• Fra Aker Brygge (Dokkveien) kan mankikke inn på utstillinger.

  FOTO: KleihuesSchuwerk/Placebo Effects

 • I stedet for gangvei på taket blir det gang- og sykkelpassasje mellom museet og "Felt B" (dette området er utvidelsespotensial for museet).

  FOTO: KleihuesSchuwerk/Placebo Effects

 • Fasaden mot sentrum og Dronning Mauds gate, bak det store vinduet er biblioteket.

  FOTO: KleihuesSchuwerk/MIR

 • Restauranten skal være åpen for alle, både på dag- og kveldstid.

  FOTO: KleihuesSchuwerk/MIR

 • Det nye Munch-rommet? Det blir store, åpne utstillingsarealer på Vestbanen.

  FOTO: KleihuesSchuwerk/MIR

 • Hovedinngangen og plassen bak den gamle vestbanebygningen.

  FOTO: KleihuesSchuwerk/MIR

 • Det nye museet sett fra Rådhuset.

  FOTO: KleihuesSchuwerk/Placebo Effects

 • Slik vil det nye museet se ut, med den lysende utstillingshallen av alabast på toppen, sett fra Rådhuset.

  FOTO: KleihuesSchuwerk/MIR

 • Det nye museet sett fra Akershus festning.

  FOTO: KleihuesSchuwerk/MIR

 • Et stort vindu avslører mye av det som skjer i biblioteket.

  FOTO: KleihuesSchuwerk/MIR

 • En ny modell av museumsområdet: Foran er de gamle vestbanebygningene, bak museet og bak der igjen, "B-tomten" (mulig utvidelsespotensial for museet).

  FOTO: Statsbygg/Trond Isaksen

Se det nye gigantmuseet

Forbipasserende kan se kunst utstilt i vinduer - og kikke inn på livet i det store biblioteket.

Det blir ingen gangvei over Nasjonalmuseets tak, plan- og bygningsetaten har frafalt kravet. Statsbygg har nå levert sitt endelige forslag til reguleringsplan for nytt nasjonalmuseum på Vestbanen. Planen legger opp til et museum på 54 000 kvm brutto, fordelt på fem etasjer - lavest mot de gamle vestbanebygningene og noe høyere bakover.

I tillegg reguleres det for bebyggelse bak museet, mot Munkedamsveien, (B-tomten) - en bygning på 19 000 kvm, ifølge forslaget. Dette er mindre enn først anslått, høyden varierer fra fire til ni etasjer.

Aftenposten har fått tilgang til nye illustrasjoner av gigantmuseet som skal stå ferdig i 2017. De viser at mot Dokkveien (fra Aker Brygge-siden) planlegges det vinduer der folk på utsiden blant annet kan se inn på mindre utstillinger. På motsatt side, fra Dronning Mauds gate, kan forbipasserende følge med på det som skjer i det store biblioteket.

Frafalt kravet

Plan- og bygningsetaten (PBE) i Oslo har nå frafalt kravet om gangvei over taket, bekrefter direktør Ellen de Vibe.

- Vi ser at muligheten til å komme over bygget på tvers, kan bli vanskelig å få til. Men intensjonen vår er at museet ikke skal snu ryggen mot byen, og vi er fortsatt i en diskusjon med Statsbygg om hvordan man kan få lagt publikumsrelaterte museumsfunksjoner til ytterfasaden, sier de Vibe som mener at for eksempel museumsbutikk kan vende ut mot byen.

- Det er riktig at Statsbygg har bearbeidet det opprinnelige forslaget endel, og det er bra, men det er noen punkter som bør bearbeides videre, mener hun. Det gjelder også felt B mot Munkedamsveien, der bebyggelsen bør være mindre enn foreslått  på grunn av planer om fremtidig kollektivutbygging, ifølge PBE.

To innganger

Hovedinngangen til museet vil være fra inngangstorget bak de gamle vestbanebygningene, men det blir også en publikumsinngang fra Dronning Mauds gate.

Nasjonalmuseets direktør, Audun Eckhoff, er svær fornøyd med resultatet. Både med at museet blir et nytt møtested mellom publikum og kunsten i "Norges indrefilet", og at bygningen fyller et tomrom mellom Rådhuset og Aker Brygge på en harmonisk måte, etter hans mening. Han er også glad for at bygningen blir mer åpen enn først tenkt.

- Fasadene er vitalisert for å imøtekomme byens behov, sier han.

Restaurant

Både det store biblioteket og restauranten skal være åpne for alle, uten at man må ha en museumsbillett i lommen.

- Restauranten vil være tilgjengelig uavhengig av museets åpningstider. Det er viktig, for vi ser at mange museumskafeer har problemer med å være drivverdige hvis de bare serverer kaker og kaffe. Så vi trenger kveldsdrift, men vi ønsker også at det skal være et møtested - og det blir ingen spiseplikt i museets åpningstid, forteller Eckhoff.

Nasjonalmuseet har et besøkstall på 600 000, og regner med at dette kan øke opp mot en million i det nye huset som foreløpig er beregnet å koste 4,5 milliarder kroner. Før første mai skal reguleringsplanen sendes til rådhuset i Oslo for politisk behandling, og til høsten skal Stortinget ta endelig stilling til museet.

 

.

 

 

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt