Tjolahopp! Pippi er 60 år

Verdens sterkeste rødtopp leses på 60 språk og løfter stemningen i teater- og danseoppsetninger verden over. Pippi er tidløs.

Kroatiske barn fryder seg over Pippi Duga Carapa. I Thailand henrykker Pippi Thung-taow Yaow. Changwazi Pipi engasjerer barn i Kina. I Slovenia arrangeres det årlig en internasjonal Pippi-festival for 100 000 barn. Verdens sterkeste jente er fortsatt kjempepopulær over hele kloden.I USA finnes bøkene i alle landets folkebibliotek. I Tyskland har bøkene solgt i fem millioner eksemplarer. Damm forlag har solgt ca. én million bøker i Norge. I forbindelse med 60-årskalaset utgir forlaget tre jubileumsutgaver med historiene om Pippi Langstrømpe.- Hvorfor er 60-åringen like populær for nye generasjoner som hun var da du var Pippi på film fra 1969, Inger Nilsson?- Jeg vet ikke, men hun er ganske tidløs.- Hvordan opplevde du rollefiguren Pippi?

Snill person.

- Som en snill person. Hun er også veldig selvstendig. Det liker jeg.- Hva har Pippi-rollen betydd for deg?- Mye. Den har påvirket meg. Jeg blir fortsatt gjenkjent overalt. Nei da, all oppmerksomheten skremte meg ikke bort fra skuespilleryrket. Jeg spiller i film og på teater, mest teater, forteller Inger Nilsson (46).

Tung satsing.

I Sverige foregikk sommerens bursdagskalas for verdens sterkeste jente med forestillinger og feiring i Villa Vilekulla, i Astrid Lindgrens Vimmerby i Småland. Men fortsatt spilles "Pippi Långstrump" som ballett på Stockholms Operaen. Det synliggjøres for byen med et digert rødt hår på Operaens tak.Lørdag er det Pippi-première på Nationaltheatret. - Etter 60 år oppdaget vi at Pippi aldri har vært satt opp her. Det er et bra stykke og en flott historie. Og vi oppdaget at Henriette Steenstrup er et Pippi-emne av de sjeldne. Vi satser med tungt lag. Nationaltheatret har tradisjon for å bruke sine beste krefter på barneforestillinger, sier teatersjef Erik Stubø.

Kjempegøy.

- Tror det blir kjempegøy å spille Pippi. Jeg har litt Pippi i meg. Men hun er utrolig energisk. Dette blir fysisk krevende også, forteller Henriette Steenstrup.

- Pippi er sterkere og rikere enn andre. Men også snill og generøs. Har et hjerte av gull. Derfor blir hun ikke et slitsomt barn. Hun er kjempeselvstendig. Og det er jo et fint forbilde, synes Steenstrup.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Flere bilder

Inger Nilsson spilte Pippi, og rollen har påvirket henne: - Jeg blir fortsatt gjenkjent overalt, sier hun. FOTO: AFTONBLADET/SCANPIX

Avdøde Astrid Lindgren skapte Pippi for sin datter for 60 år siden. Først ble Pippi refusert av forlaget - hun var for utidig og uoppdragen . . . FOTO: H. LAURVIK/SCANPIX