• Kringkastingsorkesteret live sammen med Vamp.

    FOTO: Sara Johannessen, SCANPIX

Vil ha levende musikk i ESC

I 1998 ble det forbudt å spille live i Eurovision Song Contest (ESC). Nå vil en aksjonsgruppe ha Kringkastingsorkesteret (KORK) tilbake i musikkonkurransen.

5000 har til nå meldt seg på Facebook-gruppen The norwegian radio orchestra for Eurovision 2010 - bring back live music. Bak står universitetsstudenten og Grand Prix-entusiasten Tin Spanja, som mener det er hårreisende at levende musikk forbys i en internasjonal musikkonkurranse. Derfor mener han at årets ESC-finale i Oslo er en gyllen anledning til å la kringkastingsorkesteret gjøre comeback.

- For ti år siden var lydbildet i Eurovision helt annerledes enn det er i dag, tidligere var det veldig mye syntbasert europop. Nå ser vi at musikkbildet har endret seg, i fjor var det blant annet flere ballader som hadde strykearrangementer.

- Hadde det da ikke vært bedre med ekte strykere, enn strykerne som står på scenen og faker at de spiller, spør Spanja. I tillegg til facebookgruppen har han også laget en nettside, esclivemusic, hvor temaet diskuteres heftig.

BakvendtHan viser blant annet til Nobelkonserten, hvor nettopp Kringkastingsorkesteret medvirker live.

- Dette er tross alt en musikkonkurranse, for meg er det helt bakvendt å skulle forby levende musikk. Det er ikke sikkert et helt symfoniorkester er den ultimate løsningen for ESC i all fremtid, men kanskje et husorkester eller et utvidet storband. Hvorfor kunne man ikke leid inn de beste bandmusikerne i Norge til å supplere KORK i en slik konkurranse, så kan de som ønsker det få muligheten til å bruke levende musikk, sier Spanja.

Argumentet med at orkester er både dyrt, og krever lang øvingstid, mener studenten er unnskyldninger. Eksempelvis spilte Sir Andrew Ljoyd Webber live i sin nasjonale fremføring av det britiske bidraget «It's my time» med Jade Ewen i fjor. Det samme gjorde Albania. Spanja mener EBU legger press både på de enkelte lands delegasjoner, artister og TV-selskaper om ikke å ta opp dette temaet.

Utelukker- Jeg tror EBU vil gjøre det enkelt for seg selv ved å forby levende musikk. Dessuten mener jeg at bruk av ferdiginnspilt musikk på en scene lett kan utelukke mange genre, som blant annet visesang, blues, jazz, men også delvis folkemusikkinspirert musikk og ballader. Som musiker på en ESC-scene er man nødt til å mime og musikerne mister mye av nærværet og innlevelsen. Om ikke annet så kunne de med instrumenter på scenen fått spilt live, det ville vært en halv seier, sier han.

Sist gang det ble benyttet live orkester i ESC i 1998, valgte 18 av 25 land å benytte dette. Tidligere har den finske MGP-deltageren, Petri Kaivanto, som ble slått av Lordi i 2006, startet et lignende opprop i Finland.

Taklet fintJan Fredrik Heyerdahl, informasjonsansvarlig i Kringkastingsorkesteret synes oppmerksomheten er hyggelig.

- Vi stiller oss selvsagt positive til å være med, hvis EBU og NRK vil, og vi hadde absolutt fått det til. Størrelsen og antall låter hadde i alle fall ikke vært noe problem. Når du har spilt Zappa er ikke dette den mest avanserte musikken. Det hadde vi taklet greit, sier Heyerdahl.

Kringkastingsorkesteret vil likevel bli å se i finalen i mai, men ikke på scenen.

- Vi blir en del av pauseinnslaget, men da kun i opptak, sier han.

Eget valgEBUs sjefprodusent for Eurovision Song Contest, Svante Stockselius, kan imidlertid ikke love at det blir live orkester med det aller første.

- Grunnen til at orkesteret ble fjernet, var at det kostet uhørt mye å ha med et fullt orkester. Og selv om det skulle være valgfritt å benytte seg av orkesteret, så måtte vi uansett hatt et helt orkester sittende der. Den viktigste årsaken var likevel at artister og delegasjoner selv ikke ønsket orkester lenger. De ville heller skape det perfekte lydbildet i studio, sier Stockselius.

Han deler ikke oppfatningen om at Eurovision Song Contest med ferdiginnspilt musikk ikke kler å bli kalt en musikkonkurranse.

- Det er jo like fullt musikk det handler om. Det er en sangkonkurranse, så det finnes ingen planer om å ta tilbake orkestrene, sier svensken.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også

Siste fra Kultur

Siste nytt