• Jo Nesbø har igjen anrettet et språklig fyrverkeri av en bok.

    FOTO: PAAL AUDESTAD

Nok en toppkrim

Jo Nesbøs åttende Harry Hole-bok er rivende velskrevet

«PANSERHJERTE»

I Jo Nesbøs åttende Harry Hole-krim dreier det seg igjen om jakten på en seriemorder. Da den etterhånden hardt prøvede etterforsker ser seg nødt til å søke nye ideer, spør han den fengslede seriemorderen fra Snømannen (2007) til råds. Er det Harry eller forfatteren som har gått trøtt? Nei, Harry kan nok fremstå som både sliten, full og illusjonsløs – «Men politiet er det eneste jeg har.»

Og forfatteren har igjen anrettet et språklig fyrverkeri, fylt av psykologiske dypdykk, eksistensielt raseri, nervepirrende vendinger og kløktig uttenkt handlingsmønster. Han er kanskje eneren i norsk krim pr. i dag, oversatt til 35 språk som han er, men også en ener kan skrive for langt. 630 sider blir i drøyeste laget, og den leser som føler med Harry i hans kamp mot de indre demoner, traumene, panikkangsten, vil trolig sitte nokså utmattet igjen etter endt lesning. For så rivende godt skriver Jo Nesbø.

På bunnen.

Harry befinner seg på bunnen i Hong Kong, der han røyker opium og prøver å unndra seg spillegjeld. To kvinnemord i hovedstaden med samme modus operandi – de druknet i sitt eget blod – får lederen av Voldsavsnittet ved Oslo politikammer til å sende etterforsker Kaja Solness for å hente Harry hjem. Han har imidlertid evig nok med sitt eget, og det er først da han får vite at hans far ligger på det siste, at han går med på å forlate Hong Kong. Men han akter ikke å ta opp jobben. Det er først da en stortingskvinne fra Finnmark lider en grusom død i Frognerbadet, at han så sakte blir involvert i etterforskningen. Dermed havner han midt oppe i en revirkamp mellom Voldsavsnittet og Kripos, og i sistnevnte organisasjon har man svært liten sans for ham: «I min bok er du en fyllik, lovbryter og skadedyr, Hole.»

Muldvarp.

Morderen har også sine meninger å forfekte, blant annet at «den som ikke kan drepe sin neste har ingen eksistensberettigelse». Til sist har antall drepte nådd fem. Selv om Harrys metodiske etterforskning gir resultater, er det Kripos som står frem i mediene, for noen ved Voldsavsnittet opererer som muldvarp. Forfatteren tegner sine personer med fingerspissfølelse, men er en mann av Mikael Bellmans frynsete gehalt sannsynlig som Kripos-overbetjent?

Snøras på det norske høyfjellet og vulkaner i Kongo danner geografiske ytterpunkter for den kjappe handlingen, men det er i skildringen av de indre drivkrefter at denne forfatteren skiller lag med de fleste i bransjen. Derfor kan han tillate seg tvetydigheter om skyld og ansvar, selv om Harry ikke alltid er enig! Jo Nesbø har skrevet nok en toppkrim.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste fra Litteratur

Forlag

Aschehoug

Flere bilder