• Sfinxen, pyramidene, 40 norske og 121 egyptiske artister sørget for stemningen på Giza-platået ved Kairo i går.

    FOTO: TOR G. STENERSEN

Stor ståhei rundt Peer i Egypt

TV sendte direkte, avisene hadde oppslag på førstesidene og publikummere stimlet rundt skuespillerne da Peer Gynt hadde première i Giza.

- Forestillingen virker som uttrykk for en svært behagelig drøm, sier kulturjournalist Amal Bker etter Peer Gynt-premièren. - Slik en vakker idé. Den måtte blir realisert, utbrøt journalisten da hun gratulerte regissør Bentein Baardson etter Peer Gynt-premièren.Bker er veteran og skriver i den største dagsavisen, Al Ahram, som denne uken har hatt flere større oppslag om Ibsen-feiringen i Egypt og Bjarte Hjelmeland som Peer Gynt over hele forsiden av helgemagasinet. Både Bker og kollega Marw Tawfik er oppgitte over at en kollega i avisens sosialredaksjon skal ha påstått overfor NRK at Ibsen-markeringen har fått lite oppmerksomhet i egyptiske medier.

Stående applaus.

Ibsen-seminaret åpnet i Kairo i går, var samme dag førstesidestoff i den engelskspråklige The Egyptian Gazette med henvisning til reportasjer om Peer Gynt-oppsetningen. Også andre medier har hatt førstesider og oppslag om Peer Gynt og Ibsen-markeringene, og et tyvetall medier dekker dronningens besøk.Noen anmeldelser av Peer Gynt-premièren torsdag hadde ikke avisene rukket å trykke i går, men teaterkritikeren Rafik el-Saban sa etter forestillingen at han synes regissøren har gjort ypperlig bruk av stykket. Han satte imidlertid aller mest pris på Egypts operakor og symfoniorkesters fremførelse av Griegs musikk.- Dette ble som en konsert med teater, sa el-Saban, - I am pleased, exited and delighted.Selv om mange blant publikum umulig kunne følge all handlingen, var stemningen etter premièren generelt begeistret med stående applaus og sammenstimlinger rundt hovedrolleinnehaverne.

TV-overført.

Et forsøk vi gjorde på å intervjue teaterskoleelev Silje Reinåmo som debuterte som Solveig, ble stadig avbrutt av ros fra egyptiske publikummere, gratulanter og unge jenter som ville fotografere hverandre sammen med henne.Direkteoverføringen i fjernsynet ble sett av flere egypterne vi møtte på et av byens museer i går. Både stykket og forfatteren ble presentert før forestillingen begynte.Norske Evi Hovland og Bjørg Elglien fra Oslo var blant charterturistene i Giza. De var kjempefornøyde, bortsett fra at bukkerittet manglet og at Hjelmelands Peer skarret.- Peer er jo døl!

Les også:

Les også

Siste fra Kultur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt