Amanda blir ren filmpris

"Hawaii, Oslo" har sikret seg fire nominasjoner til årets Amanda-priser. TV-dramaer får ikke lenger konkurrere om Amanda.

Når årets Amanda-priser skal drysse over den norske filmbransjen for 21. gang i Haugesund fredag 26. august, blir det for første gang som ren filmpris. Det har vakt kritikk. Blant andre Norsk skuespillerforbund og Dramatikerforbundet skal ha reagert på at TV-dramatikken i år er utestengt fra konkurransen om Amanda-priser. Ikke bare er Amanda-prisen for beste TV-drama sløyfet, men dyktige skuespillerprestasjoner på TV får nå ikke lenger ikke konkurrere med filmskuespillerne.- TV-dramatikken er nå etablert med egen Gullruten-pris, sier avdelingsdirektør Jan Erik Holst i Norsk filminstitutt, som leder Amandakomitéen. - Det har vært et ønske særlig i produksjonsmiljøet å rendyrke Gullruten som TV-pris og Amanda som filmpris. Det er det vi nå gjør, sier Holst og varsler at komitéene for Gullruten og Amanda om ikke lenge sammen vil drøfte hvordan de skal løse problemet som er oppstått ved at skuespillernes TV-prestasjoner er falt utenfor.Amanda-nytt i år er at det for første gang skal utdeles en egen pris for beste filmregissør. Tidligere har Amanda-prisen for beste film tilfalt regissøren, men nå vil Amanda ligne litt mer på Oscar og andre filmpriser.- Vi oppretter en Amanda-pris for beste regissør fordi det har vært et savn i bransjen og fordi det i internasjonal sammenheng ofte er forskjell på regi-priser og beste film-priser, som tilfaller produsentene, sier Holst.I går ble årets Amanda-nominasjoner offentliggjort. Seks norske barne- og ungdomsfilmer, 14 "voksnere" spillefilmer, 21 dokumentarer og 63 kortfilmer er vurdert foran nominasjonene. Erik Poppes "Hawaii, Oslo" har sikret seg flest, med Aksel Hennies "Uno" og Torun Lians "Ikke naken" som sterke utfordrere.

Les også

Siste fra Film

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

DISSE ER NOMINERT:

Beste norske kinofilm:"Hawaii, Oslo", "Ikke naken", "Ungdommens råskap", "Uno", "Venner for livet"Beste regi: Bent Hamer for "Factotum", Erik Poppe for "Hawaii, Oslo", Aksel Hennie for "Uno"Beste mannlige skuespiller:Aksel Hennie for "Uno", Stig Henrik Hoff for "Hawaii, Oslo", Kristoffer Joner for "Naboer"Beste kvinnelige skuespiller:Annika Hallin for "Vinterkyss", Hildegun Riise for "Min misunnelige frisør", Trine Wiggen for "En folkefiende"Beste barne- og ungdomsfilm:"Ikke naken", "Nå skal du høre", "Venner for livet"Beste filmmanus:Harald Rosenløw-Eeg for "Hawaii, Oslo", Torun Lian for "Ikke naken", Ståle Stein Berg og Sara Johnsen for "Vinterkyss"Beste kortfilm:"Bawke", "Drømme kan du gjøre senere", "Vakuum"Beste dokumentarfilm:"Evig din", "Kong Hussain av Pakistan - Dronning Asia av Norge", "Svindleren"Beste utenlandske kinofilm:"Million Dollar Baby", "Så som i himmelen", "Der Untergang"

Flere bilder

Erik Poppe, Evy K. Røsten, Jan Gunnar Røise og Harald Rosenløw Eeg medvirker alle i filmen " Hawaii, Oslo ". FOTO: ANDERS MARTINSEN

Siste nytt