• Ulf Aas åpnet utstilling i Tegneforbundet i 2004, kalt "Et liv i strek".

    FOTO: JON HAUGE

  • Dette er tegnerens første tegning etter fast avtale med Aftenposten, som stod på trykk 2. januar 1948. Tegningen heter "Sørlandsprat og matprat".
  • Norges eldte avistegner da han fylte 90 år i 2009.

    FOTO: OLAV OLSEN

Tegneren Ulf Aas er død

Var tilknyttet Aftenposten i hele 63 år.

Tegneren Ulf Aas er død, 92 år gammel.  I hele 63 av disse årene var han tilknyttet Aftenposten.

Allsidig

Ulf Aas var først og fremst den allsidige avistegneren. Som det ble han en institusjon. Han fikk gjort alt det en avistegner kan gjøre.

Fra hans hånd er det blitt talløse lyriske stemninger. Han sto fjellstøtt som teatertegner. Hans portretter spenner over flere tiårs samfunnsliv.

Og han var en aktiv reportasjetegner den tid da fotografiet var en sjeldenhet i avisspaltene. Ja, også som tegner fra de store idrettsbegivenhetene finnes det markante spor etter ham. Likevel var det nok i sine ballettegninger han nådde lengst, fulle av bevegelse som de var.

Publisert som 15-åring

Sin første tegning hadde Ulf Aas på trykk i Aftenposten som 15-åring i 1934. Den siste sto på trykk for seks måneder siden. Ingen annen norsk avistegner kan vise til et slikt tidsspenn for sin virksomhet.

Ulf Aas illustrerte over 200 bøker. For åtte av dem fikk han prisen ”Årets vakreste bok”.

Han tegner frimerker for Posten. Og han hadde syv separatutstillinger med nesten femti år mellom den første og den siste. Ulf Aas var kjøpt inn av en rekke gallerier, blant andre Nasjonalgalleriet, Bergen Billedgalleri og Riksgalleriet. Han var ridder av 1.klasse av St.Olavs Orden og æresmedlem i Kunstnerforeningen.

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt