• Se hvordan de lagde post-it figuren

    Se timelaps av hvordan kunstverket ble laget. (Musikk: "Slumlord", www.ccmixter.org.)

    VIDEO:

  • Annemor Sundbø ble fullstendig overrumplet da kulturminister Anniken Huitfeldt overrasket henne med nyheten om at hun tildeles statsstipend.

    FOTO: Arve Henriksen

Strikkingens mor får statsstipend

Annemor Sundbø regnes i dag som en av landets fremste strikkeeksperter her til lands. Nå får 62-åringen betalt i form et årlig statsstipend på 391.000 kroner.

Bildene av Annemor Sundbø på besøk hos kulturminister Anniken Huitfeldt nå i ettermiddag taler for seg selv. Den 62 år gamle tekstildesigneren fra Setesdal var egentlig lokket til statsrådens kontor i Oslo under påskudd av å vise en utenlandsk statsgjest norsk strikketradisjon.

I stedet fikk hun servert nyheten om at hun i torsdagens statsbudsjett blir den første strikker som tildeles statsstipend.

– Om jeg fortjener det? Jeg gjør vel det. Det vil i alle fall bety at jeg ikke trenger å klore inn penger hver måned for å klare diverse regninger. Med denne økonomiske tryggheten i bakhånd kan jeg konsentrere meg utelukkende om det kreative, sier Sundbø.

KjendisstrikkSelv om både strikkeprodusenten Dale og Arne & Carlos har høstet mye oppmerksomhet for sine strikkeprodukter, er det Sundbø som mange omtaler som strikkekunstens mor her til lands.

Hun har utgitt tolv bøker om mønstre og strikking, stilt ut sin samling av mønstre og strikkeprodukter i en rekke land, og er en godt brukt kurs- og foredragsholder over store deler av Europa og USA.

Hjemme i Setesdal driver hun til daglig vev- og strikkestoga Ose Ullvare.

SlektshistorieI sitt arbeid legger hun stor vekt på strikkekunsten i drakthistorie, religion, mytologi og folketro. Derfor saumfarer hun alt fra bibelsk historie til kjente norske kunstverk i sin jakt på historiske strikkemønstre.

– Strikking er kulturhistorie, og da handler det om å nøste seg bakover. Jeg bruker mye kildemateriell i det jeg holder på med, derfor ville jeg også ha øyenvitner. Og da ble det billedkunstnerne som ble mine øyenvitner. Gjennom deres arbeider er det artig å kunne spore dette tilbake til at disse mønstrene representerer noe mye mer enn bare å være et stasplagg. Mine oppskrifter er derfor mine tolkninger av det billedkunstnerne har formidlet, sier hun.

IsolasjonHun har også funnet fragmenter av gamle strikkeprodukter, som er brukt som tetningsmiddel i gamle vegger.

- Nordmenn, både kvinner og menn, strikker mye mer enn før, og det strikkes mer med historisk bakgrunn. Det er nesten som slektsforskning, mange er interessert i å få vite hva deres formødre drev med, sier hun.

JulekulerSundbø trekker samtidig frem genserne fra Dale og strikkeduoen Arne & Carlos, begge har hatt mye å si for strikkekunsten her til lands.

– Det er så viktig det de gjør. I USA sitter folk å vente på at det skal komme med disse VM-genserne sine. Og se bare på julekulene til Arne & Carlos. De fikk folk til å tørre å begynne å strikke disse, og etter hvert går folk videre med andre ting. Vi her hjemme skjønner nesten ikke hvor stor strikkekunsten er, sier Sundbø.

Inspirasjonen til mange av mønstrene til Annemor Sundbø er blant annet hentet fra billedkunsten. FOTO: ARVE HENRIKSEN

FOTO: Arve Henriksen

32 søknaderI år mottok kulturdepartementet 32 søknader om statsstipend. Pr i dag er det 30 statsstipendiater i ordningen, hvorav syv kvinner og 23 menn.

– Sundbø er den første innen dette feltet som får statsstipend. Hun har både gjort et viktig håndverksarbeid, men, gjennom sine mange bøker, har hun også dokumentert og brakt videre denne tradisjonen til mange andre. Selv om hun ikke er nasjonalt kjent, betyr hun veldig mye for de som er opptatt av strikking. Samtidig er strikking et veldig bredt felt, mange er opptatt av strikking. Vi ønsker derfor å løfte frem noe som betyr veldig mye for mange, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

KriterietHver stipendmottager får 391.300 kroner årlig på statsbudsjettet.

Kriteriet for å bli tildelt slike stipender er at kandidatene, på grunn av arbeidsområdet eller manglende formell kompetanse, har begrensede muligheter til å få stillinger ved vitenskapelige institusjoner eller kulturinstitusjoner.

To stoler–Dette er personer som faller mellom to stoler jobbmessig og som derfor har problemer med å skaffe seg alminnelig inntekt, samtidig som arbeidsområdet må ha nasjonal interesse, sier Huitfeldt.

I dag er stipendende fordelt innenfor følgende felt; litteratur, inkl. dramaturgi og oversetting (13), forskning/akademia (8), musikk/folkemusikk (4), kulturarv/kirke (2), billedkunst (1), teksthåndverk (1) og fotografi/film (1).

Annemor Sundbø er den første strikkere som mottar statstipend. Her sammen med kulturminister Anniken Huitfeldt. FOTO: ARVE HENRIKSEN

FOTO: Arve Henriksen

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Disse har statsstipend

Kirsten Bråten Berg Per Haave Elias Akselsen Lars Borgersrud Tore Berg Helgard Mahrdt Tor Bomann-Larsen Hans Kristian Bukholm Walid al-Kubaisi Morten Wessel Krogstad Britt Karin Larsen Guttorm Rogdaberg Petter R. Johannessen Aage Hauken Ragnar Andersen Åge Haavik (permisjon fra ordningen) Amy Lightfoot Arild Stubhaug Per Arne Dahl Marianne Heske Thorvald Steen Hallvard Bjørgum Knut Buen Sverre Dahl Jon Fosse Helge Irgens Høeg Else-Britt Nilsen Wera Sæther Knut Arne Ødegård Jørund Gåsemyr

Siste nytt