• Stig Sæterbakken ble 46 år.

    FOTO: Josefsen, Jon-Michael

Stig Sæterbakken død

Forfatteren Stig Sæterbakken er død. Det bekrefter hans forlag Cappelen Damm.

Stig Sæterbakken (f. 1966) debuterte som forfatter som 18-åring. Han utga 18 diktsamlinger, romaner og essays. Sæterbakken har fått Osloprisen for romanen Besøket, Kritikerprisen for beste oversettelse og Oppland fylkeskommunes kunstnerstipend.

Sæterbakken var svært anerkjent blant sine forfatterkolleger. Han gjorde seg bemerket som kunstnerisk leder i Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, som fikk såkalt knutepunktstatus da han overtok.

- Dette er et stort tap for forlaget, norsk litteratur og oss personlig. Han var en nær venn av både forlaget og meg. Det er et tap man ikke overskuer konsekvensene av alt nå, sier forlagssjef for skjønnlitteratur Anne Fløtaker i Cappelen Damm.

Særegen stemme

Fløtaker påpeker at Sæterbakken hadde en helt særegen stemme i norsk litteratur, som også var av internasjonalt format. Sæterbakkens bøker var oversatt til fem språk, blant annet det notorisk krevende amerikanske markedet. Der utkom han i 2007 på forlaget Dalkey Archive, med romanen Siamesisk.

- Han hadde en vilje til å utforske som var veldig sterk. Stig viste en dristighet i både temavalg og i måten han brukte språket på. Jeg har vært på mange av hans opplesninger. Han kunne lese den samme passasjen igjen og igjen, og den traff meg like sterkt hver gang. Det var en evne til språk som var helt spesiell, mener Fløtaker.

Kontrovers

I den perioden Sæterbakken var kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival, markerte festivalen seg med en rekke kontroversielle foredragsholdere.

Sæterbakken trakk seg fra stillingen i 2008, som følge av kontoversene rundt invitasjonen av den omstridte historikeren David Irving. Irving ble invitert til festivalen i 2009.

Sæterbakken var ikke redd for å være provoserende, men ga etter for et massivt press fra mange hold i etterkant av at Irving ble invitert.

- Stig var en mann som sto oppreist i alle livets sammenhenger. Han visste hva han mente, og det sto han for. Han var veldig viktig for norsk litteraturfestival. Det var han som fikk Herta Müller til Lillehammer før hun fikk Nobelprisen. Han hadde en stor og viktig betydning for Norsk Litteraturfestival, og det var et stort tap for festivalen da han gikk, påpeker Fløtaker.

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.