Far vant over Habbo Hotell

Petter Marthinsen vant kampen mot selskapet bak online-spillet Habbo Hotell. - Habbo er bare begynnelsen på vårt arbeid, sier Forbrukerombudet.–Det begynte med at jeg fikk en telefonregning hvor jeg var belastet flere hundre kroner til et spesialnummer, forteller Marthinsen. Han har nå fått pengene igjen, etter at et av barna hans hadde betalt flere hundre kroner.

Han fant ut, etter flere søk på Internett, at nummeret tilhørte Habbo Hotell, et nettspill rettet mot barn. Eier er det finske selskapet Sulake A/S.

Inne i en virtuell verden kan barna møtes, innrede egne rom, bytte gjenstander – og kjøpe alt fra møbler til dyr for såkalte Habbo-mynter. Men seks Habbo-mynter koster 15 ekte kroner, som barna kan betale via sin mobiltelefon.

–Jeg gikk inn på Habbos hjemmesider, og da skjønte jeg jo hva som hadde skjedd. Jeg skrev et brev til Sulake, men det kom i retur. Jeg fikk tak i et postboksnummer og sendte brevet dit, men hørte ingenting. Til slutt dro jeg til besøksadressen deres, men da hadde de flyttet til København, sier han.

Da Marthinsen omsider fikk sendt brevet til riktig adresse, fikk han pengene tilbake.

–Da de fikk brevet mitt, var det ingen protester. Jeg tror det var på grunn av den juridiske vinklingen min, jeg hadde ikke gitt meg på dette, sier han.

Ugyldige avtaler.

Siden Aftenposten skrev om nettstedet Habbo Hotell i forrige uke, er det kommet flere henvendelser fra fortvilte foreldre. En far forteller at sønnen hans i løpet av en drøy måned brukte 6350 kroner på å innrede rom på hotellet. Firmaet Sulake as understreker at tjenesten retter seg mot barn fra 12 år og oppover, men det finnes ingen kontrollmulighet. Spillet virker harmløst. Mange foreldre er ikke klar over aldersgrensen, eller de lar 10-åringen spille likevel. Forbrukerombudet mener foreldrene har retten på sin side.

–Barn og unge har begrenset rettslig evne til å inngå avtaler, fordi de vanskelig ser konsekvensene. Vi har tatt opp med Habbo at avtalevilkårene er så kompliserte at barn ikke forstår dem og at betalingsvilkårene bidrar til at dette er for komplisert, sier Anna Charlotte Neumayer, juridisk rådgiver i Forbrukeromudet. Hun varsler at Forbrukerombudet vil følge denne bransjen nøye i tiden fremover.

I mai sendte Forbrukerombudet et brev til Sulake og ba om en redegjørelse. Svarfristen gikk ut i forrige uke. Etter en purring har Sulake bedt om forlenget svarfrist. Det lyktes i går ikke Aftenposten å få kommentar fra Sulake.

Les også:

Les også

Siste fra Spill

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Habbo Hotell

Online-spill rettet mot barn. Din figur (avatar) lever inne i Habbo-verdenen, hvor den kan kommunisere med andre, innrede et eget rom og besøke andre spilleres rom. Eid av finske Sulake A/S. 12 års aldersgrense, men ingen kontrollmulighet. Gratis å spille, men mulighet for å kjøpe ekstratjenester via mobilen.

Siste nytt