• - Da jeg la ut på dette løpet så jeg det som en overkommelig biografi. Nå er jeg i ferd med å drukne, sier Tor Bomann-Larsen. Han har vært i arkiver fra Moskva til USA for å finne stoff til de seks bøkene om kong Haakon og dronning Maud.

    FOTO: Indrelid Trygve

Biografiene blir bare tykkere og tykkere

Ett bind er ikke lenger nok. De bindsterke biografiene selger mindre. Likevel vil forlagene ha dem.

Tore Rems store Bjørneboe-biografi er akkurat ferdig lansert. To tykke bind på tilsammen 1328 sider. Edvard Hoem har nettopp gitt beskjed om at det blir tre bind om Bjørnstjerne Bjørnson. Ragnar Kvams skriving om Thor Heyerdahl blir til tre bøker. Men ingen overgår Tor Bomann-Larsen. Han hadde tenkt å skrive to bind om Norges første kongepar i moderne tid, Haakon 7 og dronning Maud. Nå er det blitt til seks.

–Det er både stoffet og kildene som er så stort. Særlig i de danske kongearkivene ble jeg sittende med et helt nytt kildegrunnlag i den europeiske historien. Jeg var den første som gikk inn i dette materialet på denne måten. For meg ble det en fascinasjon og en plikt, sier Tor Bomann-Larsen.

Selger mindre

Bomann-Larsens arbeid er etter hvert i kategorien forskning. 15 år kommer han å ha brukt når prosjektet er ferdig. Det sier seg selv at han ikke når det helt store publikum med seks bind. Hver bok har i gjennomsnitt solgt ti tusen eksemplarer.

–Jeg kan ikke beklage meg. Men som kongebiografi er den klart smal. Med oppimot tusen fotnoter pr. bind rister du av deg mange lesere. Omfanget kan virke skremmende, selv om vi har lagt vekt på at hvert bind skal stå for seg.

Bomann-Larsen sier at han svømmer i kilder. Han har så mye stoff at han tøyer grensene for hva man som enkeltforfatter kan gjøre. Han har blant annet jobbet med arkiver fra Moskva til USA. Forfatteren fra Drammen har i gjennomsnitt brukt to år pr. bok. Bind fem, som han holder på med nå, handler om tiden før krigen og 9. april. Han har hatt så mye stoff at det har tatt tre år å skrive boken.

–Blir det kanskje syv bind av dette til slutt?

–Nei, jeg stiler mot seks. Det hadde vært flott med Haakon den syvendes historie i syv bind. Men jeg har en følelse av at det dramatiske høydepunktet ligger i våren 1940. Derfor skal ikke denne fortellingen strekke seg altfor langt.

Umulig å få oversatt

Ivo de Figueiredo revurderte sin opprinnelige plan og gikk opp til to bind da han skrev biografi om Henrik Ibsen. –Jeg hadde ambisjoner om å skrive en standardbiografi. Derfor måtte jeg skrive to bøker.

Nå sitter han hjemme i Fredrikstad og redigerer de to bindene ned til ett.

–Det er umulig å få oversatt to binds biografier til andre språk. Dessuten så jeg at det kunne være marked for en bok som var noe strammere.

At det er umulig å få oversatt tobinds biografier, har bransjen merket før. Ingar Sletten Kolloens to bind store Hamsunbiografi ble redigert ned til ett da den skulle lanseres ute. Det samme ble den store selvbiografien til Gro Harlem Brundtland.

Mener staten bør betale

Edvard Hoem gir ut bind to i det som nå blir den tre bind store Bjørnsonbiografien, i månedsskiftet november-desember. Først bind Villskapens år har foreløpig solgt i 7000 eksemplarer. Ingen forfatter har hittil klart å skrive en fullstendig Bjørnsonbiografi, sier Hoems forlegger, Geir Berdahl i Oktober. –Det burde være statens oppgave å bekoste hele dette store verket. Vi gjør ikke dette for å tjene penger. Vi gjør det for landet og litteraturen, sier han, og avviser at Hoem ikke har kunnet begrense seg.

–Hoem har skrevet ettbinds biografier før. Dette er et stort og langt liv. Men det er klart det er vanskeligere å selge biografier når de blir på flere bind. Det er oftest sånn at man selger mest av første bind. En annen ting er at det er en enorm påkjenning for forfatteren. Hoem går bare og lengter etter å skrive roman nå.

Bestselger i to bind

Ingar Sletten Kolloen skiller seg ut ved at hans Hamsun-biografi i to bind faktisk ble en bestselger av de store. Nærmere 150000 bøker oppgir Gyldendal at de har solgt av de to bøkene om Hamsun. Kolloen holder nå på med en biografi om dronning Sonja. Han vil ikke si noe om det kan bli mer enn én bok av det.

–I enkelte tilfeller er det nødvendig med flere bind av en biografi, sier Kolloen.

Les også

Siste fra Litteratur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Store biografier

Tore Rem: Sin egen herre. En biografi om Jens Bjørneboe. Bind 1. 2009. Født til frihet. En biografi om Jens Bjørneboe. Bind 2. 2010. Edvard Hoem: Villskapens år. Bjørnstjerne Bjørnson 1832–1875. Bind 1 2009. Vennskap i storm. Bjørnstjerne Bjørnson 1875 1892. Bind 2 2010. Bind 3 kommer neste år. Tor Bomann-Larsen: Kongstanken. Haakon & Maud 1. 2002. Folket. Haakon & Maud 2. 2004. Vintertronen. Haakon & Maud 3. 2006. Makten. Haakon & Maud 4. 2008. Planlagt seks bind. Bind 5 i 2011. Ivo de Figueiredo: Henrik Ibsen. Mennesket. 2006. Bind 1. Henrik Ibsen. Masken. 2007. Bind 2. Ragnar Kvam: Thor Heyerdahl. Mannen og havet. 2004. Bind 1. Thor Heyerdahl. Mannen og verden. 2008. Bind 2. Bind 3 var varslet denne høsten. Ingar Sletten Kolloen: Hamsun Svermeren. 2003. Bind 1. Hamsun Erobreren. 2004. Bind 2. fakta

Siste nytt