• FOTO: Åserud, Lise

Er i gang med ny forestilling

Herborg Kråkevik jobber med en ny forestilling, men vil ikke avsløre hele hemmeligheten før om en uke.

–Når jeg kommer til Oslo om en ukes tid vil jeg fortelle mer. Alt er ikke helt klart enda, men jeg jobber med en forestilling med eget materiale, forteller Herborg Kråkevik.

I 1995 debuterte Kråkevik med Haugtussa og har senere stått på scenen for fulle hus og med stor suksess i Herborgs verden, Eg og Edith, Herborgs annen verden og Herborg og Hope. Nå er det altså klart for forestilling nummer seks.

Hun er melankoliens mester, men er også kjent for sin humor. Hvilken genre den nye forestillingen kan plasseres i, vil heller ikke Kråkevik si så mye om, men hun eksperimenterer.

Bratislava

Den populære artisten er i Slovakias hovedstad Bratislava for aller første gang. Hun sang under åpningen av Bjørnstjerne Bjørnson-utstillingen onsdag der kong Harald og dronning Sonja var æresgjester.

–Bjørnson er min store helt og inspirasjonskilde. Og her i Slovakia blir han virkelig lest. Jeg møter folk her hele tiden som forteller meg hvor mye bøkene hans har betydd for dem, og det er stort å oppleve for en Bjørnson-fan. Herborg Kråkevik har sin base i København, der hun bor med sin ektemann, jurist Esben Hvam og døtrene Agnes (7) og Petra (2).

–Hvordan blir man egentlig Bjørnson-fan?

–Jeg er oppvokst i et hjem der Bjørnson var litt «husgud». Faren min er en slags amatørforsker på Bjørnson og bruker mye tid på å lese ny forskning om ham. Han har alltid brukt Bjørnson som et eksempel på hvor viktig det er å ha plass til andre mennesker i livet sitt, og å engasjere seg også for dem som ikke bor i Norge.

–Det er ikke alle som vokser opp med en sånn ballast?

–Jeg har vært veldig heldig, og prøver nå å gjøre litt av det samme med mine egne unger, men det er vanskelig å nå frem med de verdiene.

Forut for sin tid

Herborg synes Bjørnson var svært forut for sin tid når det for eksempel gjelder kvinnesyn.

–Det er tankevekkende å lese fra en mann som levde for så lenge siden.

Mastene i Hardanger

Kråkevik spilte i 2001 hovedrollen som Petra i filmen Det største i verden basert på Bjørnsons Fiskerjenten. Petra er det naive, vakre og viltre naturbarnet som utvikler seg helt eiendommelig. Herborgs yngste datter er oppkalt etter fiskerjenten, og en stolt mamma sier:

–Hun bærer i alle fall navnet sitt med rette.

Herborg Kråkevik har travle dager, men tar seg tid til å engasjere seg mot mastene i Hardanger.

–Taktikere sier at jeg helst ikke bør involvere meg i sånne saker fordi halvparten av fansen min mener jeg er helt på jordet. Men igjen kommer arven etter Bjørnson: Artist eller fruktbonde i Hardanger; jeg er nødt til å engasjere meg og gjøre det jeg kan. Hvis ikke hadde Bjørnstjerne sagt:

–Fy skam deg! Som menneske inspirer han meg til å øke min egen kapasitet, hele tiden, sier Herborg Kråkevik.

Les også

Siste fra Musikk

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Herborg Kråkevik

Alder: 36 Yrke: Artist Kommer fra: Jondal i Hordaland Gift med: Espen Hvam, jurist i dansk høyesterett. Mor til Agnes og Petra. Aktuell med: Ny forestilling fakta

Siste nytt