• Tiggernes leirplasser er verdiløst søppel for nordmenn flest. Men hva er det verdt for dem som bruker det?

    FOTO: Ingar Storfjell

Folk er folk

Allemannsretten vi er så stolte av, gjelder også for tiggere. Markagrensen sperrer for boligbygging, men ikke for å slå opp telt.

"Er du lei av å jage rumenere?" er overskriften på en løpeseddel som er delt ut i byen siden begynnelsen av mars. En gruppe ildsjeler har stiftet en organisasjon de kaller Folk er folk. De reagerer på at tiggere blir omtalt i nedsettende vendinger, at de blir trakassert og plaget, og at overnattingsstedene deres blir rasert.

Derfor samler Folk er folk inn penger til store telt. Teltene skal settes opp på utvalgte steder i Oslomarka, i gangavstand fra T-bane eller buss, men utenfor grensen for campingforbud. Hvert telt rommer åtte personer, og er utstyrt med grillbøtte, avfallsposer og spade til å grave latrine med. I skrivende stund er fire telt satt opp.

Telt er lov

Allemannsretten er en rett som sikrer oss fri adgang til naturen. Den gjør det lovlig å bo en god stund i telt, såfremt man er et stykke unna bebyggelsen, og så lenge det ikke er lokale forbud mot telting.

Det er lov å ligge i telt i Marka, og det er ikke uten videre gitt at politiet finner noen hjemmel som sier at Rusken kan rive ned og kaste disse teltene. Hvert telt er utstyrt med eierens navn og telefonnummer, samt opplysning om at teltet brukes i overensstemmelse med lov om friluftsliv.

Søppel og rot

Men allemannsretten åpner for at grunneieren har lov til å vise bort folk som opptrer hensynsløst i naturen. Og om tiggere flest hverken truer eller stjeler, lar svært mange av dem søppelet flyte. I noen år har byen måttet tåle at festløver griser ned parker med engangsgriller, matrester og flasker. Det ser ikke pent ut. Da tiggerne begynte å komme, fikk vi nye områder med søppel. Overalt der tiggerne sover, langs Akerselva, i busker og kratt midt i byen, flyter søppel. Mange steder er det riktig ille.

Ruskenpatruljer rydder både parkene etter festfolket og leirplassene etter tiggerne. I overensstemmelse med politiet kaster Rusken tiggernes telt, madrasser, tepper og kokekar. For nordmenn flest er det verdiløst søppel. Men hva var det verdt for dem som bruker det?

Synlig fattigdom

Mange oslofolk er mer opptatt av skogen enn av byen sin. Men med tiggere i merkede åttemannstelt i Marka kan det bli vanskeligere å finne en hjemmel til både å fjerne og kaste eiendeler, i hvert fall hvis det er rent og pent og ryddig rundt teltene.

Å samle tiggere på denne måten er ingen langsiktig løsning, og det løser ingen grunnleggende problemer. Men det kan gi noen få mennesker en bedre sommer. Og det kan være med på å synliggjøre fattigdommen som ligger bak den tragedien vi omtaler som "tiggerinvasjonen". Det er i det minste en begynnelse.

Siste fra Meninger

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Mest lest meninger