyen Falkenberg.

FIABCI

FIABCI er en interesseorganisasjon for eiendomsbransjen, etablert i 1951, med 3400 medlemmer spredd på 60 land.Medlemmeneer eiendomsutviklere, meglere, forvaltere, byutviklere, arkitekter og takstorganisasjoner.Organisasjonenshensikt er å fremme eiendomsinteresser og medlemmenes forretningsmuligheter over landegrensene.FIABCI Prix d'Excellence er tidligere tildelt blant annet Trump Tower i New York, Millenium Park i Chicago, Esplanades-Theatres on the Bay i Singapore, Telenor på Fornebu og Shangri-La Hotel i Kuala Lumpur

Siste nytt