Brødrene Dal på DVD

I 1979 hypnotiserte de hele Norge med sine elleville ekspedisjoner. Men eventyret er slett ikke ute. Brødrene Dals oppdagelser går fortsatt rett hjem - også hos dagens barn og unge på DVD.

«BRØDRENE DAL PÅ DVD»
"Universet- en uendelighet av stjerner og planeter". Tom Mathisens forteller-stemme runget over "Halvsju" og norske TV-skjermer i 1979. Det var folketomt i Oslos gater, pubene stengte serveringen og hele familier satt klistret til skjermen da "Professor Drøvels Hemmelighet" ble sendt for første gang. -Det var helt sinnssyke tilstander. Det nærmeste vi kom Beatles-hysteri. Det ble plutselig vanskelig å slippe unna alle barna, dersom vi tilfeldigvis gikk forbi en skole, sier Knut "Roms Dal" Lystad.Trilogien om "Brødrene Dal" har rundt 800000 seere hver gang de blir vist på norske skjermer. Nå er de tre seriene utgitt på DVD og video, og 16000 DVD-plater er allerede revet vekk fra hyllene. Halvsju-generasjonen husker "hade, hadeland", det store egget ved Overfloden og tidsmaskinen Stjernegris. Men hvor kom egentlig de tre kaki-uniformerte brødrene fra?

Opprinnelsen


Påskeøya, Kon-Tiki, Ra og Tigris. Thor Heyerdahl har mye av æren for Brødrene Dals suksess. Da den første Dal-serien, "Professor Drøvels Hemmelighet", kom i 1979 levde nordmenn fremdeles i eventyret, fascinert av Heyerdahls oppdagelser og ekspedisjoner. Brødrene Dal tok navnet etter sin fiktive onkel Thor Heyer Dal, og kalte kanoen sin Elvegris (nummeret etter Tigris).-Da serien kom var folk fremdeles sultne på å oppdage ting. Serien brøt med den vanlige oppfatningen av barne-TV, fordi vi koblet underholdning for barn med humor for voksne, sier Lars "Gaus Dal" Mjøen.Eventyret om de tre brødrene begynte med at Barne- og Ungdomsavdelingen i NRK kontaktet Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen og spurte om de ville lage seks halvtimes magasinprogrammer med diverse faste innslag. Komi-kollegene hadde da gjort suksess på norske skjermer med nyhetsparodi-serien "Ny-Nytt". Et av de seks hovedtemaene de fant på under planleggingen, var en ekspedisjon oppover en elv i ødemarken. Segmentet ble en rød tråd i en 13 episoders lang serie om professor Drøvel, spilt av Helge Reiss.

Hemmelig hemmelighet

-"Professor Drøvels Hemmelighet" var egentlig bare masse løsrevne sketsjer, med verdens løseste tråd - nemlig at vi viste noen bilder av Professor Drøvel i hver episode og spurte "har noen sett denne mannen her"? Men da programmet begynte å gå på TV, ble gatene folketomme rundt sendetiden, og vi fikk reaksjoner fra barn som syntes det var veldig spennende, sier Lystad. Hele serien ble spilt inn, i henhold til budsjettet, på noen uker i kano på "Overfloden", som er en strekning på cirka 200 meter av Sørkedalselva. "Dette kan bli like stort som Jahn Teigen", sa NRKs Ada Haug da hun så en visning av første episode. Serien ble en kjempesuksess, og interessen rundt professor Drøvels store hemmelighet var så stor at NRK måtte ta et møte for å forsikre seg om at ingen ville røpe avslutningen. -Vi skar oss faktisk litt da vi skrev manus og planla elementet med hemmeligheten, fordi vi skrev hver episode kronologisk, og visste ikke hva slutten skulle bli. Vi hadde hauset hemmeligheten opp til å være noe voldsomt svært noe, men fant ikke løsningen. Til slutt satte vi oss på Frognerseteren med eplekake og kakao, og så ut over byen. Der kom løsningen, sier Knut Lystad.Da siste episode av serien gikk på NRK, ble folk intervjuet av Dagsrevyen om hva de trodde hemmeligheten til Professor Drøvel var. -Vi hadde bare en kanal den gangen, så noe sånt ville nok aldri skjedd i dag. Men det var ganske vilt, sier Lars "Gaus Dal" Mjøen.

Spektralsteiner og Atlant-Is


Etter at serien gikk sin seiersgang på norske skjermer, ble KLM æresdøler i hver sin dal. Barn stormet dem hver gang de viste seg, og KLM så seg nødt til å begynne planleggingen av neste serie. Trioen observerte at voksne lo av Drøvel-serien, mens barn syntes den var spennende. Da KLM laget oppfølgeren, "Brødrene Dal og Spektralsteinene" i 1982, laget de serien bevisst mindre crazy og mer spennende for å tekkes barna. Via tidsmaskinen Stjernegris ble brødrene kastet inn i historien ijakten på spektralsteiner - og brødrene skremte tusenvis av barn med spøkelses-episoden der to levende øyne som tittet frem i et gammelt maleri.I 1994 fulgte "Brødrene Dal og Legenden om Atlant-Is", om samenes hellige by Atlant-Is som sank i isen for fire tusen år siden. På Brødrene Dals jakt etter de hellige krukkene Urk og Irka treffer de, på godt gammelt KLM-ordspill-vis, samene Mikkel Rev, Sattosk Rev og Lita Tavle. -Det er morsomt å se strukturforskjellene på de tre seriene. Drøvel er ren galskap. Spektralsteinene var preget av spenningen rundt hvor i all verden brødrene skulle havne i neste episode. Mens Atlant-is var mystisk, sier Trond Kirkvaag. Brødrene Dal er blitt plate, teater, bok og tre TV-serier. Snart kan det bli tegnefilm, hvis gutta får det som de vil. Manus er allerede klart.-Vi har også et ønske om å lage julekalender med nye eventyr med Brødrene Dal bak hver luke, sier Mjøen.I mellomtiden er KLM på vei inn i referansene til en helt ny generasjon av fans, med den digitaliserte utgaven av Professor Drøvel, Spektralsteinene og "Legenden om Atlant-Is". -Jeg er ikke særlig i tvil om at det er dette vi kommer til å bli husket for, sier Lars Mjøen.

Les også:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste fra Film