• Forfatterne Kjartan Fløgstad (t.v.) og Stein P. Aasheim er initiativtagere til kåringen av de ti beste norske fjellbøkene gjennom tidene. Her får Fløgstad en hjelpende klatrehånd av eventyreren Aasheim.

    FOTO: TOR G. STENERSEN

Dronningen eller Ibsen best på fjell?

Henrik Ibsen, Arne Næss, Lars Monsen og dronning Sonja konkurrerer om plass på Norsk fjelllitteraturs kanon over de beste norske fjellbøker gjennom alle tider.

Enig og tro til Dovre faller. Fjellheimen. Javisst er fjellene våre del av det norske selvbildet. Landskapet over tregrensen ligger i den norske folkesjelen. Fjellet som metafor har forlengst trengt inn i den norske nasjonale litteratur. Nå skal folk oppdage eller gjense glitrende litterære topper som er skrevet om dei gamle fjell i syningom. Derfor kan Aftenposten opplyse følgende steinharde realiteter:
10. juli kåres de ti beste norske fjellbøkene som er skrevet om fjell i eller utenfor Norge.
Juryen jobber med 36 kandidater som spenner fra Henrik Ibsens Peer Gynt til Finn Alnæs' Koloss.
Boken må omhandle fjell eller inneholde beskrivelse av fjell eller fjellområde. Mindre viktig om det er skrevet under eller over tregrensen.
Den litterære kanon offentliggjøres under et bokbad-arrangement i Åndalsnes i forbindelse med Norsk Fjellfestival i Romsdal 7.- 13. juli.

Kanonbra om fjell.

- Mange av de største navn i norsk litteraturhistorie har skrevet om fjell, også som metafor. Det er dessuten viktig folklore knyttet til hva fjellet inneholder, og som har arbeidet seg inn i mange av våre viktigste skjønnlitterære bøker. Et lysende eksempel er Ibsens beskrivelse av Dovregubbens hall i Peer Gynt, påpeker forfatter og jurymedlem Kjartan Fløgstad.Forfatter, eventyrer og jurymedlem Stein P. Aasheim nikker. - Jeg synes det er viktig at folk får øynene opp for vår gode og mangeartede norske fjellitteratur. Flott om kanonen skaper nysgjerrighet og interesse for disse bøkene. Det var dels Fløgstad og dels Aasheim som kom på ideen om å lage en litterær fjellkanon. Sistnevnte har vært involvert i Fjellfestivalen i de ti årene den er blitt arrangert. Han har lenge ønsket å involvere litteratur om fjell i festivalen, som har 120-140 fjellrelaterte arrangementer i løpet av en uke. Maleren Ørnulf Opdahl er festivalkunstner, opplyser Aasheim. Festivalen lokker blant annet med Sondre Lerche, Di Derre og mange guidede fjellturer.- Dronning Sonja er eneste kvinne blant kandidatene til fjellkanonen med sin Klangbunn - Vandringer i ord og bilder - en bok om hennes turer i fjellet, spesielt i Sunnmørsalpene og om Ørnulf Opdahls akvareller, som skildrer den dramatiske vestlandsnaturen, sier Aasheim.

Favner vidt.

- Man kan gjerne komme med flere forslag til juryen, som er i arbeid. Det er bare artig. Jeg synes vi har fått til en bredt sammensatt jury som favner vidt, sier Aasheim.Fløgstad håper mange vil nikke gjenkjennende til mange av boktitlene og overraskes over at noen titler er med i kategorien fjellbøker.- Uansett håper jeg at dette initiativet fører til mer lesning av bøkene som ikke er så opplagte fjellbøker, sier han.- Det blir litt føling og synsing av hva som er fjell. Juryen har mange kvalifiserte synsere, forsikrer Aasheim, og lister opp juryens medlemmer: Jørgen Alnæs, Liv Arnesen, Øystein Dahle, Kjartan Fløgstad, Bjørn Gabrielsen, Dag O. Hessen og ham selv. Leder av arrangementet hvor kanonen offentliggjøres, er redaktør Karianne Bjellås Gilje i bladet Prosa.- En av Stein P. Aasheims bøker er blant de foreslåtte, men ingen av dine, Fløgstad?- Med god grunn. Jeg har gått mye i fjellet, men det hadde vært rart å trekke mine bidrag inn i dette. Jeg er en beskjeden fjellvandrer i forhold til ham.- Noen klare juryfavoritter?

Juryfavoritter.

- Noen titler går igjen i jurymedlemmenes forslag, som Ibsens Peer Gyntog Peter Wessel Zapffes Barske glæder.Ofte kommer det et haleheng til forslagene; "er dette egentlig fjellitteratur?", forteller Aasheim. - I Aasmund O. Vinjes nominerte Ferdaminni går han over fjellet, men ikke så lenge, påpeker Fløgstad.- Folk får selv lese Arne Garborgs nominerte Haugtussa og gjøre seg opp en mening om dette er fjellitteratur, oppfordrer Stein P. Aasheim. Forleden var Aasheim ferdig med bokmanuskriptet om Svalbards nasjonalparker. Men hva de to forfatterne skriver på for tiden, er de stein tause om.

Les også

Siste fra Litteratur

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Foreslåtte titler

Finn Alnæs: Naturkatedral Finn Alnæs: Koloss Andreas Backer: Til fjells Tor Boman Larsen: Den evige sne Alf B. Bryn: Tinder og banditter Peder W. Cappelen: Alene med vidda Theodor Caspari: Høifjeld og fjeldfolk Dronning Sonja: Klangbunn Johan Falkberget: Christianus Sextus Mikkjel Fønhus: Reinsbukken på Jotunfjell Jon Gangedalog Arne O. Holm: Den tunge veien Arne Garborg: Haugtussa Christopher Hansteen: Til fots til Bergen anno 1821 Claus Helberg: De første vandrerne Per Holeog Einar Ness(red.): Fra fjell og vidde Henrik Ibsen: Peer Gynt Henrik Ibsen: Brand Helge Ingstad: Pelsjegerliv Ben Johnsen: Jotunheimens stortopper Hans E. Kinck: Driftekaren Inge Krokann: I Dovresno Erlend Loeog Bård Løken: Jotunheimen 2469 Lars Monsen: 90 dager på loffen i Børgefjell Finn Nyquist(hovedred.):Jotunheimen Norsk Tindeklub: Norsk Fjellsport gjennom 200 år Arne Næss: Opp stupet Arne Næss: Det gode lange livs far Arvid Sveen: Tinden Sverresoga (ca. 1200) Svale Solheim: Norsk Sætertradisjon Kristofer Uppdal: Dansen gjennom skuggeheimen Nils-Aslak Valkeapa¨a¨: Vindens veier Aasmund O. Vinje: Ferdaminni fraa sumaren 1860 Peter Wessel Zapffe: Barske glæder Stein P. Aasheim: Trango. Triumf og Tragedie

Siste nytt