• Mads Ousdal (bak) og Jon Øigarden i filmen Kommandør Treholt og Ninjatroppen, som kommer på kino i august.

    FOTO: ELLEN UGELSTAD

Rekordmange norske kinofilmer i 2010

Gjør klar for et veritabelt skred av norske filmer på kino i 2010. 23 langfilmer og fire dokumentarer får première.

Aldri før har så mange norske filmer fått kinopremière i løpet av et år, som neste år. Paradoksalt gjør den strie strømmen av norske kinofilmer at Norsk filminstitutt allerede belager seg på at det kommer til å bli bevilget støtte til færre norske filmproduksjoner i løpet av 2010 og 2011.

–Det er litt tilfeldigheter ute og går, men norsk filmbransje har nok laget flere filmer enn det vi har totale midler til. Slik billettstøtten fungerer, vil de filmene som har première i løpet av 2010, spise av bevilgningene slik at vi kan støtte færre antall filmer som skal produseres i 2011, sier avdelingsdirektør Ivar Køhn ved Norsk filminstitutt. Billettstøtten blir betalt til produksjonsselskapene på etterskudd, basert på hvor mange billetter filmene omsetter.

Svært mange av de norske filmene er satt opp med premièredato på høsten. Særlig i september og oktober er det tett mellom de norske produksjonene. Direktør Bjørn Hoenvoll i Nordisk Filmdistribusjon frykter at dette kan virke kannibaliserende.

–Det blir en beinhard konkurranse som noen vil tape. Det beste for alle var om de norske filmene ble mer spredt ut over året, sier han.

Her er filmene og premièredatoene. Datoene kan bli endret.

Pelle Politibil går i vannet

Première 8. januar (barn)

Mens den første filmen om den populære politibilen ble laget med høyst levende skuespillerne, er dette en animasjonsfilm. Pelle Politibil blir ved et uhell elektrisk, og tar opp kampen mot miljøkriminalitet samme med sin gamle kompanjong Onkel Richard og Oda Oter. Regi er ved Rasmus A. Sivertsen, som også regisserte Kurt blir grusom.

Tomme Tønner

Première 8. januar

Ut fra trailerne som har versert på nettet lenge, blir dette en heftig og actionfylt gangsterkomedie. Regien er ved Leon Bashir og Sebastian Dalén, og på rollelisten står blant andre Leon Bashir, Kristoffer Joner, Jenny Skavlan, Kim Bodnia, Stig Frode Henriksen, Tommy Wirkola og Lene Alexandra Øien. Filmen er en av få av årets norske som ikke har fått pengestøtte via Norsk filminstitutt, men den vil trolig cashe bra inn på billettstøtten akkurat som Død Snø gjorde i år.

Olsenbanden jr. Mestertyvens skatt

Première 29. januar (barn)

Med denne sjette kinofilmen setter Nordisk Film foreløpig sluttstrek for den populære barnefilmserien om Olsenbanden jr. Skuespillerstaben er den samme som i Olsenbanden jr og Det svarte gullet som hadde première tidligere i år. Regi: Arne Lindtner Næss.

En helt vanlig dag på jobben

Première 12. mars

Erlend Loe har laget manus for denne filmen, basert på Håvard Melnæs’ bok om sitt liv som reporter i ukebladet Se og Hør. Her får vi på nært hold se hva ukebladet gjør for å komme tettest mulig på landets kjendiser, med kongefamilien i spissen. Jon Gunnar Røise spiller Melnæs, Ingar Helge Gimle er hans viktigste kilde, Sven O. Høiby. Regi: Terje Rangnes.

Kurt Josef Wagle og legenden om fjordheksa

Première 19. mars

Regissør Tommy Wirkola har fått med seg stjernenavn som Kristoffer Joner, Bjørn Sundquist, Cecilie Mosli og Jeppe Beck Laursen i denne tøysedokumentaren. Kurt Josef Wagle er en førtidspensjonert fisker som må ut i Tappeluftskogen for å lete etter sin homofile sønn Tordenskjold, som han tror er tatt av Fjordheksa.

Asfaltenglene

Premiere 26. februar (barn/ungdom)

Spenningshistorie om de 12 år gamle venninnene Maja, Rikke og vietnamesiske Ohna, som bor på det flerkulturelle Grønland i Oslo. Sammen med Majas trofaste følgesvenn, hunden Fredriksen, havner jentene midt i et drama med menneskesmugling, illegal kjøttimport og narkotika. Regi og manus: Lars Berg.

Yohan – Barnevandreren

Première 26. mars (barn)

Alexander Rybak og Aylar Lie er med i denne barnefilmen, som ble utsatt til neste år fordi den amerikanske storstjernen Kris Kristoffersen ikke hadde tid til å delta i sine scener før i slutten av januar. En av de mest påkostede barnefilmene i Norge. Regi: Grete Salomonsen.

Kommandør Treholt & Ninjatroppen

Première fredag 13. august

Manusforfatter og regissør Thomas Cappelen Malling bedyrer at hans kommende verk er en blodseriøs actionfilm, og at det ikke er snakk om noen parodi på 80-tallets ninjafilmer. –Vi kommer med den alternative sannheten om hvordan Arne Treholt og hans ninjatropp reddet Norge under Den Kalde Krig, sier han. I det som trolig blir et av norsk films mest absurde verk, får vi se en spinnvill Mads Ousdal fekte og slåss med nevene i rollen som Treholt. Filmen kom i stand etter at Thomas Cappelen Malling for noen år siden utga kultboken Ninjateknikk II – usynlighet i strid 1978 – som angivelig var Kommandør Arne Treholts håndbok fra han tjenestegjorde som instruktør på Marinjegerkommandoens Ninjaskole i Ramsund. Spiondømte Treholt, som ikke har bidratt på noe vis til innholdet, har for ordens skyld gitt sin tillatelse til både boken og filmen.

Varg Veum II – Skriften på veggen

Première 27. august

Dette er den første av seks nye Varg Veum-filmer som er på vei fra produksjonsselskapet Cinemiso. Tidligere er det laget seks filmer om den bergenske privatetterforskeren. Regi: Stefan Faldbakken.

Pax

Première sommer 2010

De siste årene har vi sett sammenvevde filmer som Hawaii, Oslo og Upperdog. Her er en ny. Denne handler om syv skjebner i et fly på vei fra København til Oslo. Det ingen vet er at flyets ene motor snart kommer til å eksplodere. Regissør Annette Sjursen har skrevet manuset sammen med Lars Saabye Christensen.

Maskeblomstfamilien

Première 3. september

Filmen bygger på Lars Saabye Christensens kritikerroste roman med samme navn fra 2004. Dette er historien om Adrian, som vokser opp under dystre familieforhold på Frogner på sekstitallet. Faren har tatt livet av seg, moren er syk, og Adrian blir tatt hånd om av en tante. Regi: Petter Næss.

NOKAS

Première 26. august

Ifølge produsent Jan Aksel Angeltvedt blir filmen NOKAS en intens og autentisk skildring av Norges-historiens største ran. Regi: Erik Skjoldbjærg.

Brødrene Dal og Vikingsverdets forbannelse

Première sommer/tidlig høst

Filmen er basert på en teaterforestilling på Tusenfryd, men friskes opp med nye scener, animasjoner og Tom Mathisen som forteller. Dette blir det endelige farvel til Brødrene Dal, med avdøde Trond Kirkvaag svevende til stede på lerretet og i kulissene. Regi: Wayne McKnight/Lars Mjøen.

En ganske snill mann

Première 17. september

Svart komedie om drapsdømte Ulrik som må velge mellom å gjenvinne sin sønns tillit og hevne seg på tysteren som sendte ham bak lås og slå. Regien er ved Hans Petter Moland som tidligere har laget The Beautiful Country og Gymnaslærer Pedersen.

Knerten gifter seg

Première 24. september (barn)

Mot spådommene fra enkelte kritiske røster ble den første Knerten-filmen, basert på barnebøkene til Anne-Cath. Vestly, en av norsk barnefilms største suksesser. Nå kommer oppfølgeren, med samme skuespillerstab. Spillefilmdebutanten Martin Lund overtar regiansvaret fra Åsleik Engmark, som valgte å gi seg etter den første filmen. Samme gjeng planlegger også film nummer tre om Knerten.

På bølgelengde

Première høsten 2010

Vestnorsk bryllupskomedie som er egenfinansiert og spilt inn på Austevoll, Stord, Valevåg og Vikedal. I rollene er erfarne skuespillere som blant andre Thomas Berg, Håkon Karoliussen, Bjørn Moan, Vera Holte og Sigurd Sele. Regi: Frode N. Nordås.

Limbo

Première 10. september

Med tidlig 70-tall og den amerikanske oljebransjen på Trinidad som bakteppe, er Limbo et intenst og visuelt drama om en ung mors kamp om å finne seg selv i en tid i omveltning. Regissør: Maria Sødahl.

Hjem til jul

Première oktober/november

Regissør Bent Hamers sjette langfilm Hjem til jul er basert på et knippe historier fra den norske forfatteren Levi Henriksens novellesamling Bare myke pakker under treet. Han gikk løs på ideen om å filmatisere Henriksens noveller etter et tips fra kona. Hamer er en av norsk films beste kort utenlands, og har hatt en egen evne til å plukke internasjonale priser.

Fritt Vilt III

Première 15. oktober

Oppfølgeren til skrekkfilmene Fritt Vilt og Fritt Vilt II, som begge er blitt store publikumssuksesser. Filmen forteller den overraskende, dramatiske og skremmende forhistorien til Stehøe fjellhotell i årene før film nummer en. Regi: Mikkel Brænne Sandemose.

Keeper’n til Liverpool

Première 22. oktober (barn/ungdom)

Er ifølge produsentene en varm komedie om vennskap, fotball og forelskelse forstyrret av angstfylte mødre og overivrige fotballtrenere. Lars Gudmestad har basert sitt manus på Lars Mæhles roman Keeperen til Tunisia. Regi: Arild Andresen.

Partnerbytte

Première 5. november

Svart komedie om utroskap. Langspilldebut for regissør Anne Sewitsky, som sto bak kortfilmen Oh my God, vist på filmfestivalen i Berlin i år.

Elias og jakten på havets gull

Première 10. desember (barn)

Dette er den andre helaftens animasjonsfilmen om redningsskøyta Elias. Regissør og manusforfatter: Lise I. Osvoll.

Kongen av Bastøy

Première 17. desember

Det knytter seg store forventninger til årets største produksjon i norsk film. Regissør Marius Holst, som tidligere har gjort Ti kniver i hjertet, Øyenstikker og Blodsbånd, er tilbake med et stjernelag toppet av Stellan Skarsgård og Kristoffer Joner. Filmen er basert på de virkelige hendelsene som utspilte seg på guttehjemmet Bastøy i 1915 da fangeopprøret blant de unge innsatte brutalt ble slått ned av norske myndigheter. Totalbudsjett på nær 50 millioner kroner.

Dokumentarer:To brødre

Première vår 2010

Regissør og fotograf Aslaug Holm retter linsen mot sine egne barn, Markus (9) og Lukas (6), i en periode på tre år.

Robert Crumptons Shakespeare

Première sen vår/høst

Kirkeorganist Petter Amundsens teorier om Shakespeares forsvunne manuskripter blir nå til en dokumentarfilm for kino. Norsk filminstitutt har bevilget 1,5 millioner kroner i tilskudd til regissør Jørgen Fribergs langfilmdebut Robert Crumptons Shakespeare. Får møte motstand hele veien, som mener han er på villspor. Samme gjeng har laget TV-serien som for tiden går på NRK1. Regi/manus: Jørgen Friberg.

Russian Lessons

Première 15. oktober

En poetisk dokumentarfilm som avdekker noen av forberedelsene til og de faktiske krigshandlinger som foregikk i Georgia i august – september 2008. Filmskaperne Andrei Nekrasov og Olga Konskaya var selv vitner til krigens grusomheter.

Trolljegeren

Première 29. oktober

Produsent John M. Jacobsen i Filmkameratene er usedvanlig hemmelighetsfull om innholdet i denne dokumentaren, som ifølge selskapet lages av «et ungt filmteam som har kommet over en bombe av en dekkaksjon fra norske myndigheters side». –Jeg ønsker å si minst mulig om dette nå, svarer Jacobsen. Han lover at filmen vil vekke nasjonal oppsikt når den kommer på kino. Manusforfatterne er André Øvredal og Håvard S. Johansen.

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt