• Snekker i Norge, frihetssanger i Burma

    Burmesiske Mun Awng er snekker på Eidsvoll, men bruker mesteparten av tiden sin som burmesisk frihetssanger.

    VIDEO:

Burmas forbudte sanger

- Alle mine sanger er forbudt i Burma, sier Mun Awng. Selv navnet mitt er forbudt å offentliggjøre.

En av Burmas kjente sangere lever i landflyktighet på Eidsvoll. Der tjener Mun Awng til livets opphold som produksjonsarbeider på en av Moelven-konsernets trevarefabrikker.Når det har vært uro i Burma, er sangene til Mun Awng blitt sunget og spilt av demonstrantene. Moelven Eidsvoll gir levebrød til denne artisten som er så bannlyst og forfulgt av makthaverne i hjemlandet. Produktet er listverk. En mulig konkurrent til ulovlig tropisk edeltre som mektige menn i Burma tjener stort på? På avdelingen for overflatebehandling er Mun travelt opptatt med å sortere ferdig malt trevirke, sparkle og bunte sammen listene, mens hans landsmenn spiller og synger hans protestsanger på den andre siden av kloden.

De landflyktiges stemme.

Av og til reiser han ut i verden og holder konserter, der han synger for landsmenn i eksil på deres eget språk. Hans siste store forestilling var i Japan i fjor. Han er vokalist og spiller gitar. Mange av hans sanger, i likhet med et utsnitt av musikkshowet "Blodig storm" og andre, er å finne på Internett. Musikkformen lyder i våre ører som en forening av Østens ballader og Vestens rock.- Mine venner sendte meg en video med studentene som synger mine sanger under en demonstrasjon. Det gjorde meg både rørt og oppmuntret. Jeg tenkte: Så har da ikke alt jeg har drevet med vært ganske forgjeves.Vennene mine smugler også ut sanger som jeg kan føye til repertoaret, så jeg skylder dem en fremførelse, sier han.

Lakkerer listverket.

- Mine sanger handler om å gjøre motstand mot overmakten, om å vinne frihet, sann kunnskap og rettferdighet, sier Mun. I dag har han brukt mest tid på sammenbunting av listverk.- Han gjør en god jobb i produksjonen og er en høflig og trivelig arbeidskamerat, sier avdelingsleder Ronny Otten. - Vi er glad for å ha ham her.Blant hjemlandets generaler hersker en mindre velvillig holdning enn i Moelven Eidsvoll A/S. Militærjuntaen omtaler ham som "et nedbrytende element".

Håpet var ute.

Mun, som er blitt 47 år, utga en rekke musikkalbum i Burma før han flyktet i 1988. Senere har han utgitt album i eksil.- Jeg kunne ikke leve i Burma lenger, forklarer han. - Jeg sa til meg selv: Når en regjering skyter mot sine egne borgere, da er håpet ute. Jeg måtte leve med forfølgelse, eller bøye nakken for vår sensur. Også når vi opptrer, må vi legge frem tekstene for sensuren på forhånd.- Vi lever bare én gang. Hvordan vil vi bruke vårt ene liv? Etter 19 år i eksil hadde jeg håpet at våre makthavere hadde endret seg litt. Men de skyter på sitt eget folk nå igjen. De har intet lært. Selv lever de i luksus og tjener seg grunnrike, mens de frie røster blir fengslet, torturert, voldtatt og drept. I går fikk jeg budskap om at en av musikerne i bandet mitt, Yeh Lwin, er forsvunnet. Han ble sist sett da han ble banket opp av politiet. Jeg er svært redd for ham.

Torturert.

Opprinnelig kommer Mun fra en mindre folkegruppe nord i landet. - Mitt folk ble undertrykt på alle måter. En tid etter at jeg reiste ut, levde jeg som soldat med opprørere i nord. Senere kom jeg til Norge for å arbeide ved Burmas frie radiostasjon, som sender fra Oslo.I de senere år har han levd i vårt land som asylsøker med samboer og datter. - Min samboer ble arrestert og torturert på det grusomste da hun var bare 17 år, forteller han.- Siden jeg var to år gammel har Burma levd under tyranniet. Generalene tør ikke gi fra seg makten, for da vil de bli stilt til ansvar for sine ugjerninger. Før eller siden vil folket seire, også i mitt land.

Les også:

Les også

Siste fra Musikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mun Awng

Født 1960. Ble en populær sanger i Burma på 1980-tallet.Forlot landet i 1988 etter å ha deltatt i en bølge demonstrasjoner mot militærjuntaen.Ble etter dette en rendyrket protestsanger. Særlig sangene fra albumet "Battle for Peace", produsert i eksil i Thailand, ble populære blant demonstranter og opprørere.Tilhører opprinnelig en kristen mindretallsgruppe, med døpenavnet Dennis Daws.

Flere bilder

Moelven Eidsvoll gir levebrød til Mun Awng, en av Burmas forbudte artister. I hjemlandet er han bannlyst og forfulgt av makthaverne. FOTO: OLAV URDAHL

Siste nytt