• Spektakulær dans digitaliseres

    Dansetrinn fra Hallingdans digitaliseres til det norskutviklede dataspillet Age of Conan.

    VIDEO:

  • Bevegelsene blir tatt opp av datamaskiner, slik at de som spiller Age of Conan kan få sine figurer til å gjøre ekte hallingkast i fantasiverdenen Hyboria.

    FOTO: KATRINE NORDLI

Et kast for Conan

Nå er også hallingdansen digitalisert - i dataspillet Age of Conan. De færreste hadde nok ventet at utrydningstruede bevegelser skulle få slikt et nytt liv.

Les også: Sterkt forsinket storsatsing Folkedans er kanskje ikke det du forbinder med dataspill. Men når dataspillet Age of Conanslippes 20. mai, kan innbyggerne i det fiktive landet Cimmeria selv gjøre et realt hallingkast. Age of Conan er et av de aller største kulturprosjekter gjennom tidene i Norge. Les mer om spillet her.150 mennesker jobber nå full tid med finpussen. Blant annet skal 6000 ulike menneskelige bevegelser legges inn. De fleste spilles inn i et såkalt motion capture studio på Skøyen. Derfor har nå hallingdanseren Hallgrim Hansegård iført seg 64 reflekskuler. De er fordelt rundt på hele kroppen, utenpå en spesiell, svart drakt. På veggene henger 14 kameraer som kontinuerlig måler avstanden til hver enkelt kule. Når hallingkastet er over, sitter datamaskinen med et tredimensjonalt opptak av alle kroppens bevegelser. Når deltageren i spillet senere styrer sin avatar (figur), kan han eller hun dermed utføre nøyaktig de samme bevegelsene som Hansegård nettopp gjorde. Slik kan spillerne få en viss følelse av at de selv har Hallgrims superkrefter. Tusener, ja kanskje hundretusener, av deltagere skal nemlig møtes i Conans univers.

Språk.

- Dans er blitt en integrert del av enhver MMO (Massively Multiplayer Online Game, journ.anm.) i dag. Den har ikke noen direkte funksjon, men den er viktig for innlevelsen. Med dansen kan spillerne juble og lage litt show, akkurat slik de kan uttrykke andre følelser med andre typer animasjoner. At ulike kulturer har ulike danser skaper også en følelse av kulturell tilhørighet, forteller "movement strike team lead" Ketil Støren. Bare tittelen er vanskelig å forstå for utenforstående.- Kall meg bare mocap-regissør, forklarer den utdannede skuespilleren, scenekamputøveren og instruktøren i historisk fekting.Møysommelig danser Hansegård inn i datamaskinen alt fra små, enkle bevegelser til spektakulære kast over hodehøyde. Spillerne må lære seg å sette sammen de ulike, forberedende trinnene i riktig rekkefølge for å utløse de virkelig halsbrekkende stuntene.

Kulturkamp.

I Age of Conan kan spillerne velge å tilhøre en av tre kulturer fra Conans fantasiverden. Den ene bruker magedans inspirert av gammel egyptisk kultur, en annen har fått bevegelser basert på fransk-engelsk barokkdans, mens Conans egen kultur, Cimmeria, har fått en rekke keltiske trekk.- Vi syntes den irske folkedansen var litt for velkjent og karakteristisk. Jeg trengte noe atletisk og spektakulært. Da er halling kult, og ikke minst eksotisk, for de fleste av dem som skal spille dette, mener Ketil Støren. Han kom i kontakt med hallingdølen Hallgrim Hansegård etter å ha søkt etter hallingdans på YouTube. Danseren får navnet sitt på rulletekstene, men selv blir han ikke synlig i spillet.- For meg er det mye mer interessant med selve bevegelsene enn med kroppen. Det er der identiteten min ligger. I tradisjonen vår er det veldig individuelle stiler, og andre lausdansere kan kjenne igjen på silhuetten min hvem som danser. Det er jo kult at dataspillerne kan gi sine karakterer en personlig vri på denne måten. Under en vanlig danseforestilling kan publikum bare observere. På denne måten tar du selv mer del i dansen.- Men dansen inngår i en keltisklignende kultur og har lite med det tradisjonelt norske å gjøre. Hva synes du om det?- Jeg har ikke så mye forhold til det norske. Mye mer det lokale. Jeg ser ingen grunn til at denne dansen skal forbeholdes Norge og det norske. Mange kjenner i dag breaking og capoeira, men få kjenner lausdansen (lokalt navn på hallingdans, journ. anm.). De interesserte blant dagens YouTube-ungdom klarer nok å finne frem til at dette kommer fra Hallingdal, tror Hallgrim Hansegård. Med utdanning i 3D-animasjon fra Akademiet for Digitalkunst i Firenze er det ikke bare det tradisjonelt norske 28-åringen er opptatt av. Nå jobber han med å programmere om kontrollere til spillkonsollen Wii for å bruke dem i danseforestillingene sine.

Les også:

Les også

Siste fra Spill

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Hallgrim Hansegård
Barbaren Conan
Se på nett

28 årHallingdanser,mannen bak Dansekompaniet Frikar.Kjent fra Dansefeber og Peer Gynti Kairo.Kjemper om finaleplass i TV 2s Norske talenter 18. april. Fantasykrigerfra "det fjerne nord" som bærer sverd og vandrer rundt på eventyr der han møter monstre, trollmenn og prinsesser.Skapt av Robert E. Howard i 1932Den mytisk orienterte handlingen foregår i en tid etter at Atlantis gikk tapt.Figurener siden brukt i tegneserier, filmer, TV-serier og dataspill.SpillutviklerenFuncom i Oslo har kjøpt de globale rettighetene til å skape et nettrollespill (MMO) i Conans univers. fakta Se de ville hallingkastene under innspillingen og intervjuer med Hallgrim Hansegårdog Ketil Støren i video på aftenposten.tvaftenposten.tv

Flere bilder

14 kameraer registrerer bevegelsene til de 64 reflekskulene Hallgrimd Hansegård har klistret fast over hele kroppen. FOTO: KATRINE NORDLI

Siste nytt