• Saksøker Thomas S. R. Strøbech. FOTO: JON HAUGE

    FOTO: Hauge Jon

Danske saksøker Oktober forlag

En dansk filmskaper og kunstner saksøker Oktober forlag. –Saken ligner saken mellom Åsne Seierstad og bokhandleren i Kabul, mener Thomas S. R. Strøbech.

Danske Thomas Skade Rasmussen Strøbech var mandag i Oslo for å snakke med sin norske advokat Per Danielsen. Filmskaperen og performancekunstneren vil gå til sak mot forlaget Oktober, som ga ut danske Claus Beck-Nielsens roman Suverenen på norsk i 2009.

Det er Strøbech som opptrer som hovedperson i Suverenen. Han får utlevert dels intime deler av sitt privatliv og tittelen henspiller på hans tendenser til arroganse under en reise de to kunstnerne gjennomførte.

Suverenen er allerede gjenstand for rettssak i Danmark. Saken kommer opp for Landsretten, som tilsvarer den norske lagmannsretten, i neste uke.

– Det er fortellingen om mitt liv som er tatt av en annen. Jeg syns det er ubehagelig at denne historien skal gå rundt i verden, sier Thomas S. R. Strøbech. Han mener det at Åsne Seierstad ble dømt for krenkelse av privatlivets fred på grunn av boken Bokhandleren i Kabul, gir ham et godt håp om å bli hørt.

– Et argument mot Seierstad var at hun tilskrev personer i boken tanker. Jeg er også blitt tilskrevet tanker.

– Du er selv artist, men du mener at din tidligere venn her går over en grense?

– Jeg ser ikke på denne boken som skjønnlitteratur. Og jeg syns det er krenkende at andre forteller ens historie uten at man har kontroll over det, sier Strøbech.

Avviser misbruk

Claus Beck-Nielsen som også kaller seg Das Beckwerk, planlegger å bruke den danske rettssaken som en del av sitt eget kunstprosjekt. Thomas S. R. Strøbech avviser at hans sak bare er en performance og at han misbruker rettssystemet.

–Jeg bruker rettssystemet som man skal. Når det gjelder Claus Beck-Nielsen er han redd konsekvensene for sitt eget forfatterskap. Hvis jeg vinner kan han ikke skrive på den måten mer.

Dansk utfall viktig

Advokat Per Danielsen, som for øvrig var advokat for bokhandler Shah. M. Rais i saken mot Åsne Seierstad, bekrefter at han representerer dansken.

–Jeg er engasjert for å vurdere et søksmål.

–Saken skal opp for en dansk rett allerede i neste uke. Vil utfallet få betydning for den norske utgivelsen?

–Dansk og norsk rett er veldig lik når det gjelder ærekrenkelser og privatlivets fred.

–Ser du også likheter mellom Strøbechs sak og bokhandlerens mot Seierstad?

–Umiddelbart ser jeg at det er ting å bygge på. Men jeg har ikke gått i dybden ennå, sier Danielsen.

Det lykkes ikke Aftenposten å få en kommentar fra forlagssjef Geir Berdahl i Oktober i går.

Les også

Siste fra Litteratur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt