• Malstrøm skremte vettet av oss på 80-tallet.

    FOTO: NRK

Skremmende dukker

Påskekrimmen er en milepæl i mitt TV-liv med NRK.

Andre TV-minner:

En fordel ved å ha vokst opp med bare NRK, SVT1 og SVT2, var at vi alle forholdt oss til en monokulturell TV-virkelighet og som voksne fikk de samme referansene. En av disse referansene er den kjente BBC-serien Malstrøm, første gang sendt i 1985, spilt inn i blant annet Ålesund-traktene. Aldri har dukker vært så skremmende som i denne serien.

Påskekrim

Skrekkfilmer fantes, det visste jeg. Det hadde en umoden barnevakt sørget for. Men genren hadde ingen naturlig plass i mitt medieforbruk. Man kan kanskje stille spørsmål ved hvorfor niåringer satt og så på påskekrim, svaret ligger kanskje i seriens kvalitet. Malstrøm, eller Maelstrom som serien het på engelsk, ble ifølge Wikipedia visstnok slaktet av både britiske og norske anmeldere, sistnevnte mente attpåtil at utbyttet måtte være størst for næringslivet på Sunnmøre.

Sånt brydde ikke vi småttiser oss om. For husker du ikke gardinen som rørte seg i andre etasje? Dukken som ble funnet blodig på håndtaket til inngangsdøren? Portrettmaleriet som endret seg? De friske blomstene i det forlatte huset? Jeg kan med hånden på hjertet ikke si at jeg forsto alt som skjedde, men herre min, mentale lidelser, gjenlåste dører og mord har aldri vært så fascinerende.

Facebook-aksjon

Folkeaksjoner på Facebook er i vinden. Om noen bestemmer seg for å lansere en folkeaksjon for å få Malstrøm tilbake som påskekrim til neste år, lover jeg å melde meg på. Serien var kanskje en kalkun, men den er en del av en kollektiv NRK-oppvekst.

Og den var tross alt mindre traumatiserende enn Trond-Viggo Torgersen, som løp rundt og kastet om seg med hyssingstumper som forestilte sædceller i Kroppen min.

Kjære leser, nyt aftenposten gratis i hele juli
Bli med nå

Les også:

Les også

Siste fra TV

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste nytt