Tippoldebarnet får Ibsen-året på skinner

- Dette er kolofenomenalt svært, sier produsent Nora Ibsen (53) foran den offisielle åpning av tippoldefar Henrik Ibsens år.

Under prøvene på lørdagens internasjonale Ibsen-markering i Oslo Rådhus, fant vi Nora Ibsen ute på rådhustrappen. Produsenten for "Ibsen 2006" hadde hendene fulle. Mobilen i en hånd, sigarett i den andre. - Jeg bestiller tørris til finalenummeret. Hvis jeg ikke får til dette blir jeg myrdet. Har prøvd i to timer. Trenger nok 90 kilo.- Opplever produsenten morgendagens store markering som ekstra spesiell siden den er til din tippoldefars ære?- Nei, dette er en forestilling. Så enkelt er det. Jeg er imponert over at scenen er så godt tilpasset rommet. Vi har holdt på med forberedelsene i ni måneder. Hit kommer folk fra hele verden som en enhet. Vi er i gang!- Kjenner du stolthet over tippoldefar her på trappen?

Noraisme.

- Ja, Ibsen-året er enda større enn jeg trodde. Jeg har bodd i utlandet og opplevd hva det betyr å hete Nora Ibsen. Ibsen spilles over hele verden. I kveld spilles han på 150 steder. I Kina heter det ikke feminisme, men noraisme. Og i Norge skulle man fjerne ham fra skolepensum... Spør britene om de vil fjerne Shakespeare fra pensum.Det går fort i svingene med Nora. Hun liker å få tingene unna. Bestillingen av tørris synes å være i boks. - Har du fyr? Penner og lightere forsvinner for meg hele tiden. Jeg gruer meg til å holde styr på 600 medvirkende, skuespillere, dansere, teknikere etc. i et hus som ikke er beregnet på slikt. Dette er stort!- Hva har det betydd for deg og din søster å hete henholdsvis Nora og Hedda?

Ingen lerkefugl.

- Folk husker i alle fall navnet mitt. Ustanselig å bli kalt lerkefugl var ikke festlig i lengden. Som liten trodde min søster det var noe galt med henne siden folk stadig sa til henne: "Tenk det; Hedda". De sa jo ikke slikt til andre barn.- Hvilke utslag gir genene etter dine tippeoldefedre Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson?- Slekten har en tendens til å rote seg opp i scenekunst og slikt. Jeg er fjerde generasjon og håper det har vært en del glede gjennom familiegenerasjonene. - Du virker fri for snobbethet?

På egne ben.

- Ja, hvorfor skulle jeg ikke være det. Jeg står på egne ben, poengterer datter av ambassadør Tancred Ibsen jr., datterdatter av filmregissør Tancred og skuespiller Lillebil Ibsen, oldebarn av Sigurd Ibsen. Nora Ibsen opplyser impulsivt at man har anskaffet reservestrømaggregat i forbindelse med lørdagens forestilling i Rådhuset.- Ja vel?- Vi bruker mer strøm enn Rådhuset kan svelge. Og for sikkerhets skyld vil jeg ha reserveaggregat. Tenk å gå i svart under forestillingen. I kjelleren har jeg 80 frisører og 120 sminkører. De trenger mye strøm. Jeg må regne ut hvor mye strøm alle fønerne og hårtengene trenger. Det går bra.- Er det mulig for deg å karakterisere din tippoldefar med få ord?- Det blir så dillete. Han kjennetegnes av det som skjer inne i Rådhuset. Dit kommer det utøvere fra hele verden. Henrik Ibsen er en nordmann som har satt sin spor.
Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

- Folk husker navnet mitt, konstaterer produsent Nora Ibsen. Ikke kall henne lerkefugl! FOTO: KATRINE NORDLI