• Manusforfatter Susan Phillips og filmprodusent Barrie M. Osborne besøkte Stavanger hermetikkmuseum, der de fikk vite at vikinglogoen ble brukt til å markedsføre brisling på boks. Fylkeskultursjef John Gunnar Johnsen var energisk guide.

    FOTO: Anders Minge/Stavanger Aftenblad

«Ringenes Herre»-produsent vil lage vikingtrilogi i Norge

Den amerikanske produsenten Barrie M. Osborne står bak et 30-tall filmer som «The Matrix», «Ringenes Herre» og nylig «Den store Gatsby». Nå gjester han Norge i håp om å lage storfilm om vikingkongen Harald Hardråde.

- Filmen skal handle om hvordan Harald utviklet seg fra tenåring og til han ble en stor leder som samlet sitt rike, sier Osborne i et eksklusivt møte med Aftenbladet i Stavanger denne uken.

- Det er så mye å fortelle om Harald at det holder ikke med én film. Vi må lage en trilogi. Den kan få noe av samme struktur som i «Ringenes Herre», der helten reiste gjennom en rekke land og riker, sier Osborne.

Vestlandsnatur

Vi treffer Osborne i Stavanger hermetikkmuseum der han gjerne vil lære om prosessen med å legge brisling på boks i byens mange sardinfabrikker fram til oljealderen tok over i 1970-åra.

- Måten å markedsføre brislinghermetikken på ute i verden var ofte ved hjelp av en vikinglogo, forteller guide og fylkeskultursjef John Gunnar Johnsen med et smil.

Men hermetikkinnføringen er mer en kulturell pustepause målt mot det Osborne og hans manusforfatter og medprodusent, Susan Phillips, jakter på: egnede innspillingssteder i norsk natur.

I regi av Filmkraft Rogaland, Norwegian Film Commission og Innovasjon Norge, dro de onsdag med helikopter til Lysefjorden, deretter til vikinglandsbyen på Avaldsnes. Tidligere i uka har de vært på Sunnmøre og i Nordfjord.

- Det som er viktig for oss, er å få arbeide i et uberørt landskap, sier Osborne.

Incentivordning

Norge mangler en incentivordning à la Island, der filmskaperne får tilbakebetalt 20 prosent av den omsetning de har hatt i vertslandet. Ordningen er godkjent av ESA.

Torsdag møtte Osborne nærings- og handelsminister Trond Giske i Oslo til en prat om vikingfilmprosjektet. Ifølge seniorrådgiver Anne Cecilie Lund kunne ikke statsråden love noen incentivordning, utover at Kulturdepartementet muligens skal se på hvordan slikt fungerer i andre land.

I møtet trakk Giske fram at det kan være like interessant med reiselivs- og markedsføringsmidler, skriver Stavanger Aftenblad. Han syntes Osbornes prosjekt er spennende, og sa at norske myndigheter ser fram til en videre dialog, ifølge Lund.

Les også

Siste fra Film

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt