• Thor Gjermund Eriksen overtar sjefsstolen i NRK.

    FOTO: Berit Roald, Scanpix

Thor Gjermund Eriksen blir den 11. kringkastingssjefen

Inntil mandag satt Thor Gjermund Eriksen (48) i TV 2s styre og var medlem av Arbeiderpartiet. Nå overtar han som kringkastingssjef i NRK.

Det har lenge vært spekulasjoner rundt hvem som skal overta sjefsstolen i NRK når Hans-Tore Bjerkaas nå sier takk for seg etter seks år.

Tirsdag ettermiddag kunne styreleder i NRK, William Nygaard lette på sløret. Thor Gjermund Eriksen blir den ellevte kringkastingssjefen i NRKs historie. Han blir sjef for 3700 ansatte.

- Beslutningen ble fattet i styremøte i dag. Det har vært mange og gode navn som har vært diskutert i prosessen. Etter en helhetlig vurdering, fant styret at Eriksen hadde den sterkeste bakgrunnen. Han er en av landets fremste og mest erfarne medieledere, sier styreleder William Nygaard.

Les også

Bjartmar Gjerde 1981–1989

Tidligere K-sjefer

Se bildeserie over tidligere NRK-sjefer.

 

- Eriksen har en god bakgrunn og er svært kvalifisert for å overta ansvaret for NRK. Han har tung publisistisk erfaring, han har vært sjefredaktør og med godt resultat ledet store medieorganisasjoner under endring, sier William Nygaard.

Eriksen får en årslønn på 2.450.000 i lønn og tre måneders sluttlønn.

Fra Aftenposten

Det er en mann med solid mediebakgrunn som nå overtar NRK.

Eriksen startet som journalist i Dagbladet i 1995. Fem år senere ble han leder for politisk avdeling i Aftenposten, men gikk tilbake til Dagbladet året etter. De neste fem årene i Dagbladet var Eriksen både reporter, klubbleder, redaksjonsleder, politisk redaktør og ansvarlig redaktør fra 2003 til 2006.

I 2010 ble Thor Gjermund Eriksen utnevnt til konstituert konsernsjef i Amedia 1. desember 2010, og fast ansatt i stillingen i juni i fjor. Han hadde da jobbet i Amedia siden 2006.

Eriksen tiltrår jobben i første kvartal i 2013.

Det å lede NRK etter Hans-Tore Bjerkaas er Norges viktigste, mest krevende og morsomste mediejobb. Det er bare denne jobben som kunne fått meg til å slutte i den jobben jeg har hatt. Dette ble for fristende til å kunne la være å ta tak i, sier Eriksen.

Rød bakgrunn

Eriksen har sin politiske bakgrunn i SV. Gjennom flere år var han sentralstyremedlem i Sosialistisk Ungdom, men meldte seg siden inn i Arbeiderpartiet. Han har vært pressesekretær på Stortinget for SV, personlig rådgiver for Erik Solheim og byrådssekretær for miljø- og samferdselsbyråd Raymond Johansen.

– Jeg meldte meg ut av Arbeiderpartiet i går, sier Eriksen til NRK.no.

Skjerpet krav

Flere har tatt til ordet for at det nå var på tide med en kvinne som Kringkastingssjef. Til det svarte William Nygaard følgende;

- Vi har hatt et skjerpet blikk mot mulige kvinner som kandidat. Men vi har alltid sagt at vi skal velge den beste kandidaten, uavhengig av kjønn. Sånn må det bare være, sier Nygaard.

 

 

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt