Vil behandle homofile med samtale

Mandag viser Fritt Ord en dokumentar om homofile muslimer. Men lederen for Islamsk Råd Norge tviler på at det finnes flere enn svært få homofile muslimer i Norge.

- Jeg har ikke sett dem, så jeg er veldig skeptisk til at de finnes. Hvis de finnes, er de ganske få. Jeg tror man kan telle antall homofile muslimer i Norge på én hånd, sier Senaid Kobilica, lederen for Islamsk Råd Norge og den øverste talsmannen for norske muslimer.Islamsk Råd representerer nærmere 60 000 muslimer i Norge. Denne uken har debatten om muslimske lederes holdning til homofile blusset opp, og mandag viser Fritt Ord filmen "Gender Me!", en kreativ dokumentar som handler om homofile menn med muslimsk bakgrunn. I filmen møter vi blant annet en homofil imam fra USA og dragartister i Istanbul. I tillegg forteller muslimske flyktninger i Norge sine historier. Kobilica er positiv til filmen, men holder fast på at antallet homofile muslimer i Norge er få - med følgende begrunnelse:- Ingen har sett dem, og ingen har blitt kontaktet av dem. Jeg ser ingen grunn til at de ikke har kontaktet oss. Jeg føler de overdriver når de snakker om at deres liv er i fare, og at de er truet på livet. Jeg tror ikke det. La dem komme til meg, og jeg vil snakke med dem, sier han, og forklarer at det han ønsker å fortelle dem er hva som er hensikten med menneskets liv på jorden - blant annet at seksuelle handlinger ifølge Gud skal skje mellom mann og kvinne.- Tror du at slike samtaler vil gjøre homofile mennesker heteroseksuelle?- Jeg tror alle samtaler hjelper, så det kan sikkert hjelpe dem.

- Trenger innspill.

I torsdagens Dagbladet uttalte Basim Ghozlan, forstanderen i underorganisasjonen Det Islamske Forbundet, at homofili er et avvik - og at alle avvik i medisinsk forstand er en sykdom. Senaid Kobilica tar ikke avstand fra Ghozlans uttalelser.- Det er Basims rett å si dette. Hagen har sagt enda verre ting om oss muslimer, for eksempel ved gjentatte ganger å angripe vår profet Muhammed - og vi har alltid reagert eksemplarisk. Vi tar det som en del av hans ytringsfrihet, sier Kobilica, som imidlertid ikke er enig i at homofili er en sykdom som kan kureres med medisiner.- Jeg har ikke god nok kunnskap om hvordan det bør behandles. Det jeg kan gjøre er å snakke med slike personer og si åpent til dem at dette er noe som Gud ikke vil oss. Det er viktig at vi gjennom konsultasjoner faktisk får innspill fra dem om hvordan de fungerer.- Kan grunnen til at du hverken har sett eller blitt kontaktet av noen homofile muslimer være at de ikke tør å være åpne?- Ja, men jeg ser ingen grunn til at de ikke skal åpne seg - vi lever i en demokratisk stat. De overdriver når de sier at de ikke er frie.

- Farlig.

Det som bekymrer Kobilica er at hva han kaller "denne trenden" ikke er i menneskehetens interesse - men en trussel for vår reproduksjon.- Hva legger du i at homofili er en "trend"?- I dag snakker vi mye om homofili, og gir det oppmerksomhet. Det finnes folk som da kan bli interessert, og skifte bort fra å leve et liv slik Gud vil, sier Kobilica, og legger til:- Jeg bare frykter at enkelte kan skifte fordi det er morsomt, fordi de er lei av sitt vanlige liv. Og det er virkelig farlig.På spørsmål om muslimer som praktiserer homofili får være medlem i Islamsk Råd Norges underorganisasjoner, og om de bør få delta i bønn i norske moskeer, svarer han:- Det kan være et veldig viktig fremskritt for å få dem tilbake til det Gud vil oss. Kobilica understreker imidlertid at muslimer som velger å praktisere homofili har rett til full frihet, og at ingen får trakassere eller forfølge dem. Samtidig bør de akseptere hva andre synes om dem.

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Dette er saken

Før jul ba Islamsk Råd det europeiske Fatwa-rådet om veiledning i spørsmål knyttet til islam og homofili. Rådet har foreløpig ikke mottatt svar. Likestillingsministeren vurderer å trekke støtten til rådet dersom de ikke går mot dødsstraff for homofile, og mandag kritiserte Høyre-politikeren Afshan Rafiq rådet for ikke å ta standpunkt til dette spørsmålet. I torsdagens Dagbladet uttalte Basim Ghozlan, ansvarlig for nettstedet islam.no og forstander i Det Islamske Forbundet, at homofili er et avvik, og at alle avvik i medisinsk forstand er sykdom.

Flere bilder

FOTO: Holm, Morten

Siste nytt