Trøbbel for Oslos «to tårn»

Entra Eiendom planlegger fortsatt nybygg på Tullinløkka, men får ikke kjøpt nok tomt til å realisere sine to tårn som planlagt.

Les også:

Entra Eiendom får ikke realisert sitt utbyggingsprosjekt slik det var planlagt på Tullinløkka. Der skulle de bygge to tårn, men på grunn av problemer med å få kjøpt opp tomtene de trenger, er det nå usikkert om det blir ett eller to tårn, eller en helt annen løsning, i kvartalet.

Som Aftenposten presenterte i januar i år, skulle de to planlagte tårnene huse henholdsvis Universitetet i Oslo og Schibsted. Nå er det klart at Schibsted er ute av planene, og ser mot andre løsninger for å samlokalisere sine virksomheter.

Ingen enighet med menighet

Bakgrunnen er at Entra Eiendoms forhandlinger med menigheten Filadelfia er brutt sammen. Landets største pinsemenighet hadde egne utbyggingsplaner for sin tomt i St. Olavs gate i Oslo sentrum, men gikk inn i forhandlinger med Entra om en felles løsning. Disse er nå avsluttet, uten at partene kom til enighet, skriver Vårt Land.

- Dette innebærer at vi ikke har plass til løsningen som skulle huse Schibsted, slik de originale planene var, opplyser Hans Henrik Torgersen, fungerende kommunikasjonssjef i Entra Eiendom.

Har kjøpt opp Tronsmo-gården

Han understreker imidlertid at Entra fortsatt jobber med å utvikle kvartalet. De har nettopp fått tilslaget på bygården der Tronsmo holder til, og satser uansett på å bygge nytt i kvartalet.

Om det blir ett eller to tårn, eller en helt annen løsning, er nå uvisst.

- Vi leverte en planskisse til kommunen i januar. Nå er vi i en dialog med dem, sier Torgersen.

Tullinløkka med tårn. Nå kan det bli bare ett tårn - eller ingen.
Mad Arkitekter sto bak det opprinnelige forslaget om et kombinert kunnskaps- og mediekvartal med to høyhus og et samlet areal på rundt 70 000 kvadratmeter. Arkitektenes første utkast la opp til bevaring av en del av de opprinnelige eiendommene, med en høyde på 5–6 etasjer, i kontrast til de to nye høyhusene på 22 og 24 etasjer.

- Skrinlegger dere hele forslaget og starter på nytt?

- Vi klarer ikke å bygge tårnene slik de var tenkt. Men det er vanskelig å si nøyaktig hvordan det vil bli nå, sier Torgersen.

Mye er usikkert

Han kan foreløpig ikke si noe om hvor mange kvadratmeter nybygg det nå er snakk om å reise på Tullinløkka. Universitetet i Oslo, som blant annet har behov for å samlokalisere juridisk fakultet, var den andre hovedleietageren som var aktuell for høyhusplanene. Entra og UiO er fortsatt i dialog, men heller ikke dette er spikret.

- Vi er i samtaler med flere aktører, men et stykke unna å signere noe, opplyser Torgersen.

Bokhandelen Tronsmo, som fyller 40 år neste år, er blant de berørte av Entras utbyggingsplaner. I dagens Dagsavisen reiste styremedlem Per Petterson kritikk mot Entras oppkjøp av gården, som etter planen vil bli revet for å bygge nytt på plassen.

- Hva skjer med Tronsmo da?

Entra eiendom har utviklet en skisse for et nytt Tullinkvartal. Planen er å skape en kunnskapsakse fra Universitetet på Karl Johan, via Tullinløkka til Pilestredet. Universitetet og Schibsted er tiltenkt hvert sitt tårn.

Entra eiendoms opprinnelige sisse for et nytt Tullinkvartal, sett fra luften. Planen var å skape en kunnskapsakse fra Universitetet på Karl Johan, via Tullinløkka til Pilestredet. Universitetet og Schibsted var tiltenkt hvert sitt tårn.
- Entra ønsker et levende kvartal i fremtiden, og det er ikke noe ønske hos oss om å fjerne alt som finnes der i dag. Vi startet samtaler med dem i går. Det vil bli et løp med alle i Kristian Augusts gate 19 (Tronsmo-bygården, journ.anm.), opplyser Torgersen.

Til Klassekampen sier daglig leder Eva Stenlund Thorsen i Tronsmo at de hittil har hatt en husleie å leve med, og at det kan bli tøft å flytte en slik nisjebutikk til nye lokaler dersom det blir resultatet:

- Vi skal stå på for å klare oss, men det blir tøft. All erfaring tilsier at det å flytte en legendarisk butikk, enten en selger musikk eller bøker, er svært vanskelig. Vi har også hatt fruktbar nærhet til bokhandlene Norli og Tanum her.

- Kan bli to tårn

Aftenposten.no presiserer at det fortsatt kan bli bygget to tårn på Tullinløkka, dersom Entra finner en ny løsning for dette, selv om de opprinnelige planene må endres.

Vil du ha to tårn på Tullinløkka? Diskuter planene i kommentarfeltet.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt